CETUSAN MINDA

Tanpa Kita DUGA..


Tengahari tadi,
satu pengumuman dibuat tentang kutipan yang akan dibuat
untuk seorang pelajar perempuan yg merupakan atlit sekolah yang mengalami kecederaan yang serious ketika perlawanan kejohanan Sukan !
Tertanya juga ...langgar tiang ke?.....langgar sesama atlit ke semasa berlari..atau.....
uhhh!memang jadi tanda tanya..!
Risik punya risik 
rupanya pelajar berkenaan  mengalami keretakan tulang yang serious
dan memerlukan pembedahan...
Siapa sangka...hanya acara berjalan kaki tetiba dia jatuh!
gambar hanya hiasan...!


Sehubungan itu juga ...
Kutipan derma dibuat serta merta...
al-maklumlah...
selagi tiada ongkosnya....selagi itulah tiada pembedahan yang dibuat!!
aduhaiii...:(
&
difahamkan ..
pelajar berkenaan yg juga merupakan harapan keluarga bukanlah dari keluarga berada..
cuma dari keluarga nelayan.....
Alhamdulillah....kutipan selamat diserahkan pada ayah si pelajar!

Bila berdepan dengan insiden ni..
bimbang juga yaa...andai yang si muda yang mengalaminya
maka kebarangkalian utk si tua macam gurunya ini tidak mustahil juga utk alami!

Petikan dari satu artikel di antara punca kejadian tulang retak/patah  :

- Kurangnya pengambilan Kalsium  yg menyebabkan berlaku osteoporosis
erk!! ...org sini kejap ambil susu Anlene... kejap tak...huhuu

-  Retak bahana kecederaan  yang lampau
ermmm....pernah dulu2 terjatuh angkara terkezut dengan si tikus!!!

- Terjadi semasa bersukan & beriadah di mana latihan yang tidak mencukupi atau latihan memanaskan badan yang tidak mencukupi!
erkk!!baru semalam main badminton dengan tidak warm-up!!dah lee tu...tak berkasut sukan yang sesuai!..huhu..:P:P


 
ermm..
itulah kan...sememangnya perlu beringat dalam apa jua
kita buat..
Terkadang apa yang dirasakan ringan..difikirkan remeh..
itulah yang membuat kita berdepan dengan masalah yang sebaliknya..
Mohon dijauhkan....!




Pe2...
semoga pelajar berkenaan diberikan kekuatan & ketabahannya menghadapi 
dugaan dariNya jua....
Dan  semoga pembedahan untuk memasukkan 'tulang besi' berjalan dengan lancar....
InsyaAllah...




12 comments:

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Moga kitak sihat dalam menjalankan tugas seharian serta sentiasa dalam perlindungan~Nya...amin :)

Kesian juak nengarnya, ketentuan Allah padanya, moga dengan izin~Nya segala sumbangan dan bantuan dari pihak sekolah kitak dapat membantu memulih kembali kesihatannya.

Minum susu kambing kitak..:) Sunnah

ieda said...

aduhh sakitnya tuu ..
ramai2 mendermakan utk dia

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Sis Tinie,

Sebenarnya orang yang suka menari juga boleh menyebabkan lutut rosak.

Semoga budak perempuan tu ok selepas pembedahan.

Cikli said...

kena tolong tu cikgu. harapan keluarga dan agama tu.

Afida Anuar said...

Moga Allah kurniakan pelajar perempuan itu kekuatan...

kak tinie, dah cukup ke belum ongkosnya? bila dijangka boleh dioperate?

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Assalamualaikum:)
Moga sihat2 kitak di sinun:)

Ketentuan dariNya..moga ada hikmah di sebalik apa yang berlaku...

Thanks yaa kitak..ats nasihat ktk :)
minum susu kambing yaa..Hi-Goat aci kutt...(tapi kmk sik amal bahh..;)..)

Pn Kartini said...

To my lovely dik ieda:)

Salam dear:)

Sakit kann..aduhaii..
..terimakasih utk warga sekolah akak yg menyumbang derma tuu:):)InsyaAllah..dapat buat operate tuu

Pn Kartini said...

To my lovely sis Ani..:)

Assalamualaikum:)

Moga akak sihat2 di sana:)

Kalau yang menari boleh tercedera lutut..maka tak mustahil yang beraerobik kann...Ape2..berpada2 itu ptg kan:)

InsyaAllah sis..

Pn Kartini said...

To mr CikLi:)

Assalamualaikum:)

InsyaAllah...
Kutipan derma yang dibuat serta merta semlm byk membantu mgurang bebanan..InsyaAllah operation blh dibuat tu

Pn Kartini said...

To my dear dik fida:)

Salam my dear:)

InsyaAllah..moga diberikan ketabahan utk nya..

Semlm kutipan derma Alhamdulillah..
dan akak diberitahu operation akan dibuat !Sama2 doakan agar semua berjln lancar ekk...

maiyah said...

assalam pn.. moga pelajar tu akan sembuh

Pn Kartini said...

salam Maiyah:)

Utk masa terdekat..pastinya sakit terasa...InsyaAllah..moga dia cepat sembuh!apatah lagi pelajar ni Form 3!

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran