CETUSAN MINDA

...Terbantut!...

Antara yang digemari...

 ..memang suka sangat!
Nampak best jek!

Tapi..
Bila ke kedai petang tadi..
terkedu lakkk..
bila....
..pinjam gambar dari google..!


Yang nampak di mata..
Tak banyak tulisan di plastik pembungkusnya tulisan kita
Walaupun mungkin ada terletak logo Halalnya
erk!!
Maka mulalah
" Ok ke...Tak OK ke..Halal betul2 ke...Tak ke..."
uhh!!

Terwas-was...Teragak-agak..
Dan Terus Terbantut!!!!
:(
Terbatal hasrat di hati!

Nampaknya
Masak ala-ala kampung jekk lahh
;)


14 comments:

Afida Anuar said...

Assalamualaikum kak tinie...

antara favourite fida jugak ni kak.. tapi tak pernah lagi beli sendiri. Fida suka yang kuah telur pekat tu.

Allah, tu la. Macam-macam dah sekarang. Walaupun ada tanda halal, tapi entah la...ada sesetengah macam diragui.

kak Erna said...

assalam tinie.memang macam tu la kitakan..
bila dah was2 baik tinggalkan terus..baru rasa senang hati..

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله..:)

Moga kitak sihat hendaknya..:)

Masakan apa ya kitak? First time kamek nangga tok, macam nyaman jak..:)

Mun dah datang was-was ya, dan jika rasa berat kepada sik bagus memang wajarlah ditinggalkan..:)

ibuintan said...

assalamualaikum Tinie,

akak pun bila rasa was2 saja, terus tinggalkan

Tinaz said...

Assalamualaikum my dear tinie..:)

Bab makan ni kita harus berhati-hati kerana ia akan menjadi darah daging kita. Selayaknya daging yang tumbuh dari perkara yang haram hanyalah bahan kepada api neraka..nauzubillah

Cikguzam said...

salam Puan,
Sikap yang terpuji apabila sanggup korbankan demi menjaga kesucian "halal" dalam memilih makanan. Tahniah puan.

Mohamad said...

Banyak lagi makanan yang sedap-sedap.. bila rasa was2 tinggalkan saja lah.. carilah yang lain..

Pn Kartini said...

Waalaikummussalam dik fida:)

Samalah kita ya..
Cuma bila nak buat sendiri tu..tk berani nak beli.ragu mengatasi keyakinan..terus tak terbeli..aduhaii

Pn Kartini said...

To my dear K erna:)
Assalamualaikum kak:)

Tulah kan..masih byk lagi yg boleh memenuhi kehendak selera ..:)

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Waalaikummusalan:)
Alhamdulillah kmk sht situk:)
moga kitak sihat juak di sinun:)

Mun orglain masak ..mmg kamek makan ..tauhu jepun namanya..atau maybe ada nama lain:)

tapi bila nak polah sendiri..terwas2 lak..terus terbatal niat bahh:)

Pn Kartini said...

To my dear IbuIntan

Waalaikummussalam:)

yelah kan..sekarang cam2 berita kita dengar..itu yang kita didedahkan..maybe byk lagi yg masih menipu logo halal tu kann..tu yang timbul was2 tu:)

Pn Kartini said...

To my dear friend Tinaz:)

Waalaikummussalam:)

Nauzubillah...
Tq utk peringatan ..semmgnya itu yg menjadi kebiimbangannya..menjadi darah daging kita !minta di jauhi...
:)

Pn Kartini said...

To Cikgu Zam:)

Assalamualaikum:)
Rasanya semua antara kita pastinya kan rasa ragu2 apatah lagi bila banyak tulisan lain dari yg sepatutnya..baik ditinggalkan terus:):)

Pn Kartini said...

To Ckg Mohamad:)

Betul tu..ikutkan hati semua nak kan..
namun alhamdulillah..kita sekalin dianugerahkan fikiran utk memilih apa yg baik apa yang tak..:)

tksh yaa ckg:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran