CETUSAN MINDA

Ikan KELADI??!!?!!

 Ikan Kekek....nama saintifik :  Leiognathus Fasciatus 


"Ikan Kekek mak iloi iloi
Ikan KELADI mak ilai ilai...."

erkk!!!
Mana pulak datangnya IKAN KELADI nihhh..
Semmgnya tak dek rasanya spesies ikan tuuuhh..erk!

ishh!!Mesti jiran dengar tergelak nihh...

Aduhaii....
Tetiba n3 pasal ikan !!
Bukan pe...saja nak citer pasal anakanda si Aisha ni haa
Bila mandi mesti ada jekk nyanyian dia..
Menyanyi lakk bukannya nak reti perlahan...kiranya bilik mandi tuu cam studio rakaman dia lahh
Kalau tak nyanyi....pok pek pok pek....bercakap dgn kawan 'imaginasi'nya!!

Ok... ok....
Makbonda siap cari lirik yang betul nii...
Copy & paste dengan font bersize 26
Kejap lagi nak print!
Sekurang-kurangnya...tak rosak lagu dan yang utama 
dapat juga dia praktis membaca:):)
Tak ke gitu..;)

 Ikan Gelama..Nama Saintifik  :  Sciaeria spp./Johnuis spp 

** Bila si maknya Aisha siap cari gambar lam google..
Sekurang2nya kenal jugalah rupa
si ikan kekek mak iloi iloi..& si ikan  gelama mak ilai ilai tu haa
ops!
;)

22 comments:

ibuintan said...

as salam Tinie,

selamat bercuti

ikan gelama masin pun sodap

Tinaz said...

Assalamualaikum my dear friend...:)

Kali pertamalah pulak dengar IKAN KELADI, camnerkah agaknya rupa ikan tu..:)

Memula tadi cuba juga nak betulkan! Lupa lak liriknya, bila dah scroll sampai bawah baru ingat "ikan gelama mak ilai ilai." Kalau tak dah tentu jadi macam anakanda aisha tu sebut ikan keladi..hehehe

:)

sal said...

as salam tinie..
budak2 memang suka nyanyi yee..
duduk stdio lama2 pula tu..

same cam anak saya..

kak Erna said...

assalam tini..ikan keladi tak de gambar ke..yang ada tu..ikan kekek ngan ikan gelama.
camanlah ankanda tu dapat nama tu ye,,comel je..

Pn Kartini said...

To my lovely IbuIntan:)

Assalamualaikum:)

Selamt Bercuti Juga !;)

aduhaii..tinie ni pandai makan jekk kut..ikan masin jenis apa pun sodappp ekk:)

Pn Kartini said...

To my dear friend,Tinaz:)

Waalaikummussalam:)

Mula2 dengar tu..mmg terkedu jekk dibuatnya..main hentam jekk..mana dtg ikan keladi tu ntah lahh..hehe

:)

Pn Kartini said...

To my dear Kak Sal:)

Assalamualaikum sis:)

Moga akak sihat2 di sana dan ceria selalu:)

Uhhh!!kalau tak bunyi siren maknya suruh berenti memang tak sah..!!kat situlah studionya..kat situ lee tempat jual2nya..kat situ lahh dia main itu ini....aduhaii..
budak2 katakan..;)

Pn Kartini said...

To my lovely Kak Erna:)

Assalamualaikum:)

hikhikhik...masih nak tergelak nihh bila ingat si ikan KELADI tuhh...!

maiyah said...

assalam.. gitu ke ikannya.. agak2 msak pe sdp :D

mamawana said...

Assalam sweetie Pn kartini..

Hehe seronok dpt dengar lagu live dari studio tu... ikan kekek mak iloi2 ikan gelama mak ilai2.. mama baca pun nak mengilai gelak...

Afida Anuar said...

My Dear Kak Tinie...hehe..

anakanda tersalah nyanyi rupanya. Ingatkan wujud betul ikan keladi...ekeke..

PS: dah lama tak nyanyi lagu ikan kekek..ikan gelama ni;)

Cikli said...

adapun ikan keladi tidak popular kerna gatalnya iaaaa.....

MaizaC'Joe said...

my lovely sis tinie

haha... anak akak salah nyanyi ka.. ingatkan betul la ada ikan keladi tu.. huhu... tapi kan itu la fikiran kanak-kanak aktif lg kreatif.. dia tau nak ubah lirik hehe

PS: baca n3 akak ni kan.. Maiza pun turut nyanyi tiba2 ehh... :)

hazeleyed lady said...

kalau Aisha suka nyanyi dalam bilik air...si naufal aka pulak suka main tembak2 dan bertempur dalam bilik air...habis segala botol syampoo dan body shampoo jadi sub machine gun dia...huuuu

p/s
happy hols. dear

sekamar rindu said...

ikan gelama...yg ikan masin pun sedap..

Pn Kartini said...

To my dear Maiyah:)

Assalamualaikum:)

ermmmmm....org sini tahu makan jekk..aduhaii..:)tak malu ngaku nihh:)

Pn Kartini said...

To my lovely mamawana:):)

Assalamualaikum mama:)

opss!!jangan mengilai sakan mama..
nanti apa pula kata jiran di sebelah tu haaa.:):):)

Pn Kartini said...

To my dear dik Fida:):)

Tu laa....pandai2 jee anakanda si Aisha buat lirik sendiri...main ubah ikut suka mulut dia jekk yaa..:):)

Nyanyi lagu ni..ingat masa kecik2 dulu yaa...

Pn Kartini said...

To Mr CikLi:)

Oooo..ye keee..
Angkara gatal tu lah yang buat spesies ikan ni tak famess yaa..ic ic ..:p

Pn Kartini said...

To my lovely dik Maiza:)

AssAlamualaikum dear:)

Memang aisha suka nyanyi menjak2 pra-sekolah nii..Nyanyi lakk confident jekk betul!!bila dengar dia nyanyi tak betul..akak cuba cari liriknya!..suka dia bila dpt lagu dia tuu..:)

p/s: ...sesekali nyanyi hiburkan hati !;)

Pn Kartini said...

To my lovely Sis hazeleyed:)

Assalamualaikum:)

aduhaiii...:):)kiranya lebih kurang samalah yaa si naufal dgn si aisha ni haa..hikhik..cuma imaginasinya sahaja yg lain..tp tetap suka main lam toilet!!aduhaii..;)

p/s: hppy Holiday 2u2 sis..:)

Pn Kartini said...

To Sekamar Rindu:)

Salam:)

sebut ikan masin... rasanya semua sodappp..:)yang tak selera jadi selera makannyaa...:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran