CETUSAN MINDA

..Sahih Ke???..

Biasa bila ke kantin..
Antara air yang dipesan....
TEH O LIMAU SUAM!
Kenapa Suam?
- Senang minum..Cepat habis!
Kenapa Teh O Limau?
- Orang kata..al-kononnya..leh pecah lemak!
erk!
Tapi pagi  tadi..
Satu statement dari teman yang kebetulan semeja dengannya
beritahu...
" Ada doktor beritahu...JANGAN amal minum teh O limau sebab 
boleh mendatangkan sakit lutut "
OWHH!!!
Katanya lagi..
"Teh itu -Angin......Limau berasid..gabungan tak elok.Asid mungkin bertindakbalas
dengan kandungan teh...!"
Ooooooo.....Logik gakk ya!

Kalau dah doktor yang beritahunya...kebarangkalian ketepatan fakta itu besar!!
Ye lahh...namapun doktor...kan!
Mungkin penemuan kajian saintis baru kutttt..
ermmmmmm....
Kalaulah betul..lepas2 nii....
Katakan TIDAK utk 
Teh O Limau!
uhhh!



26 comments:

Tinaz said...

Assalamualaikum..:)

Fakta yang bercanggah ya! Barangkali ada benar apa yang dikatakan doktor kerana hasil kajian mereka dan ia berlaku atas izin~Nya jua.

Dan..

Boleh jadi juga ia berkesan untuk pecahkan lemak. Setiap apa yang Allah ciptakan semuanya tidak sia-sia.

Allah Maha Mengetahui segalanya..

Gadis said...

ada betulnya..ada orang cakap..makan apple hijau boleh turunkan berat badan.betul ke x..wallahualam...

Afida Anuar said...

Fida pulak biasa air suam je kak. Cuma sesekali nak rasa manis, order limau panas, takde teh..

limau je la kak, baru boleh pecah lemak..ahakss...

kak Erna said...

Assalam tini...akak pun suka jugak order ais limau..tapi tak de teh limau je..

TK said...

Dah dengar dah pasal ni..betul kot
lagi satu I dgr jangan makan buah dengan susu...

gadisBunga said...

kalau dah pakar nye yg cakap, tak boleh la kite sangkal sebab dia mesti ada fakta kan?

a kl citizen said...

ya ke tini...
lain kali minum air limau suam je la

DrSam said...

ASM puan. Saya kalau minum teh memang badan berangin. Tapi teh telah terbukti mempunyai banyak antioksidan yang tolong menutralkan radikal bebas di dalam badan. Manakala limau pula diketahui mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi. Tanpa fakta saintifik dan klinikal mungkin susah hendak menerima kenyataan tersebut (mitos). Selain daripada itu, keserasian dan tindakbalas badan satu orang dengan satu orang lagi berbeza. Mungkin pengidap arthritis bertindakbalas lebih berbanding dengan orang yang sihat.

Wallahuaklam.

ieda said...

sakit lutut x pasti .. tapi kalau selalu amalkan usus kita boleh jadi nipis dan akhirnya pecah .. itu yg satu dari seorang dr .. sbb saya selalu amalkan dari anak dara .. last2 saya berhenti kak huhuh

Cikli said...

kena order sirap limau balik le

ibuintan said...

order air suam je... murah lagi tu

tinie dah sihat ke?

Pn Kartini said...

To Tinaz

Assalamualaikum

Fakta yg pertama kali tahu..dan kesahihannya tidaklah dipastikan..
cuma bila difikir secara logik..boleh jadi betulnya..:)
Kiranya masih mencari ketepatan fakta nihh...:)

Pn Kartini said...

To my dear Gadis:)

Assalamulaaikum:)

Tq yaa sudi titip sesuatu di sini:)

Sebenarnya dik..satu sahaja petua nak turunkan berat badan..
kawal pemakanan kita je..:)
Tapi makan apple hijau tu..memang elok juga kan:)

Pn Kartini said...

To my dear dik fida:)

Baguslah dik fida kita ..kiranya muda2 dah jaga dietnya..:)
Baguskan,...kurangkan gula dalam minuman..tambah dalam senyum!:):):)

Pn Kartini said...

To my dear Sis Erna

waalaikummussalam..:)

Akak..kat sekolah tu.macam2 diorder guru2..air apple susu laa...teh + laici la..teh + sunquick pun ada sis...:):)
Tapi mmg tak pernah try pun..:)

Pn Kartini said...

To my dear TK

OOoo ye ke..
akak 1st time dgr ..
tu yg terkedu tuuu..heheh...
ingat ppecah lemah..rupanya leh jadi lain kes lakk yaa:)

Tq yaa utk ingatan;)

Pn Kartini said...

To my sweet sis..GB

tu laa..
kalau guna logiknya..boleh jadi sahih jgk..:)
Maybe lepas2 nihh ada fakta yAng disiarkan kutt...:)

Pn Kartini said...

To my dear sis Normah:)

Assalamualaikum sis..:)

Nampaknya camtulah sis..:)
katakan tidak utk Teh+limau tuu..huhuu

Selamat Bercuti yaa sis..:)

Pn Kartini said...

To Dr Sam

Waalaikummussalam:)

Lama tak nampak Dr Sam yaa..kesibukan barangkali:)
Thanks utk komen yang 'terpanjang' setakat ini..:)
Benar juga tu..smmgnya ketahanan sistem individu berbeza kan..cuma bila dah tahu fakta (biar lum tahu kesahihan 100%)...seblhnya cuba elakkan..:)

tq ya:)

Pn Kartini said...

To my dear dik ieda:)

MOga ieda ceria2 hari ini...
sentiasa diberikan ketenangan dan kekuatan dariNya...Amin.:)

Takut lakk dgr nya yaa....
kiranya tak leh amalkan selalu kan..
lebih2 lagi yg bergastrik cam akak nihhh..huhuu:)

Pn Kartini said...

To Mr CikLi:)

aa'ahh...tapi pastikan sirap tuuu tak dek pewarna tiruan yg membahayakan lakk yaaa...:)aduhaii

Pn Kartini said...

To my lovely IbuIntan:)

Assalamulaiakum sis..:)

Betul betul betul..:):)
cuma tulah sis...pe2 nak jugak maniskan tekak nihh...huhuuh:)

Lum sepenuhnya sis..
masih perit tekak + batuk :(
nak ke klinik ..malas nak nunggu..
tapi tgklah sis...lepas2 nii..maybe jumpa doktor juga..kut melarat!:)
Thanks yaa sis..Selamat Bercuti!

sekamar rindu said...

salam...puan,

saya memang suka teh o limau suam ni...

ckLah said...

Selamat bercuti cikgu...

Pn Kartini said...

To Sekamar Rindu:)

Assalamualaikum:)
sama pulak kita yaa...nampaknya lepas2 nii kita order teh O jeklah...atau air limau suam..boleh ke?:):)

Pn Kartini said...

To my lovely sis CKlah:)

selamat Bercuti utk Cikgu CkLah jugaaa..:):)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran