CETUSAN MINDA

ANUGERAH DARINYA.......





Memandang wajah anak membuatkan hati yang gundah menjadi ceria.
Merasa bersyukur betapa wajah bening , tulus , tertawa dan
menatap wajah kita dengan kasih yang ikhlas.
Tidak pernah terbahagi cintanya,
Tidak pernah ada maksud yang tersurat.
Cinta anak pada orang tuanya,
Cinta suci anugerah Ilahi.
Menjadi penenang jiwa
dan penguat
kehidupan.



Ketahuilah...
Antara Hikmat & Kelebihan Seorang Ibu


1. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya
(susubadan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu
yangdiberikannya.


2. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana
menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20
orang hamba.


3. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang
sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan
hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.


4. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka
malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib
baginya.


5. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah
akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.




*** To My lovely Sis....,
Semoga menjadi ibu yang kental dalam membesar & mendidik
anakanda tercinta......
                                    


8 comments:

Abd Razak said...

assalamualaikum...:)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Sesungguhnya bagi setiap pohon itu ada buahnya, dan buah hati seorang insan itu ialah anaknya."

semoga Allah kurniakan anak2 yg soleh dan solehah utk adik kitak

Pn Kartini said...

Ws..
Terimakasih...
semoga berkat doa kitak!:):)

ONE ZABA said...

memang best kalau ada baby dalam rumah. terasa meriah je.

Pn Kartini said...

Salam Mr One Zaba
Betul..tgk wajahnya pun dah terasa bahagia..!:):)

mai_za said...

comel jer baby kt ats 2..mst best kn dpt tgk ank2 mbesar.... sis, klu saya nk mik anak angkat (lelaki), mcm mane cara saya nk mghallkan hubungan anak nie dgn saya ??

zai said...

Salam Tini..

Comelnya baby tu..tak puas nak menatap wajahnya benarlah sabda Rasulullah SAW..Wanita dan Kanak2 adalah perhiasan dunia yang mengasyikkan...

Bila tengok baby teringin pula nak ada anak lagi tapi malas nak mengandung lagi dah, kadang2 suami pun mengusik juga tak teringin lagi ke nak timang anak yang ke 6, manatau perempuan...tapi rasa2nya bukan kuantiti yg diutamakan tapi nilai kualiti yg diberikan kpd anak2 itu yg terpenting..

Pn Kartini said...

To sis Mai_za
Akak ada terbaca majalah Midi 1 oktober baru2 ni..Farra(penyanyi Bagaikan Puteri tu..) ambil ank angkat..dan dia ambil suntikan mgaktif hormone pengeluaran susu disamping pil yg disaran olh doktor utk rangsang pengeluaran susu..disamping keazaman kuat..InsyaAllah sis..

Pn Kartini said...

To Zai
syukurr..ank dah 5..mak masih lagi mantain ekk..:):)
Betul tu..yg ptg kualiti..selain faktor usia jua perlu diambil kira..tdk mahu risiko mendatang nanti..:):)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran