CETUSAN MINDA

Antara 10 Kesilapan Dalam Berdiet


      
Dalam  meraikan bulan Syawal..maka banyaklah jemputan rumah terbuka para teman dan juga  masa untuk berkunjungan ke rumah sanak saudara...Maka sudah pasti kita tidak terlepas dari keghairahan menjamu selera...Rasanya tempoh sebulan Ramadhan

yang memberi ruang untuk kita merehatkan fungsi perut..
mungkin juga ada yang berjaya menurunkan berat badannya...
Namun tiba sahaja Syawal..
bila pelbagai juadah dihidang 
di depan mata..semua pantang larang dilanggarnya...
semua redah jeee...!!


Mujur juga bagi yang cepat tersedar ..pasti berdiet sakan selepas itu...:):):)


Namun..dalam berdiet..ada juga kesilapan yang terbiasa diamalkan...Di antaranya ialah  :

 




1 
Memilih jus berbanding buah-buahan segar
 Jus tidak mempunyai fiber yang terdapat dalam    sebiji buah segar , disamping  dikhuatiri  mengandungi pewarna tiruan disamping bahan awetnya.


2 
Tidak minum air yang mencukupi.
Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari untuk pengawalan berat badan dan kesihatan yang optimal. 


  
Makan roti, pasta dan ubi kentang  
lebih banyak berbanding protein, 
daging segar,buah dan sayur.   


4 
 Makan terlalu cepat.
Untuk anda berasa kenyang selalunya mengambil masa 20 minit. Oleh yang demikian anda berkemungkinan telah terlebih makan sekiranya anda telah habis makan sebelum signal sempat dihantar dari perut ke otak anda.


5 
Memasak sayur berlebihan menyebabkan khasiatnya hilang.



   

 Minum terlalu banyak kopi.
 
Minum kopi adalah bukan cara yang sihat untuk pengurangan berat badan. Minum terlalu banyak caffein akan menyebabkan dehidrasi dan mengganggu tidur anda.




7 
Menyalahkan orang lain di atas kegagalan program diet anda.
Anda seharusnya mengkaji semula dimana silapnya sekiranya sasaran anda tidak tercapai dan bukannya menyalahkan orang lain.


Menyudahkan juga sisa makanan sedangkan anda 

   telah   kenyang.
Anda sudah kenyang tetapi pada masa yang sama anda berasa sayang terhadap baki makanan yang masih tinggal. Apa lagi, anda pun berusaha untuk menghabiskan baki makanan tersebut dan ini menyebabkan anda telah terlebih makan.


9   
Mengabaikan sarapan pagi. 
Sarapan pagi yang baik adalah sangat penting untuk membekalkan tenaga dan seterusnya menghindari anda dari mengambil snek yang berkalori tinggi.


10 
Berlapar sepanjang hari kononnya  sedang mengamalkan program diet.












16 comments:

sis_nita said...

aaaaa..

mana kak..

nak baca ni.. tapi tak dapat baca..

huhuhu!

Pn Kartini said...

hehehe..
To My dear sis..
Ntah pe lakk akak tertekan tadi...hinggakan tak leh nak baca ekk..but now dah OK kan kan kan..:):)

tinta kasturi said...

info bagus
setuju sangat dgn kesilapan-kesilapan ini
ada yang thn lapar sampai kena gastrik,
lagi teruk Gastro ESophagal Reflux disease (gerd)

Abd Razak said...

assalamualaikum... :)

Best n3 kitak kali tuk, boleh kamek ikut petua yang kitak tulis tukk...byk perkara yg kitak tulis ya sik ada kamek polah...patutlah badan tuk makin susut

kitak ok aritok tek??

ONE ZABA said...

negara kita ni kan mewah makanan. tu yang asyik salah diet.

sis_nita said...

haaa..

dah ok..

erk! saya selalu wat yg no seploh tu kak..

huhuhu!

zai said...

Salam Tini..

Hmm..entri yg sgt baik sbg peringatan slps bulan puasa ni..

Zai ni kalau time raya sllunya suka jamah ketupat/lemang atau rendang..cookies tu ada yg suka ada yg tak..

tapi rasa2nya tiada beza sebelum dan slps bulan puasa sbb selera ttp sama ada time suka makan banyak ada time terlupa lak nak makan...hehehe

al-lavendari said...

kesalahan saya yang paling nyata dan kerap terbuat ialah makan terlalu cepat ... dah namanya "fast-food" kan!

syahbandar87 said...

menariknye..akak ni cam doktor pakar kesihatan.leh jd perunding pemakanan ni.hehe..ske sngt bce info2 cani..thanks kak
:)

Pn Kartini said...

To Tinta Kasturi
Slmt dtg di ruangan blog ini..Tksh !

Itulah..dlm bergastrik masih ada jgk yg berdiet..menhn laparnya...aduhaiii..:):)

Pn Kartini said...

To Mr Razak
:) Sebagai peringatan utk kamek juak..Kamek tukk mmg takut benarr mun berat naik..mmgkan diet..kdg2 kena gastrik juakkk..aduhaii:)
Kenak berat kitak makin susut?maybe br lepas puasa kn..:)

Kamek ok jakk ari tukk...:)

Pn Kartini said...

To Mr One_Zaba
Itulah kena keazaman dlm diri perlu kuat..kalau tidak semua nak ditibainya...Kena ingat juga..
Pemakanan kita hari ini menentukan
kesihatan kita di hari esoknya...
Fikir2kanlah...:):):)

Pn Kartini said...

To Dear Sis_nita
Akak lak..nak kata berlapar tu..tk kut..cuma control jakk..
Lepas puasa..kena start semula jauhi dr nasi..:):)

Pn Kartini said...

To My sweety..Zai
satu kelemahan tini..suka sgt cookiesssssss...aduhaiiii
Lemang atau sewaktu dgnnya..mmg leh control..tp kalau biskut2 raya tu..pantang!!!nampak jek cute2 tp byk jgk kolesterol tu..kan kan kan:)

Pn Kartini said...

To Mr Al-lavendari
Oooo..kita serupa...
Reasonnya...nak cepat..save masa..nak buat keje lain..malas nak sembang lama2 kat meja..byk umpat lakk nanti..hehehe...:)
Pernah juga buat azam br nk kunyah lambat2...sampai hr ini msh tk tercapai...eeii..:)

Pn Kartini said...

To Dik Syahbandar87
Sekadar utk peringatan utk diri akak juga..sbb terasa cam tak betul jekk cara berdietnya..:):)
Lagi pun apa yg berguna..perlu berkongsi bersama..agar sama2 dpt manfaatnya..kan..:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran