CETUSAN MINDA

Segala Berkemungkinan....


Selasa baru-baru ni..
terjumpa seorang akak ni..memang selalu ceria orangnya..
rupa2nya... akak ni mengalami masalah fibroid yang kian terasa sakitnya 

berkemungkinan 
akan menjalani pembedahan!


ermm...
Terfikir juga....
bila semakin meningkat usia...ada sahaja penyakit yang mendatang..
Agak2....apalah yang akan mendatangi pada diri sendiri...
Nauzubilllahh!!
Sekadar terlintas di fikiran ....
ujian dan dugaan yang mungkin tidak terfikir oleh kita..!
Maka....perlu juga bersedia menerima segala yang berkemungkinan..
Namun..
Sentiasa mohon padaNya agar dijauhinya...!

Baru2 ini pun ada terbaca  di blog IbuIntan.. tentang kakak sedara beliau,Kak Awa..
juga mengalami ketumbuhan fibroid & 
difahamkan Kak Awa  telah pun menjalani pembedahannya!
(Moga Kak Awa kian sembuh setelah menjalani pembedahan !)


Lantaran itu..
diri terpanggil untuk mengetahui lebih mendalam tentang fibroid ini 
memandangkan semasa mengandungkan si Aizad dahulu....ada juga ketulannya(Cyst)
namun dianggap biasa selagi ia tidak membesar sehingga mengganggu baby yang dikandung 
& ia akan mula menghilang begitu sahaja!...
:
:
:
Dalam mencari-cari fakta penyakit ini...
Alhamdulillah ..
terjumpa laman web Pakar Sakit Puan Dr Hamid Arshad.

Untuk kalian yang berminat  membaca artikelnya bolehlah click

Moga sama-sama mendapat info kesihatan 
demi kebaikan bersama
:)

30 comments:

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله..:)

Didoakan agar kitak sentiasa dikurniakan Allah Taala kesihatan yang baik dan makin bertambah keimanan dari hari ke hari..amin :)

Memang, manusia kena menerima hakikat sakit. Bila kita dah amalkan pencegahan, kita dah jaga kesihatan sebaik mungkin, maka kalau kita ditakdirkan terjangkit juga dengan penyakit, tiada lain selain dari redha kepada~Nya.

Thanks kitak..:):)

gadisBunga said...

salam..

kawan saya pun penah kene fibroid dan dah operate utk buang. dia kata puncanya sebab makan jeruk banyak sangat.

tapi saya tahu dia cuma melawak..

Afida Anuar said...

InsyaAllah..fida doakan akak sihat sejahtera,..selalu...

mak fida pun ada fibroid tu jugak kak..cuma doktor kata tak bahaya. Sebab dia duk elok je kat dalam tu, tak besar2...

Erna said...

masa keje klia..ada kawan yang dah tak tahan menaggung sakit..pi cek kat hospital.fibroid katanya..dah buat pembedahan..bila ditimbang..2kg beratnya..
sakitnya cuma datang masa dia period aje..teruk sangat..kesian..

Erna said...

maaf tini..terlampau teruja nak bercerita..sampai tak de salam akak bagi..sori ye..
Assalamualaikum tini..nak tulis macam tu dulu tadi..

MaizaC'Joe said...

InsyaAllah.. Maiza juga doakan yang baik2 saja kak... kawan Maiza pun pernah operate cyst.. Alhamdulillah semua ok... semoga kita semua di kurniakan kesihatan baik OlehNYA.. Amen

ibuintan said...

Assalamualaikum Tinie,

beringat dan berdoa moga kita juga terhindar darp penyakit yg sebegini


syukur... kak awa makin pulih daripada pembedahan semalam

ada juga beberapa kawan akak yg telah menjalani pembedahan begitu, dan mereka semuanya sihat kembali

a kl citizen said...

antara penyakit yang menyerang sesiapa sahaja kan...
doa saya moga sahabat tinie itu disembuhkan segera dari penyakitnya

mamaijat said...

...2008 ,saya disahkan ada batu karang dalam gall blader,fibroid dan barah payu darah di sebelah kiri...
alhamdulillah,selepas operasi mastectomi...fibroid & batu karang semakin kecil & hilang...saya redha & terima semua nya .......alhamdulillah saya semakin sihat....semuga sihat sepenuhnya.....suatu hari nanti..

hazeleyed lady said...

Ass-salam Sweet tinie
Mendoakan Tinie sentiasa dilindungi dari segala musabah maupun penyakit...
Ketentuan ...hanya milikNya.
Doa dan Redha.

Smile!

mamawana said...

Assalam Tinie and salam caiyang

Sebelum mengandung dulu Pakar Sakit Puan Datuk Doktor Hamit Arshad menyatakan kemungkinan mamawana ada fibroid atau endomertiosis atau mungkin ada cysts dlm rahim tu yg lambat dpt anak. Selepas operasi laparoscopy, rahim berehat 3 bulan bersih., akhirnya membuahkan hasil dapat baby pertama. Alhamdulillah. Walau, Segalanya membimbangkan dan menyedihkan. Namun berkat doa yg tak putus alhamdulillah mamawana dan anak2 sihat semuanya. Yang penting kita terus jaga pemakanan dan minuman yg sihat. Tenangkan fikiran, kurangkan stress, Exercise /Riadah selalu. Itu pesan doktor. Insyaallah

Jom join 2nd GA mamawana. Klu jawapan sudah ada dlm gambar

http://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/04/contest-ga-sempena-dua-hari-di-shangri.html

Kunang-Kunang said...

assalamualaum Sis Tinie,

Semoga kita sama-sama sentiasa mengawasi kesihatan. Fibroid ni selalu masa kecik tak rasa sakit lagi, dah besar baru sedar.

Kakzakie said...

Assalamu'alaikum Kartini,

Kakak pun takut bab-bab penyakit yg kita tak tahu/sedar bila menyerang. Walau buat full medical check-up yearly, kalau Allah nak uji kita ianya diluar kemampuan...

p/s: suka info sebegini....

Tinaz said...

Assalamualaikum dear tinie..

Sungguh sakit itu nikmat tanda kasih sayang dan dalam perhatian Allah Taala

Norsha said...

salam pn tinie,
dulu2, 5 thn lepas, saya pun ada jalani pembedahan utk buang fibroid, Alhamdulillah....sekarang dh selamat, tapi masa baru2 dapat tahu ada sakit tu, Allah saja yg tahu cammana perasaanya...

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Waalaikumusalam:)

Moga kitak sihat2 juak di sinun:)

Segala apa yang berkemungkinan mendatangi kita sememangnya dariNya jua...perlu menerima dgn penuh redha..InsyaAllah..:)

Tq utk kitak juak:)

Pn Kartini said...

To my dear GB:)

Assalamualaikum dear:)

Opss!!makan jeruk yaaa..
ermmm....kena hati2 juga tang jeruk tuu..banyak guna bhn awet..!

Pn Kartini said...

To my dear dik fida:)

Moga fida dianugerahkan kesihatan yang baik juga..:)

Syukur..kiranya tidaklah perlu risau yaa..
namun rasanya ...kena juga sesekali dipantau perkembangannya kann...Pe2..moga bonda fida dianugerahkanNya kesihatan yang baik berpanjangan...Amin:)

Pn Kartini said...

To my dear Kak Erna:)

:):):)
kawan tini ada juga kak..yang sakit masa period...tapi dia boleh lagi buat lawak..cakap..nak jadi anak dara semula!!!aduhaii...
Rasanya kwn tinie lum sampai tahap serius tu..

Pn Kartini said...

To my dear Kak Erna:)

WAALAIKUMMUSALAM...my dear sis..:):):)

thanks sis..at least nampak ke'excited'-an akak nak bercerita pada tini...
Thanks yaa sis:)

Pn Kartini said...

To my dear dik Maiza:)

Assalamualaikum dear:)

InsyaAllah dik..akak doakan juga Mai sentiasa dianugerahkanNya kesihatan yang baik...

Syukur utk kawan Mai..moga beliau pun peroleh kesembuhan berpanjangan...:)

thanks ya dik:)

Pn Kartini said...

To my dear IbuIntan:)

Assalamualaikum kak..:)

Syukur...gembira dan lega bila tahu khabaran Kak Awa yang beransur sembuh..
Moga kita dijauhi dari segala penyakit nan serius...Amin.

:)tq ya sis

Pn Kartini said...

To my dear Kak Normah:)

Assalamualaikum kak..:)

InsyaAllah..moga beliau kan perolehi kesembuhan nanti:)

perlu pasrah menerima kemungkinan itu...

Pn Kartini said...

To my lovely mamaijat:)

Assalamualaikum kak..
Moga kekuatan sentiasa bersama akak dan diberikan kesembuhan sepenuhnya dengan semangat yang kuat dalam sanubari akak..InsyaAllah...

tksh sudi share di sini...

akak take care yaa

Pn Kartini said...

To my lovely sishazeleyed:)

Assalamualaikum kak..:)

tksh..
sesungguhnya doa teman sentiasa didambakan...Semoga akak jua memperolehi kesihatan yang baik juga..

...biar jauh di sudut hati,bagaikan sedaya upaya menolak...namun kemungkinan itu hanya Dia Maha Mengetahui....hanya pasrah & redha...InsyaAllah..

SMILE!!

Pn Kartini said...

To my dear mamawana..dan salam caiyang utk mama:):):)

Mama..
THANKS!!!!
sudi share pengalaman di ruang ini..sgt2 menghargainya..
Untuk tips..pesanan..InsyaAllah..kan ingat selalu..:)
Cuma bab stress tuu...biasalah kan..ada shj...so kenalah tangani dgn bijak kan..agar sentiasa coooooolllllllllll..;)

Thanks ma..:)

Pn Kartini said...

To my lovely Kak Ani:)

Waalaikumusalam:)

Moga k Ani sihat2 dan dilindungiNya selalu..Amin..

Tulah kak..kawan tini tu cakap camtulah..sekarang tak larat nak drive jauh2 katanya..now,ada temujanji dgn pakar sebelum operate

Pn Kartini said...

To my dear KakZakie:)

Waalaikumusalam kak..:)

Kita sama2 doa yaa kak..agar dijauhi penyakit2 berbahaya ini...

p/s: suka bila akak pun suka:):)

Pn Kartini said...

To my dear friendTinaz:)

Waalaikummusalam:)

Hanya iman dan kekuatan yang cekal bisa menanggung segala kesakitan itu...
:):)

tq yaa:)

Pn Kartini said...

To my dear Norsha:)

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah...
Syukur padaNya..
bila Norsha sekarang telah selamat dan sembuh ...setelah menanggung kesakitannya dahulu..:)

:)Jaga diri elok2 yaa:):)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran