CETUSAN MINDA

AWAS!!..APA YANG HARAM

Kiriman email yang diterima dr my sis berkenaan dgn minuman kotak dari jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .


Minuman kotak ini adalah  keluaran produk minuman  yg terkini iaitu "Green Bean Soy Drink".Di bawah adalah produk berkenaan  :

 
  
Untuk pengetahuan semua,E471 merupakan salah satu emulsifier yang boleh diabstrak daripada binatang atau boleh juga daripada tumbuhan.


Walaupun mungkin ia diabstrak dari tumbuhan ,namun  perlu jua diragui halalnya sekiranya dimasukkan E471 yang berasaskan binatang..!!??!!

Namun bagi diri ini..seandainya tertulis E471 pada ingredientsnya ..,sememangnya tidak akan membeli produk tersebut kerana mengkhuatiri sumbernya dan mungkin juga telah di set pada minda E471 -emulsifier berasaskan sumber binatang (khinzir)!!.


Maka..adalah perlu teman sekalian utk lebih berhati2 dan cakna apa yang diminum maupun yg dimakan.terutama bahan buatannya...kerana mungkin ada yang ...




www.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.ws


6 comments:

sis_nita said...

erk!

saya tak penah beli minuman ni kak..
urmmm.. skrg ni kan.. halal haram dah macam jadi permainan dalam industri pemakanan..

kekadang takut nak beli bebarang kat luar tu.. tapi apa nak buat, ianya satu keperluan.. kan kak..

jadi info sebegini sangat berguna..

maceh kak..

- jinggo - said...

pn..
ini kena di hebahkan..
bahaya ni..
insyallah - saya akan tolong hebah dalam facebook..
bagus info ni

Razak said...

Salam sis...

mek ada juak dpt email tok...sik ingat sapa ngantar, mun sik silap dari arwah guru agama kamek yg bok jak 2 bulan pegi ninggal kamek...

mek nang takot mena nok meli barang makanan di luar kinek tok, semua fast food KFC, McD, sugar bun dllnya di kuching nang sikda dlm kamus kamek...takut termakan benda syubahat sis...benda yg masuk dlm badan kita tok mun ada yg sik halal...api neraka akan nyambarnya...nauzubillah...mintak jauh jak.

Razak said...

aok ehh lupak tek...gambar baru mek hasil dari website yg ktk berik ari ya...best sis, ngereco jak mek bila dpt website ya

maiyah said...

salam.. makasih info nih

Pn Kartini said...

To My Sis_nita :)
Tak sangka pula..dalam minuman ada benda2 tu semua..aduhaiii..

To Mr Jinggo
Semoga mendapat makluman semua..
Tq:)

To Mr Razak
Kamek ..,mun rasa ragu mmg dijauhkan semua2 tokk..
...takut juak kitak madah api neraka akan nyambarnya...nauzubillah...!!!

Pasal website tu..memanggg sik jadi keje dibuatnya..mauk try jakkk..:)


To Dear Maiyah
Sama2 kasih..semoga mendapat info yg manfaat bersama:):)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran