CETUSAN MINDA

....Riuh Se-BLOG ke??!...


"Seumur Hidup..
Ni Kali Pertama Menggulung!"

 :P
Itulah kata2 pengakuan tuan blog
yang kemudian 
disambut dengan gelak sopan MIL siang tadi..

;)


ermm..
Mungkin ada yang tertanya..
Apalah yang tuan blog gulung ni yaa

JAP!!

Untuk kerja2 menggulung
Bahan  yang perlu ada...
:
:
:
:
(Uhh!...tak habis2 orang ni snap sana snap sini yaaa!!..
 Oops! ...I Did It Againnnn!!!..:p..)
:
:
:
:
V



ermm..
Dapat teka ke???
Apa laa yang tuan blog nak gulung tuuu yaaa
ermm....
mana2 yang tak dapat teka


Jap..


Steps seterusnya
:
:
:
:
:
:
:
V

Hok Olohhh!
Gulung Kulit Popia jeeeeeeeee...!!!!
..riuh seBLOG......huhuu.
Yo laahh..
1st time maaa..
maunya Tak bangga!!!
:P
Selama ni...memang pandai beli...pandai makan jee..!!
Nak buat sendiri??
Uhhh!
Susah skit bila ada 'penyakit Cik Lasss..'


Tapi
Hari ini..
Tuan blog berkesempatan try 
gulung-menggulung setelah perati betul2 MIL  buat
ermm!!
 :p


 Ok..
Steps seterusnya..

OPSSS!!!

Tak dapat snappppppp!!!!

Apa kes???

Actually aaa...
semua gambar di atas..sempat lee tuan blog snap
masa  MIL kuar kejap 
ke kedai beli kulit popia yang lain

hehehe...
Jadi utk steps seterusnya iaitu
step menggoreng & menggaul gula+ garam...
Idok dapat laaa tuan blog ambil!!
Ya lah kann
Nanti..
Apa laaa kata MIL kan..
buang tabiat ke apa leee ..
Ye laa
Setakat buat popia gunting2 nii pun nak ambil gambor!!

:P:P

Ok..ok
Bila dah siap..
Ini hasilnya
:
:
V


Nampak...Siap bahagi 2 bekas tuuu...
Bekas pink utk Aisha....Hijau utk Aizat!
Ye laa..nanti..dakwa lakk..orang ni tak makan..org ni mkn lebih..
kan..kan..
:P


Oklah...
 ..setakat buat popia gunting2 riuh seblogggg
Aduhai...!
Bukan apa..
Bior nampak remeh...sekurang2nya dapat juga ilmu 
pada  tuan blog ni


:)


Oklah yaa..

Sekian..
Catatan Dairi HAri ini 

:P


 




14 comments:

al-lavendari said...

saya ingatkan nak buat laksam tadi ..

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Mesti sedap tok bila first time kitak molah dengan di'supervise' oleh MIL...:)

Bila balik bersiaran di umah mak bonda atau MIL pasti banyak boleh dipelajari kan! Baru-baru tok pun kamek berkesempatan diajar MOK macamana nak buat sambal daging (seruding)...:)

:)

❤Kamsiah❤ said...

akak tak pernah buat...beli dan makan ja...yg bersalut nestum tu sedap rasanya...

Nor Salmi said...

Oklah tu, berjaya juga buat. Akak ni tak pernah buat walau sekali..

Salam perkenalan..

TiranaAduka said...

salam....TA jalan jalan

shaiful zaidi said...

tahniah ....lps ni boleh buat selalu la...

Pn Kartini said...

To Tn Hj AL:)

Tulah kan..kalau buat laksam tuu..ada logik jgk kalau nak riuhkan..
:)

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Waalaikumusalam ktk:)

Sedap tuu...sbb buat sama dgn MIL..sentuhan MIL masih ada kat ramuan...andai buat sendiri..harap2 menjadik jgk!!:)

Terrorlah ktk owhh buat sambal dgg..bolh terima tempahanlah lepas tukk..:)

Pn Kartini said...

To my dear kak KAmsiah:)

Tu laaa...tini pun
tapi MIL tinie ni memangggggggggggg rajin yang amat!!..segan lakk menantu dia ni haaa..;)

Pn Kartini said...

To my lovely Kak Salmi:)

Tksh kak..sudi follow blog CM:)
Salam kenal jg:)

Memang mudah buatnya kak..tapi tulah...kena tunggu aura rajin tuu..hikhik

Pn Kartini said...

To my dear TA:)

Selamat datang ke blog CM yaa..kunjungan yang dialu-alukan..:)

Pn Kartini said...

To Mr Shaiful Zaidi:)

Tq!..insyaAllah..antara rajin dgn malas je kan..:)

Nur-nba said...

Salam. Kak, ajar Nur buat boleh tak? Menarik juga.. ada stok kulit popia juga ni.. Lepas gulung terus gunting ke? Then goreng.. Akak share resepinya ye.. tqvm

Pn Kartini said...

To my dear dik Nur:)
Salam dear:)
Kulit popia kalau saiz besar kena gunting separuh..sbb senang nak gulung guna lidi satay tuu..
-lepas gulung,lebihan akhir sapu telur utk lekatan.Then gunting & goreng.
-Lps goreng biarkan sejuk skit..
-Hari tu,MIL blend gula kasar
(sbb MIL mls nak beli gula halus)dengan sedikit garam..bila makan rasa masin-manis..sedap!
-bila dah siap..terus gaul pada popia grg tadi..

:)

Selamat mencuba Nur:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran