CETUSAN MINDA

Fobia NASI ??!




Adakah anda antara mereka yang 
berkata 
TIDAK
pada 
NASI???

Ada yang mengatakan 
bila makan NASI ia boleh 
MENGGEMUKKAN!!
ermm....
NASI pula dipersalahkan bila
Kg badan makin bertambah yaa!!
Aduhaii..



Satu petikan soalan dari ruangan forum
(...berminat lakk terjah blognya....gara2 selepas ikuti 
rancangan temu bual Primadona dlm  tv tempohari..
beliau salah seorang tetamu undangan yang membincangkan
 topik "SAKIT UNTUK CANTIK..")


Antara soalan di ruangan forum dalam 
blog Kevin Zahrin   :


Jawapan dari beliau :
:
:
V
....Kepada mana2 teman yang berminat untuk
mengetahui lebih banyak tips,cubalah terjah ke blog
:)


RUMUSAN  :
Makan nasi--> BOLEH!
Tapi dalam KUANTITI yang BETUL!  
..psstttt!! 
Bak kata Kevin..
Makan Nasi SEGENGGAM TANGAN  setiap hidangan!!!
Ingat tuuu!!
 :P
..yang ni dah terlebih segenggam nihh!
erkk!!




24 comments:

ieda said...

fuh ieda nie dah bergengam2 kak .. kkeke .. bila cuti nasi x leh elak .. makan .. banyak lak tuu
harap2kan hari kerja sahaja leh elakkan dari makan nasi ;)

MystoryPic said...

huhuhu dalam family saya nasi 3 kali sehari... tak pernah menolak.. tapi alhamdulillah dalam family takder yg obes...

Abd Razak said...

Assalamualaikum...:)

Dolok kamek pernah coba sik makan nasi selama setahun lebih tapi sik ada perubahan pada berat badan tetap sama. So, lepas tu makan sikit lebih kurang segengam dan nampaknya sama tak berubah. Jadi maintain jak diikuti dengan aktiviti berjogging setiap hari.

Moga kitak sihat sejahtera hendaknya.

P/S : Masih kepenatan tok selepas driving 8 jam ke KB...landing rumah tok ayah tok :):)

❤Kamsiah❤ said...

salam
guna beras perang utk diet...

ibuintan said...

Assalamualaikum ... yg penting kurangkan pengambilan, akak pun skarang dah kurangkan setengah dari kebiasaan.. memang nampak perubahan dan kesan, kg dah ada penurunan













gadisBunga™ said...

saya pun makan nasik.

tapi genggaman tangan saya besor. kehkeh!

pembekal mutiara said...

Bila kurang makan nasi,memang kurang berat badan,saya sejk melahirkn tak suka makan nasi,mcm suka makan roti sahja..saya pun ndak tau knpa...berat badan meng turun lah dari 70kg lepas bersalin sekarang berat badan 51.mgkn sb bf baby kot

Pn Kartini said...

To my dear dik ieda:-)
Hehe..susah jg kan nak mkn segenggam bila lauk di dpn mata menyelerakn yaa..:-)tak thn godaan..huhu

Pn Kartini said...

to my dear SR..:-)
Syukur alhamdulillah..Satu kelebihan tuu dik.,

Pn Kartini said...

to mr abd razak:-)

Waalaikumusalaam:-)

Dulu2 mmg pernah juga x ambil nasi ni..telan organik melilea jee..tp tu la..bak ckp kelvin.sampai bila blh berthn dr nasi ni kan..
Pe2..
depends on kuantiti + kalori yg diambil kan
:-)

Ps: seronok ktk owhh..ke KB!

Pn Kartini said...

to sis Kamsiah:-)
Owhh ya keee..
Blh try niiii:-)

Pn Kartini said...

to my dear ibuintan:-)

Waalaikumusalam:-)
Seronok kan bila kg merudummmm jatuh..hehee
PE2 yg ptg makan apa2 perlu berpada2 kan..

Pn Kartini said...

to my dear dik GB:-)
Alahai yangg..
Namapun duk m'sia kann.
Nasi laa kita suap..huhu
ERMMM...untung tu...sbb msh segenggam tgn kan kan kan:-)

Pn Kartini said...

To PM..:-)

Mmg biasa juga dgr bila bf bb..satu cara blh jg berat bdn kan..untung!
Tq yaa..sudi titip kata2 di sini:-)

Maiyah said...

sy xbleh x mkn nsi, wlau sket tp slalu klau sakit jd kurang mkn nsi bila dah sihat x hengat huhu

Nur-nba said...

Betul kak.. Tapi kalau dah lauk2 sedap, memang susah nak control. Nak diet memang kena kawal pemakanan.

Ibuhani said...

as salam tinie.....k.ani kurangkn makan nasi bila dh berumur ni sbb rasa bila bdn berat jd malas x kurang sihat......dlm seminggu hr bekerja 2-3 kali makan nasi kecuali hari cuti....mmg hari2 makan nasi sbb mak msk sodap!

Acik Erna said...

assalam tini..kalau cuti sekolah ni susah betul nak jaga makan..ada je yang anak minta maknya masak..berta pun memang berrtambah2

Wak Gelas™ said...

wak pon sukak makan nasik jugakkk.. ahHHKs

Pn Kartini said...

Salam to my dear Maiyah:-)
Mkn utk tambah tenaga..tk pe :-)
Betul tu..bila sakit,selera pun hilang kan..
Mg Maiyah sihat di sana yaa:-)

Pn Kartini said...

To my dear dik Nur:-)

Semangat kena kental dik
Kena tahan godaan bila tgk mknan best2..aduhai..

Pn Kartini said...

to my lovely ibuhani:-)

Salam kak:-)
Mg akak sht2 di sana yaa..:-)
Tang masakan makbonda tu lah yg x tahan tu kan kak...
Mmg masakan mak tiada tolak bandingnya.mmg sodapppp:-)

Pn Kartini said...

To my dear achik Erna:-)

Salam achik:-)
Heheh..apa taknya..achik erna kita mmg 'masterchef':-)...semua masakan sedap2 & mjadi belaka...untung ank2..:-)

Pn Kartini said...

To wak gelas:-)

Aduhai..nama pun org malaysia..mknan ruji mestilah nasi kan...ok pee...normal tuu...:-):-)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran