CETUSAN MINDA

...Nak jadikan Citer!....



Pernah orang sini
kehilangan sebentuk cincin
(..er..er..cincin kahwin !..)
Tapi bila hilang tu..
Alhamdulillah...
masih boleh bertenang
:)
Sebab terdetik di hati
"Dah bukan rezeki kita..kalau ada..InsyaAllah..
berjumpa juga nanti"
Dan yang nyata..
Sehingga sekarang
Memang sah..
TIADA REZEKI 
utk orang sini
:)

 -Moral dari insiden:
JANGAN LETAK cincin dalam GUMPALAN TISU!!!...
(kononnya sementara nak dihantar ke kedai utk dibaiki!)
Sebab kita memang mudah lupa!..
nanti2 kita ingatkan SAMPAH..
maka TERBUANG laah ia mana2....-

:)

Semalam..
Nak jadikan cerita..
Singgah sekejap ke masjid..
Dan selepas solat..baru terperasan
Cincin di jari
TAK ADA!!!

Cuba tenangkan diri ..dengan 
berkata di hati,
"..kalau ada rezeki..Memang kan jumpa..
Kalau tak jumpa..memang dah bukan rezeki"
Tapi dalam pada menenangkan jiwa & perasaan
Ada sedikit ralat di hati juga ..
Bukannya apa..
Andai yang hilang tu..cincin sendiri..
Memang tak rasa sangat terkilan& bersalahnya!
Ini..
cincin pemberian 
 MAKBONDA!!!
(mak hadiahkan sebelum berangkat menunaikan Umrah tempohari)
ermm...
Masa tu..terfikir2 dah..
Apa laa respon makbonda nanti bila tahu cincin
pemberiannya 
HILANG!!!!
Aduhaii 
:(



Cuba juga telefon tempat yang disinggah...

Manalah tahu kut2 terjatuh dalam fitting room!!
(uhh..tu lee yang malas nak try itu ini nihh....uhhh!!..)
Jawapan yang menghampakan
TAK ADA!!!
ermm!


Dalam terkiaL-kial cuba mengingat 
kemungkinan
ia terjatuh di mana2 tempat..
 Tetiba anakanda beritahu


Cincin dah 
JUMPAAAAA!!!!
Alhamdulillah..
Rupanya terjatuh kat bawah 
tempat duduk dlm 
keretA!

uHHH... 
:
:
V


..memang cincin makbonda sedikit longgar..
dipakainya di jari hantu !!..
erkkkk!!
Yalah ....menghargai pemberian makbonda!



Syukur Alhamdulillah...!
Masih ada rezeki
:)




20 comments:

Kakcik Nur said...

Alhamdulillah...

ieda said...

alhamdulilllahhh

tu lah dinamakan rejeki .. memang ralat sikit kan ;)

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Pernah juak kehilangan cincin bermata batu delima. Waktu tu dalam perjalanan bermusafir nak solat, bukalah jam dan cincin dan letak atas rak tempat berwudhu. Lepas tu kamek tinggal dan ketika nak sampai tempat yang tuju, baru ingat. Allah Akhbar, jodoh jam & cincin tak lama dengan kamek.

Now bila nak ambil wudhu, mesti simpan jam dalam poket takut insiden berulang semula.

Bait juak sik terjadi dua kali cincin kitak hilang..:)

Kunang-Kunang said...

Salam sis tinie

Semoga sihat yer.

Alhamdulillah cincin yg hilang dah berjumpa. Rezeki masih ada tu!!!

mamaijat said...

. . Alhamdulillah. . .
Tu orang kata rezeki halal kita. . He he he. . .

Ibuhani said...

Alhamdulillah.......mmg rezeki tinie tu. Cantik cincinnya!

sal said...

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..alhamdulillah..
ditakdirkan rezki itu masih milik kita..syukran..

Kakzakie said...

Betullah kalau tak ada rezeki tak dapat ditemui tapi kalau memang rezeki kita boleh jumpa balik...

Cantiklah cincin mak bagi.

MystoryPic said...

huhuhu.... kalau hilang memang sangat ralat. Tambah2 lagi cincin yang dihadiahkan

Pn Kartini said...

To my lovely kakChikS:)

:)
Alhamdulillah..ada rezeki tini lagi kakchikS..:)

Pn Kartini said...

To my dear ieda:)

Ralat sebab cincin makbonda..mmg ralat kalau hilang..:)
Pe2..alhamdulillah..syukur!
:)

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)
Waalaikumusalam kitak:)

owh...kitak pernah hilang juak owhh barang..mmg sik ada jodohlah ngan ktk..:)
Alhamdulillah..
Cincin makbonda selamat..:)

Pn Kartini said...

To my dear Kak Ani:)
Salam kak:)
Moga akak sihat2:)
Betul tu kak..masih ada rezeki tini:)Syukur

Pn Kartini said...

To my dear mamaijat:)

Alhamdulillah...
Memang confirm halallll tu maaa..
:)
Moga mamaijat sihat2 di sana yaa
Jangan lama sangat menyepi di blog tu ya maaa;)

Pn Kartini said...

To my lovely ibuhani:)

Syukur sgt2 kak..:)
Macam terlepas satu bebanan..:)
Yalah kan..cam satu amanah nak jaga pemberian makbonda ni..:)
Tq kak..:)

Pn Kartini said...

To my lovely kak Sal:)

Alhamdulillah...
Lepas jumpa tempohari..terus masuk lam handbag...cam dah serik nak pakai..huhuhu

Pn Kartini said...

To my dear Kak Zakie:)

Memang bila hilang sesuatu...mmg itulah kan terdetik di hati kak..
Antara cara tenangkan diri
:):)
Tksh kak..pemberian makbonda..mmg bermakna
:)

Pn Kartini said...

To my dear SR:)
Mmg dah terbayang makbonda masa lum jumpa cincin tu..mesti makbonda pun kecewa kan..
Tapi alhamdulillah...msh ada rezeki..
Syukur sgt2..:)

ibuintan said...

alhamdulillah.. masih rezeki Tinie

suka warna batu permata cincin.. biru yg menawan,cantik


simpan dlm handbeg pun bahaya juga tu.. nanti ada kemungkinan boleh tercicir pulak sebab akak dah alami benda yg sama

Pn Kartini said...

Salam Ibuintan:)

:)
Owhh ya ke bahaya..
bimbang juga tinie..kena letak lam tempat khas nampaknya ni..
tq sis..utk nasihat:)

p/s:actually..batunya kaler putih kak..tapi bila tgk sekali lagi pic tini tu..aa;ahh ekk..nampak cam biru lak..hehe..;)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran