CETUSAN MINDA

...Tutorial Bling-Bling...:p


Assalamualaikum..
:)
Hari ni memandangkan tuan blog tidak ke mana-mana...
(..mengumpul tenaga dan aura untuk meeting ESOKKKKKKK!!!..ok..ok..relaks!...)
maka mula laa  'jenguk2'  sana-sini di alam maya..
Maka terjumpalah satu blog ni...
Yang memberi tutorial pasal blog!
&
Hari ini dalam sejarah....
Akhirnya!!
Barulah tuan blog dapat tahu cara membuat 
print screen (screencapture)..
(..baru tahuu..bising satu dunia!!....oranglain dah berkurun tahu..huhuhu..

Selama ni...tertanya2 juga...camne rakan blogger buat
(..terkelip-kelip tengok...kagum..terkedu..huhuh)

Jadi hari ni..
Bila dah tahu sedikit caranya...sakan tuan blog 
ber'praktis' berscreencapture!... 
(..bak omputih kata..practice makes PERFECT!..uhh!perfects lah sangatttttt..)
aDUHAii...
:)



Ok Ok...
Susulan dari permintaan Kak Sal di ruangan komen n3 lepas..

(...tu diaaa....hasil ilmu baru dapat!.berscreen captureee!!huhu....)

Untuk K Sal....
Maaf yaa...' tok guru' ajar ilmu tak lengkap tempohari...heheh..
Ajar sekerat jeee kan...!!..tu lee yang anak-anak murid tak leh terima tuu..
Maafkan tuan blog yaa..
Bukan sebab budak pemulihan ke apa kee...huhuhu.
(..Tutorial tempohari di sini..)


Untuk K Sal 
atau sesiapa saje yang berminat utk mencuba..
:
:
V
Bila sudah siap bina ayat yang berbling2 gitu..
(di website :  http://www.glitterphoto.net/)
Steps seterusnya seperti di bawah  :

1- Selepas siap ' Add glitter text' etc...
di ruang atasnya klik button SAVE
2. Klik Download
3. Pilih Save File & klik OK
4. Tunggu gambar siap didownload.
Untuk melihat / dapatkan gambar berkenaan 
bolehlah klik di dalam file downloads


Untuk Masukkan gambar dalam blog :


Insert image & pilih files - downloads & klik Gambar berkenaan
Dan Hasilnya
:
:
:
:
:
:
V
tarrrraaaa...
:
:
:
:
V


Aduhaii...
Maaf andai penerangan masih kabur..al-maklumlah
sesekali cikgu bio beri tutorial pasal bloggg
memang tak retiii...
Ampunnn banyak-banyak
;)


Sekian ..
Tutorial 'Cap Ayam' dari tok guru tak bertauliah...
erkk!









8 comments:

Kunang-Kunang said...

Salam sis tinie,

Terima kasih, nak cubalah

kakcik said...

Terima kasih Cikgu. :)

Baru2 ni, kakcik ada buat tutorial tentang print screen, tapi tak tahulah orang faham ke tak... hehehe...

Abd Razak said...

Assalamualaikum kitak...:)

Moga kitak sihat hendaknya agar dapat hadir ke mesyuarat hari tok..ermm dah nak mula sesi sekolah lepas tok owhh..

Best tutorial tok lengkap dengan gambar, memang jelas dan faham akan caranya.

Terima kasih..:)

sal said...

Assalamualaikum adikku tinie
terimakasih..
InsyaALLAH NAK cuba nanti..

Pn Kartini said...

To my dear kak Ani:)

Salam kak..:)

selamat mencuba!!moga berjaya!!:):)

Pn Kartini said...

To my dear KakCikS:)

Sama-sama ank2 murid..:):)
hehe...

Alahai kak..mesti tini terlepas n3 kakCikS tuuu...kalau takk..leh menuntut sama kakcikS jee kan..:)

tini ni baru 'merangkak' nak mahir diri berblog..terkial-kial..heheh

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Waalaikumusalam ktk:)
Moga ktk sihat2 di sinun dan dipermudah segala urusan ktk..:)
Amin..:)
Alhamdulillah..mun ikutkan hati mmg berat juak kaki tokkk mauk pergi..tp tulah kan...aku yang menurut perintah!!:p

Alhamdulillah...faham juak tutorial kmk tukk owhh...

Pn Kartini said...

To my dear Kak Sal:)

Waalaikumusalam my lovely sis..:)

Harap tini dpt membantu serba sedikit pada K Sal yaa...
biarpun tinie sendiri punn bukanlah mahir sgt...aduhaii...

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran