CETUSAN MINDA

..Agenda Cuti!...



Dalam cuti2 ni...ada jee agendanya..
ermm...



PERTAMA : 
AGENDA " MENGASAH MINDA "
:p

Biarpun kalau diikutkan  matematik  Tahun 1 memanggg teramatlah mudah bagi kita..
Tapi susah untuk budak yang baru nak mula belajar...
Maka perlu laa ditunjuk ajar dan diterang betul-betul..

 Tapikan...
Untuk orang sini nak terangkan yang simple dan mudah itu leee
dirasakan susahhhhhhhhh sangatt
Kiranya memerlukan  kreativiti yang tinggi utk menerang 
sesuai dengan  usia kanak-kanak cam anakanda Aisha supaya dpt  faham !
& yang utama....kena saborrrrr!!
hehe..

KEDUA  : 
AGENDA "KERASTANGAN"

 Ini Barbie Aisha...
Seksi!!

Baru2 ni...ada juga tinjau2 baju Barbie ni yang dijual kat supermarket..
Tetapi tgk pada regenya...rasa cam tak berbaloi jee  nak belinya..

Semalam...mimpi ape ntahhhh..
tetiba jee tercetus idea nak try buat sendiri
(...walhal...time tuu..duk tunggu sup ayam masak atas dapur tuu!...
nak buat camne kan....dah idea mai tang masa tuuu....aduhaii..)

Maka tetiba jee ada sesi KERASTANGAN lakk...
&
Hasilnya...
:
:
:
:
:
:
V

 ...Setakat gunting2...jahit jelujur...letak butang skit...
sape2 leh buat kann...
Save budget pee!!!
..Yang kelakarnya..
Ada dari bahagian baju kat lam gambar atas tu...
terpaksa 'korban' stokin lama Aisha!!!
Opss!
Dapat agak kee bahagian yang mana??
:P


Tapi kan..bila dah siap..
Si Aisha tanya merangkap bodek maknya lah tuu...
"Mak....tak nak buat kee Baju BabyAlive niii...kesian dia tak ada bajuuuu"
:
:
:
:
:
:

V
erk!!
:P








29 comments:

sal said...

My dear tini..
kreatifnya...
cuti2 begini,bnyklah masa untuk layan anak2...menggembirakan hati dia..

sekejap lagi tentu nak teruskan usaha untuk buat baju BabyAlive tu..hehe

Tinaz said...

My dear friend...assalamualaikum..

Dah tentu sekarang ni tengah memikirkan camner nak buat baju untuk BabyAlive tu hehe..

Cool..:)

PelangiPagi said...

Salam..
rajin sungguh ibu dan anak ni. Anak-anak saya sepanjang cuti ni asyik main games je..haihhh..

Abd Razak said...

Assalamualaikum kitak..:)

Moga kitak sihat hendaknya atas izin~Nya serta sentiasa dalam rahmat Allah SWT..amin :)

Bagus juak masa cuti tok digunakan untuk ngajar Aisha, sekurang-kurangnya dapat juak ilmu dari kitak.

Pandey kitak molah baju Barbie yaa. Pastok carik lagik stokin Aisha yang dah sik dipakai, boleh polah baju untuk BabyAlive tu..:)

MulutPayau said...

Assalamualaikum dik...
Wahhhhh..kreatif jugak ya......tak sangka stokin tu dapat jadi baju....comel sangat..

Ibuhani said...

hehehe....sesi jimat cermat tp kreatif tu!

gadisBunga said...

hahaha suke!!!! kretip!!!!

*

yg patung baby tu takpe takde baju. dia tak seksi. hahaha!!

Nur said...

Rajin akak melayan anak dara kesayangan ni.. Kreatif tu.. Satu langkah berjimat cermat. :)

Afida Anuar said...

he he..kreatipnya kak tinie, dah boleh jadi pereka fesyen dah ni;)

Cikli said...

DIY always berbaloi-baloi

luahfikiran said...

SALAM,
BAGUS TU, CUTI DGN PENGISIANNYA YG BAIK

klcitizen cikgunormah said...

a, ah... kesian pulak tengok bogel tak berbaju. kena buatkan jugaklah tini :)

Zaitun said...

Salam Tinie...bahan buangan boleh jadi sesuatu yang disuka,bagus hehehe...
Masa anak2 kak Zai kecik dulu memang banyak membeli benda ni,harganya memang mahal.

Kak Zai tahu kenapa Tinie rasa susah mengajar budak stadard 1, sebabnya dah selalu mengajar budak2 sekolah tinggi,betul tak?

mamaijat said...

.....wah!!nampaknya pas ni bolehlah jahit baju anak tu pulak....diikuti baju maknya ...save you......

Pn Kartini said...

To my dear Kak Sal:)

Aduhai sis..
KERAStangan tuu...
Tetiba mai idea..heheh
Happy juga si Aisha..Barbienya dpt baju baru...:)
Yang babyalive tuu...Oo tidakkk..hehe

Pn Kartini said...

To my dea friend Tinaz:)

Waalaikumusalam:)

Aduhaii..
memang tak janjiiiii..Jangan2 idea mai tunggu setahun lagi kuttt...hehe
:)

Pn Kartini said...

To my dear PelangiPagi:)

Salam:)

Pertamanya..Thanks yaa sudi follow blog CM:)
Ooh..dengan ank pompuan memg itulah yang maknya leh buat...dgn anak lelaki.. maknya tak suka main games..main jek lah dia sorang2..:)
Hobi bdk2 skrang erkk

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Walaikumusalam:)
MOga ktk sihat2 di sinun dan dirahmatiNya selalu...AMin:)

Aduhai..agknya utk baju babyAlive tuu..kena cari baju baby Aisha dulu2 lahh...pakaikan jakk..:)senang..hehe

Pn Kartini said...

To my dear sis ..Sis MP:)

Waalaikumusalam kak:)

hehehe...KERAS tangan tuuu kakk..:)
Akak suka ekk..hhehe..thanksss!!:)

Pn Kartini said...

To my dear Kak Ani:)

Aa'ah kak..:)
Simple jee lah..janji nampak cam baju gak kan..biorpun KERAStangan..heheh
Tq sis:)

Pn Kartini said...

To my dear dik GB:)

Yeessss!!GB kita sukaaa...terharu akak tauuu..heheh

aa'ahh kann...tak nampak seksi kann...cute adalah kan baby tak pakai baju tuuu..;)

Pn Kartini said...

To my dear dik Nur:)

Masa cuti2 camnilah kan kita ada masa..memang akak tak rancang pun..tapi hari tuu tetiba jee idea tu terjahhh....aduhaii;)

Pn Kartini said...

To my dear dik Fida:)

heheh...pereka fesyen bidang terjun tuuu....hehehe
Habisss stokin Aisha jadi korban,.hehe

Pn Kartini said...

To Mr CikLI:)

Yelahkan..kiranya nampaklah hasil buat sendiri kita tu kann...memang berbaloi2..+ puas hati gituu..:)

Pn Kartini said...

To Dato' LF:)

Salam:)
InsyaAllah..:)
Kiranya ambil peluang bila cuti2 camni...:)

Pn Kartini said...

To my dear Kak Normah:)

Aduhaii..hehehe
Ingat nak cari baju baby Aisha jee kak..heheh..senang,.terus pakaiii..hehe

Pn Kartini said...

To my dear Kak Zai:)

salam kak:)

Tulah kan kak...
HAri tu tgk rege..cam rugi jee nak belinya...last2 tak jadi...!senang2 try buat sendiri...hehe..

Aa;ahh kan..rasanya memang tini surrenderlahh kak kalau diberi tgs ngajar sekolah rendah..susah nak menerangg..heheh

Pn Kartini said...

To my dear Mamaijat:)

Salam kak..:)
MOga akak dah sembuh sekarang..:)

Uhhh!!!baju maknya..asyik beli/tempahhh jekkk..memang kalau tunggu kucing bertanduk pun..takkan menjadiknya baju maknya niii...huhuhu

hazeleyed lady said...

As--salam my dear sweet sis Tini
Alhamdulillah...kaka hazeleyed baik baik aje...
Cuma mood untuk berblog semacam makin hilang...hmmm
Mendoakan sis dan keluarga sentiasa diadalam kesihatan terbaik...forever happy.
About a week more of schoolholidays...
Apa plan nyer sis?

keep well dear.

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran