CETUSAN MINDA

..Khabaran...

Assalamualaikum.......

Lama juga  terbiar blog CM...
Sunyi sepi je!!
Bersawang!
ermm...



Kepada semua teman yang bertanya khabar...serta mendoakan segala kebaikan
Khususnya buat anakanda Aisha..
Jutaan terima kasih...
Moga kalian dirahmatiNya selalu dan sentiasa dilindungiNya serta memperoleh 
segala kebaikan dariNya jua,....
Amin..


Mohon ampun & maaf atas ketidak sempatan untuk 
membalas komen2 dalam n3 yang lepas ya..

InsyaAllah..andai ada ruang masa..
cuba utk membalasnya
:)

Tiba-tiba..Hilangnya kata-kata..tersekat cetusan idea...dek semangat nan tersisa..


Khabaran anakanda pula...

Gelagat Aisha dengan nebulizrnya......tengok tuu sampai tertidur!


Alhamdulillah...
batuk mulai berkurang..
Namun sampai ke hari ini masih dengan nebulizernya...


Cuma atas nasihat doktor..ia dibuat untuk pagi-tengahari-malam..
ermmm...
Setakat ni dah  masuk kali ke-3 jumpa Pakarnya..dan setiap kali jumpa
ada sahaja ubat2 yang bertukar!uhhhhh!

Dari Actifed Syrup ke Clarinase sryup( guna utk 5 hari) then perlu tukar pula 
ke Aerius syrup utk 1 minggu

Dulu ada guna Mucil untuk kahak ..now..E-zyme pula!


Untuk Antibiotik...Alhamdulillah..dah complete habis hari ni!
:)
Bila diberikan pelbagai ubat ni.... kadang2 terlintas juga.... 
macam eksperimen pula yaa si Aisha..
Ubat ni tak berkesan.....bertukar ubat tu pula.....
Aduhaiii!
:(

.......Moga Aisha kan sembuh sepenuhnya nanti...InsyaAllah.....



Sekian....
Khabaran Al-kisahnya....

:)

24 comments:

Abd Razak said...

Assalamualaikum kitak..:)

Moga Allah kurniakan kitak kesihatan yang baik serta ketabahan dalam menempuhi ujian dari Allah Taala..

Ya Allah, atas usaha ibu dan ayahnya mencari penawar penyakit anakanda mereka, kurniakanlah kembali kesihatan buat anakanda mereka Aisha...amin ya rabbial 'alamin

ibuintan said...

Assalamualaikum Tinie,

knapa ngan Aisha, batuk ke?

insyaallah... akan cepat baiknya

akak juga amat risau jika Azim akak demam dan batuk, takut asmanya datang

Nur-nba said...

Salam.. Kak Kartini, sabar ye kak.. Nur doakan semoga Aisha cepat sembuh. Takpe, bila akak dah senang nanti bolehlah kembali aktif macam dulu.. Kami amat memahami.. Semoga urusan akak dipermudahkan olehNya.. Amin.

missgee said...

Insyaalah,
Moga Aisha cepat sembuh :)

P/s: Ibunya kena jaga kesihatan gak

sal said...

klu anak sakit, terasa kita pun jadi sakit yeee..

namun..
tabahkan hati yee..
moga si anak cepat sembuh..

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Waalaikumusalam:)

Moga ktk jua dianugerahi kesihatan yang baik dan dilindungiNya selalu:)..

Tksh kitak...
terharu kmk bila ktk mendoakan utk anakanda Aisha tuk...Moga ia diberkatiNya.......Amin....

tq ktk:)

Pn Kartini said...

To my lovely IbuIntan:)

Waalaikumusalam sis:)

Aisha batuk dah masuk 3 weeks..!
Maybe sebab dah ada rekod sebelum ni..cepat sgt kena jangkitan di paru2 kanannya..dulu bila batuk lama2..ada tika tu masuk wardlah jawabnya..Tu yang makbondanya risau + fobia bila Aisha batuk nii..

Camtulah kan kak..bila anak2 sakit..risau di hati tu semacam jee..aduhaii

Pn Kartini said...

To My dear Nur:)

Salam my dear..:)
tq dear..insyaAllah...Aisha sembuh sepenuhnya nanti..
Moga doa dari teman2 diberkatiNya..Amin...

Tulah kan..bila anakanda kurang sihatnya..aura makbonda sama tergugat!aduhaii...
Tq yaa dear..masih setia ke sini:)

Pn Kartini said...

To my dear missGee

Assalamualaikum dear:)

InsyaAllah..
malam tadi..tidurnya pun lena jee..Alhamdulillah..Moga sihat sepenuhnhya nanti....amin..:)

p.s: tq dear..u too!take care

Pn Kartini said...

To my lovely Kak Sal:)

Assalamualaikum kak..:)
Moga akak sihat2 di sana:)

InsyaAllah kak..berkat doa akak..:)
Alhamdulillah...semlm dan pagi ni pun..sunyi jee ..duk tidur lagi tu aisha.:)tak dengar batuk lagi ni..:)
Cuma masih bernebulizerlah nanti

:)
Pe2...tksh yaa kak:)

Cikli said...

aisha, cepat sembuh ye..

Afida Anuar said...

Assalamualaikum my dear kak tinie...Tertanya-tanya juga, mana kak tinie pergi ni tak update2 blog...

moga aisya cepat sembuh, insyaAllah...

Pn Kartini said...

to Mr CikLi..:)

InsyaAllah..
Alhamdulillah..nampak ke pagi ni pun..Aisha ok..tak dgr batuk2nya!

Terimakasih yaa..

Pn Kartini said...

To my lovely ddik fida:)

Waalaikumusalam:)

aduhaiii...akak berhibernasi !!
Camtulah akak..bila hati tak keruan tuu..mula laa aura berblog ilang ntah ke mana..aduhaii...:)
Alhamdulillah..buah hati dah nampak ceria hari ni..maka berbunga2 laaa hati makbondanya ni haaaa....;)

thanks ya dear..:)
InsyaAllah..aisha sihat sepenuhnya nanti....:)

Acik Erna said...

Assalam Tini..insyaallah..anakanda aisya akan sihat sepenuhnya.
aisya pun rajin makan ubatkan..

Zaitun said...

Alhamdulillah ada perkembangan baik semoga Aisha sihat sepenuhnya.

Pn Kartini said...

To my lovely Kak Erna:)

Waalaikumusalam kak:)
Alhamdulillah..hari ni dah nampak semula cerianya Aisha..:)
batuk pun alhamdulillah tak dengar hari ni!..Nebulizernya pun tini dah stop hari ni...harap AIsha sihat berpanjangan...Amin...:):)

Betul tu kak...Alhamdulillahlah Aisha ni...memang mudah sgt makan ubatnya...cam antibiotik..sekali makan 9ml..Aisha selamba jekk telan..:):)

Pn Kartini said...

To my lovely Kak Zai:)

Alhamdulillah kak Zai..:)
Nampak hari ni dah mula aktiviti pok pek pok peknya...:):)ceria jee tak dek merengek hari ni..
Maka hati makbondanya pun apalagi..mula berbunga2..:):)
Syukur sgt2 padaNya..Moga anakanda aisha kan sihat selalu..Amin..:)

Thanks yaa kak..
Moga akak di sana pun sihat2 dan dilindungiNya selalu:)

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Sis Tinie,

Alhamdulillah aisha dah sihat.

Pn Kartini said...

To my dear kak Ani:)

Waalaikumusalam kak:)
Moga akak sihat2 di sana yaa:)

Alhamdulillah...senang hati makbondanya..:)Syukur Aisha dah sihat:)
Tksh yaa kak:)

Kamsiah said...

salam
anak2 bila sakit...kita sbg mak yg paling susah hati...tak sampai hati tgk si kecil menanggung derita,kan..

werdah said...

Assalamu'alaikum Tinie

Sungguh simpati bila anak ada asma, kesihan melihat nafas yang ditarik.. kak masa kanak-kanak hingga ke tingkatan 4 ada masalah asma ni.. bila diserang seperti org kukur kelapa.. namun alhamdulillah tak bawa ke dewasa, melihat mak mertua (allahyarham) dulu hidap asma ni memang tak tidur malam.

Sekadar perkongsian - Kini seorang daripada cucu kak ada asma, tak boleh sejuk, tak boleh lesak, dulu selalu masuk wad dan guna nebulizer.(Bapanya - menantu kak lah kiranya juga ada asma)

Cuma akhir2 ini anak kak bawa cucu kak ni berubat dengan perubatan homopati.. nampak seperti dah lama tak menyerang, bila ada tanda nak dapat, seperti keletihan dan nafas berbunyi laju sikit anak kak terus ke klinik homopoati, alhamdulillah dengan izin Allah juga nampak seperti tak bertambah mudharat.

Semoga Aisha sembuh sepenuhnya.. amiin

Pn Kartini said...

To my dear sis kamsiah:)

Salam:)
Betul yang amat tuuu...memang susah hati bila anak2 sakit..bimbang buat hati tak keruan!!
Alhamdulillah ..dah sembuh aisha sekarang:)'
Tq yaa:)

Pn Kartini said...

To my lovely kak Werdah:)

Waalaikumusalam kak:)

Terima kasih banyak2 kak..memang tak terfikir pula cara perubatan homopati tu..memang bila aisha sakit..selalu rujuk klinik jekk..
InsyaAllah..boleh cuba juga cara homopati kan kak..:)
Baca citer cucu akak ni pun..cam lebih kurang cam Aisha nii..

Thanks kak..atas kesudian kongsi pengalaman dan citer:):)
sangat hargainya..:)

Moga Kak Werdah diberikan kesihatan yang baik dan happy2 selalu di sana:):

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran