CETUSAN MINDA

..Suka Minum Ais?..



Petikan dari artikel yang dibaca hari ini..

Apabila sebut pasal diet,
orang mesti cakap
"jangan minum air berais,kalau nak cepat kurus!!"
&
ini BUKAN MITOS!

Kenapa AIS Menggemukkan?

Dalam sistem pencernaan manusia normal,
apabila kita makan,
makanan akan melalui esofagus sebelum sampai ke 
organ pencernaan yang lain.
Apabila selepas kita makan,
kita pula minum minuman berais & lemak yang ada dalam 
makanan tadi akan beku 
dan ini akan memperlahankan penghadaman kita.



Menurut Dr Ruzaina Abd Manaf,
Pengarah Klinik Qistina,
sepertimana yang dinyatakan di dalam 
artikel berkenaan,
apabila lemak-lemak terbentuk di dalam usus,
ia akan menyempitkan banyak saluran dan kelamaan ia akan menyebabkan 
lemak berkumpul dan kita semakin gemuk sekaligus
menyumbang ke arah mendapat pelbagai 
 PENYAKIT!





 Kita dinasihatkan agar minum 10-30 minit
 selepas makan dan jangan sesekali makan nasi berulam air.
Sekiranya kita minum air suam lepas makan,
ia dikatakan membantu mencairkan lemak-lemak di dalam 
organ pencernaan kita.


Disarankan juga mengamalkan seperti budaya orang Jepun
yang meminum 
TEH HIJAU SUAM
selepas makan untuk meneutralkan semula 
toksin dalam badan. 


Selain itu..
ada diberikan juga tips menguruskan badan tanpa
melibatkan kos yang tinggi
(..rasanya tips ini dah biasa kita dengar dan maklum....)
Iaitu  :

JANGAN ambil makanan berat selepas jam 7pm
- Amal makan buahan yang mampu membakar kalori seperti pisang
- Amal buat kerja-kerja rumah yang banyak mengeluarkan peluh
- Banyakkan berjalan kaki/menaiki tangga
-Banyakkan minum air kosong/mineral
- Jadikan tabiat minum air limau selepas mengambil makanan berat


Sekian..
Pengkongsian Info ...
:)


15 comments:

Cikli said...

wah..tips bagus ni.

Acik Erna said...

assalam tini..terima kasih berkongsi info
.akak dah terlebih berat dah ni..risau sungguh..dah macam2 buat..lepas ditahan sekejap di bilik kecemasan dan dimasukkan air hari tu..berat badan terus naik.

MulutPayau said...

akak dah lama tak minum ais...tapi badan makin kembang..hehehe

Abd Razak said...

Assalamualaikum kitak..:)

Moga kitak terus dianugerahkan kesihatan yang baik dan diberikan kebaikan yang banyak oleh Allah SWT..aamiin

Lamak dah kamek sik minum Teh Hijau dari Jepun tok. Kenak mula balit tok untuk tujuan yang kitak sebut yaa!

Kadangkali susah juak nak jaga tips yang kitak padah yaa...terutamanya perkara pertama tu, ada juak orang jemput kenduri pas solat isya' adoheh jamu makanan sedap-sedap lak tu..:)

Kunang-Kunang said...

Salam Sis Tinie,

Terima kasih berkongsi cara-cara menjaga pemakanan ni.

Sangat berguna.

Pn Kartini said...

To Mr CikLI:)

Selamat mencubakan diri dari 'ber-ais' yaa..:)

Pn Kartini said...

To my dear Kak Erna:)

Salam kak:)
Kita perempuan kan kak..paling susah hati bila berat bertambahkan..
Sekurang2nya kita cuba utk berdiet &..exercise..InsyaAllah kak..:)
Tapi yg paling utama..badan kita sihat kan..:)

Pn Kartini said...

To my dear sis MP:)
Samalah kita sis..:)
Sebolehnya mmg jauh dari berais..cuma tgk keadaanlah kan..kalau kenduri..cam mengada pula nak mintak air suam..hehehe..

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Waalaikumusalam ktk:)
Moga ktk dianugerahkan kesihatan yang baik dan diberkatiNya selalu..Amin:)

Try juak minum air teh hijau tukk..tapi cam sik berapa nak masuk jekk compare than air teh biasa..huhu..pernah juak minum teh roiboss..ok juak bahh..:)

Sekali sekala...sik hall..makan malam...lagipun maybe esok paginya blh ktk jogging sakan ..:)

Pn Kartini said...

To my lovely kak Ani:)

Salam kak:)
Moga akak sihat2 di sana dan happy selalu..:)

Moga tips dapat juga beri manfaat pada teman2 sekalian...
apa yg baik ..kita kongsi2kan kak..:)

Anonymous said...

m...mcm ku kenal siapa itu yg suka sgt minum ais....pagi, petang, siang , malam...ais memanjang...(^_^)

Pn Kartini said...

Hohohooo...
siapa yaa gerangan manusia yang beraissssssss ituu....huhuhuhu....

sal said...

tips yg sangat berguna untuk kita praktikkan..terimakasih..

Pn Kartini said...

To my dear Kak Sal:)

Sama2 kasih kak..:)
moga sama2 dapat manfaat :)

Take care sis:)

Liza @ Adzriel AB said...

sangat setuju..

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran