CETUSAN MINDA

Soalan salah !!?


Petang tadi..
bermula kelas tambahan pada jam 2.30pm
Berbincang soalan esei trial biologi
Sampai laa pada satu soalan  :

" Terangkan sumbangan sains dan teknologi 
dalam pencegahan kehamilan lelaki"

Maka ada laa sorang pelajar lelaki bersuara ,

"Cher....soalan salah ni Cherrr"
(amboi!!confident jeee cakap soklan salah!....)




Maka apa lagi....
guru beri maklum balasnya...


" Lain kali bila baca soalan....biar 3-4 kali bacaaaaaa....sampai laa  faham!!
Ni takk....baca soklan sekali pandang !"
Memang dalam soalan ditanyanya pencegahan kehamilan lelaki...

tapi  kena fikir jugak......setakat yang kita belajar dalam sukatan bio
takkan laaaa lelaki yang nak hamil...
Jangan ada hati laaa...
lelaki yang nak hamilnya yaaaaaaa....!!!
Pompuan jeee yang hamil!!



Maka...bla..bla..bla..pok pek pok pek...
panjang lebar lak guru terang kehendak soklan tuuu....
Aduhaiii..


Tapi kan..
Yang jadi haru birunya...
bila ntah pe2 fakta yang pandai2 dia orang 'goreng' dalam jawapan esei..
 nak2 bila terang kaedah vasectomy untuk lelaki...


....ikut suka dia orang jeee nak ikat atau potongnya...
Hinggakan gamat satu makmal dibuatnya tadi!!!
Aduhaiiii........
At least.......
bila gelak dengan anak2 didik ni......
release juga rasa  stress & penatnya....


Apa tidaknya....
kelas tambahan berakhir pada jam 3.35pm...
Sekurangnya...
ada senyum di wajah mereka..

di wajah gurunya juga!!

....untuk anak2 didik....moga minat & semangat kalian...
kan terus membara...hingga tiba saatnya..- spm2011 ...


20 comments:

Afida Anuar said...

Assalamualaikum cher..hehe.

Suwittnyer diaorang panggil teacher, cher...Kadang2 kan kak tinie, tengah-tengah stress, kalau kita gelak-gelak dengan anak murid atau rakan skerja, rasa hilang stress tu. Masa pun rasa cepat je berlalu...

Abd Razak said...

Assalamualaikum..:)

Moga cher sihat hendaknya serta sentiasa dalam rahmat kasih sayang~Nya..

Kamek berfikir macam pelajar cher juak hehe...'orang lelaki hamil.' Best juak mun bincang perkara tok dengan pelajar sambil gelak ketawa. Siklah tension gilak..:)

Cikli said...

saya dulu minat penyanyi/pelakon cher. cherilyn sarkisian la pierre nama panjangnya.

Latifah said...

hehehe... comelnya student cikgu :)
tapi saya tak pernah belajar biologi~~~

Lama sungguh tak jalan sini.
Penyakit M menghalang untuk BW.. heee..

btw, selamat hari raya untuk cikgu.

*all the best untuk semua student SPM2011

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Sis Tinie,

Seronok dengan cerita pelajaran anak-anak sekarang, zaman akak dulu tak ada belajar semua tu, belajar am2 saja.

Semoga sis tinie bahagia selalu.

Acik Erna said...

Assalamualaikum tinit..terasa seronoknya bila berbincang bersama murid macam tu kan..menjadikan semua berminat dan tidak mengantuk..

Zaitun said...

Kak Zai pun tak faham sangat sebab masa ditingkatan 5 bukan jurusan sains stream.

Gelak bawa bahagia.

hysman said...

saye pon slow nk paham.. tak amek bio cher.. hehe... tp kak mcm penah terbaca ade kat area mane tah (india kot) lelaki hamil... camne tu erk? adeii.. hehe

Teacher Basariah said...

budak2 zaman sekarang ni terlebih kreatif..hehe..tapi andai kekreatifan disalurkan ke arah baik..baiklah jadinya..cikgu makin berdebar2 spm dah dekat.,budak2 masih melompat2..huhu

sal said...

my dear tinie ..

anak akak sal ambik biologi..
klu de soalan penting2 atau penekanan pada tajuk2 tertentu, bgi tau yee..

maknya yg excited..

Pn Kartini said...

To my dear dik fida:)

Waalaikumusalam dear:)

Ni...Cher kartini niiii..hehehe..;)

betul tuu...akak kalau ajar budak2 besar ni...memamng ada jekk gurau nyaa..mmg tak nak bagi dia org stress!

:)

Pn Kartini said...

Waalaikumusalam ..

Aikss...kitak pun panggil kmk cher yaa..hehehe..
Tu lah anak2 murid nii...pandai laa dia buat singkatan dari teacher..terus lekat CHER!!

aukkkkkk...sekurng2nya..enjoy juak dia org belajar kelas bio kmk tukk...
Alhamdulillah.....:)

Pn Kartini said...

To Mr CikLi...

Oooo....
tapi kat sini CHER Kartini nii...
:)

Pn Kartini said...

To my dear DikLAtifah

hehe..memang anak2 murid akak ni..boleh tahan jugak buat lawaknya...lagipun mmg tak suka serius bila ajar...bior dia org enjoy kan..:)

Maaf juga yaa akak pun tak tersinggah juga di blog sana...
InsyaAllah...akak tinggal jejak nanti

Tq my dear:)

Pn Kartini said...

To my lovely Kak Ani:)

Waalaikumusalam kak..:)

Tulah kak..
kadang2 bila nak ajar topik2 camni...'keselambaan' guru bio perlu ada....hehehe...kalau takkk....takmenjadi nak menerangnya...aduhaii;)

Pn Kartini said...

To my dear Kak Erna:)

Waalaikumusalam kak:)

Moga akak sihat2 di sana yaaa:)

Camtulah kak..biasanya bila ajar pelajar besar2 pjg ni...dia org tak suka serious2...nanti ada laa yang Zzzzzzzzzzznya...

:)

Pn Kartini said...

To my dear Kak Zai:)

Tak pe sis...:)
lagipun maklumat sekarang ada di hujung jari nii..tekan sahaja tennet nihhh...heheh

Gelak bawa rasa awet muda...
kan kak..hehehhe

Pn Kartini said...

To Mr Hysman:)

Tak pe...tak ambil bio pun kan...
search jee kat google...macam2 fakta adaaa...:):)

Agak2...lelaki tu mesti asalnya pompuan takkk...??:)then ambil hormone testosteron...but still ada organ pembiakan wanitanya...

logik tak?:)

Pn Kartini said...

To my dear Cher Basariah..;)

Betul tu...+ berani gakk...
tapi eloklah kan..berani dalam belajarnya..:)
Aduhaiii.....memang betul sangat2 lahh tuuu...kdg2 guru lakk cam nak ambik exam...budak2 relakssssssss memanjang....huhuuuh

Pn Kartini said...

To my dear Kak Sal
:)
Memang normalkan kak..
bila ada jee anak2 nak ambil exam...si ibu laa yang berdebarnya...aduhaii...

Actually,tinie mmg paling tak pandai nak spot2 soklan kak..
tapi utk latihan atau soalan2 spm..
boleh ke website:
http://edu.joshuatly.com/
atau Bumigemilang

:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran