CETUSAN MINDA

..Buat tersenyum!..

Intro untuk n3 kali ni...
Lagu lama yang sesuai untuk mengimbau kenangan silam..
:)






Melihat gambar2 di bawah semmgnya
Buat diri tersenyum sorang2...
Apa taknya....teringat zaman dulu2lah katakan!
Jadi untuk berkongsi senyuman ..
Jom.....! Saksikan  bersama  :

Dulu-dulu...ayahanda ada juga motor vespa tuu...kete mini tu pun pernah juge naik..ermm..
Tgk kete 'katak' tu...teringat zaman sekolah rendah dulu...tumpang naik kete jiran..!!
Opss!!basikal chopper???hehhe..terkebil2 jekk time tu tgk anak jiran pakai..:)

ermm...tv hitam putih....siap ada pintunya kat depan tauu!!

mainan zaman dulu2.....

Bila sedara balik dari Mekah..ada lah yang seblh kiri tu..nama pe ntah..
Yang seblh kanan lak...game & watch..hehehe..memang fofulerlah dulu..:)

hehehe....suka gak main kad nii... 

Teringat masa di umah arwah wan dulu...memang dapur minyak ni leee..
& satu lagi bendanya..
...alat penyembur serangga....:)

dulu...time2 raya memang air ni famouslah...nak2 air ais krim soda...ermmmmm

kalau dulu....suka sangat bila leh guna tepon ni dulu2..hehehe

Buku komik dulu2..& buku teks tawarikh ..

citer favourite dulu2...Ingat lagi..citer fantasy Island..The Plane..The Planeeee...!!!

....dah lama tak naik bas...!camne yaa tiket bas sekarang ..masih camni lagi kee ekk..:)

duit seringgit nih..kalau time raya2...dah besar rasanya nilainya...


  Demikianlah......
Moga  dapat mengembalikan 
nostalgia dulu2... 

.......... terkenangkan semasa dulu.....hatiku merasa...
r.i.n.d.u




38 comments:

Abd Razak said...

Salam kitak..:):)

Buat kamek senyum jak nangga benda tok balit...

Dapur minyak tu best, agaknya ada lagi tak sekarang ni...now minyak tanah pun susah nak cari..

Moga kitak sihat sinun...mesti sihat kan keluarkan n3 buat semua orang tersenyum...:):)

penjejak maya said...

salam,

gambar-gambar tu menyingkap nostalgia saya masa kecik terasa cepat sungguh masa berlalu..

kakcik said...

Sungguh mengusik kenangan! Kakcik membesar dengan benda2 tu... :)

maiyah said...

salam.. sudi le kiranya terima kad raya dr sy.. makasih

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

Salam Tinie,
Kesemua gambar2 tu bagaikan bercerita, mengajak akak kembali ke masa lalu. Mengimbau kenangan zaman kanak2 dan remaja..ada bahagia ada sayu..dan itulah pengalaman yg kini menjadi kenangan dalam mencorak sebuah kehidupan.

Syukur kpd Tuhan kerana hari ini kita masih diberi kesempatan mengecap nikmat kemerdekaan..
MERDEKA..!

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Dlm byk2 perkara tok, kamek suka baca buku `Siri Bercakap dgn Jin` oleh Tamar Jalis. Dah meninggal dunia pun tahun marik, AlFatihah. Sampey mempengaruhi hidup kamek dolok ria, terutama sekali bila merantau di kampung2 samaada Semenanjung mahupun Sabah, Sarawak. Best gilak!

MaizaC'Joe said...

Salam my lovely sis Tinie

moga sihat ya :)

kat rumah Maiza ada tv jenis ada pintu tue.. basikal jenis kusyen boleh sandar pun ada.. hehe.. best ja tengok... menggamit nostalgia!

ZOOL@TOD said...

Hmmmmm dah lama tak tengok benda-benda ni. Confirm saya dah tua........

Melor said...

kebanyakan barang2 tu ada dlm perjalanan hidup melor. rindu pulak rasanya. rasa nak ulang lagi sekali saat2 indah itu bersama ayahnda tercinta.

kak Erna said...

salam tini..dapur minyak..akak dikampong tak pernah guna..arwah bapak kata..masak tak sedap..bau..katanya..guna dapur kayu aje..
vespa akak pernah naik..masa akak kawin dulu..abang akak guna vespa..sempat la akak kutuk dia..macam orang tua..mana ada orang muda guna vespa..susah nak naik akak kata..sekejap aje..lepas tu..dia beli motor cup biasa tu..

Zaitun said...

Barang2 tu mengingatkan pada kak Zai kisah lalu,pernah ada kereta Volkswagen sebelum beli kereta toyota.

Ibuhani said...

hehe....bila tgk TV tu teringat atuk k.ani buat aquarium TV tu! :)

fiddeOmar said...

mmg bikin senyum lah tgk gambar2 ni. :)

Werdah said...

Salam Tinie

Kakpun tumpang senyum.. dulu kak nik vespa pergi balik kerja, pernah balik kampong di Perak jauh, lenguh kaki.

Pernah guna dapur minyak tanah, tiket bas,penyembur nyamuk, tv, telefonpun sama macam ni. Satu lagi kereta mini.

Nostalgia kan.

ieda said...

salam kak ..

teringat kat TV lama tuu .. nenek ieda masih simpan tau ... banyak kenangan dia cakap .. :)

Afida Anuar said...

Salam kak tinie..ais krim soda... teringin ni lepas tengok gambar tu..hehee...

ahaaa tv tu kat umah tok sedara ada lagi. Tp buat hiasan je la;)

Kunang-Kunang said...

Salam Sis Tinie,

Betul-betul nostalgia ni bila melihat gambar-gambar yang dipastekan tu.

Lagu pun klasik.

Selamat berpuasa Sis.

TK said...

Basikal Chopper tu paling nostalgia. Kelakarlah rupanya bila tgok skrg. Dulu basikal plg class tu!

maiyah said...

sy pun tersenyum sambil teringat kisah dulu2 nih..

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Salam..:)
Alhamdulillah...kiranya n3 tuk dapat juak buat kitak tersenyum owhh..:)

Memang saje nk abadikan gambar nostalgia...terkenang dulu2:):)

Moga kitak di sinun sihat selalu:)

Pn Kartini said...

To Mr Penjejak Maya:)

Salam:)

Samalah dgn org sini..nostalgia yang tak kan mungkin dilupakan..:)

Pn Kartini said...

To my lovely lovely KakCIks:):)

Salam:):)

Tetiba lakk nyanyi lagu dato' shake ni"Kenangan mengusik jiwaku..berlari ditepian desaaaa..."..hehehe..

Seronok ..sekurang2nya mengembalikn kng dulu2 yg takkan luput diingatan:)

Pn Kartini said...

To my dear Maiyah:)

Tq dear..dah ambil ..siap letak latest n3 tuu...Thanks yaa..cantik kad tu:)suka!

Pn Kartini said...

To my lovely sis Yati:)

Salam:)

pengalaman yang bisa mewarnai kehidupan...disebalik manisnya ada jua terselit sayu...
Namun kemanisan dijadikan satu nostalgia indah..dan kekelaman itu kita jadikan sempadan dlm mematangkan diri di hari muka!:):):):)

Moga akak sihat di sana:)

Pn Kartini said...

To Mr Tajnur:)

Salam:)

Byk ktk merantau owhhh...mestilah seronok kan:)..
org kata..jauh perjalanan luas pandangan..banyaklah pengalaman..:)

Pasal buku citer tu..kmk siklah pernah baca..cuma dulu my bro ada buku tuu..:)

Pn Kartini said...

To my dear` Maiza:)

Salam:)

itulah tujuan n3 ni..saje ingin mengambalikan nostalgia dulu2....
teringat masa silam!:)

Pn Kartini said...

To Mr Zool@Tod:)

Salam:)

Samalah org sini..pun confirm dah tua!:)

Pn Kartini said...

To my lovely Melor:)

Salam:)

ermmm..andai diamati satu persatu gambar pasti ada seribu citernya yang mungkin mengimbau kenangan manis tika zaman kanak2..:):)

Pn Kartini said...

To my lovely kak Erna:)

Salam sis..:)
klasikan dapur myk tuu..hehehe..
Vespa tu..ayahanda mmg ada..cuma tak ingat camne rasanya naik vespa tuu..heheh..yang pasti..mmg ada gambar berposing kat vespa time budak2 duluuu..;)

Pn Kartini said...

To my lovely KakZai:)

salam sis..
aduhaii..hehhe..dipanggilnya kete katak lakk!:):):)

Seronokkan bila tgk gambar2 lama:):)

Pn Kartini said...

To my lovely Kak Ani:)

Salam sis..
ehhehe..kiranya atuk akak mesti sorang yang kreatif lagi inovatif nihh:):)

Pn Kartini said...

To my dear fiddeOmar:)

Alhamdullliah...suka buat org tersenyum...
bila tersenyum tu..nampak manisnya:):):);)

Pn Kartini said...

To My lovely Kak Werdah:):)

Salam sis...:)
kiranya banyaklah jugak yaa gambar2 lam n3 tinie..yang ada kiatan dgn akak yaa..;)

suka tini..buat akak happy !:)
MOga akak sihat yaa di sana:)

Pn Kartini said...

To my dear TK:)

Salam :)

sebab ia kelas time tuuu lee yang akak terkebil2 tuhhhhh!!basikal akak biasa2 jekk masa tuuuuu;)

Pn Kartini said...

To my dear ieda)

Salam:)
Ayah akak ada jugak simpan..dalam stor!mesti ayah pun sayang tv tuuu..ada sentimental value tuhhh:)

Pn Kartini said...

To my dear fida:)

salam:)
dah lama tk minum air2 gas nihh..aduhai..:)

Tv tu lak rasanya ada lam stor ayahanda...!!teringat dulu2...tgk citer lam itam putih..bila dpt tv kaler...uhh!!excited semcm!!!!:)

Pn Kartini said...

To my lovely sis ani..:)
Moga sis sihat di sana:)

memang tersenyum jekk bila tgk gambar2 masa dulu2 sis..:)tu yg dijadikan n3 nihh..:)

Lagu tuuu sajee je..buat selingan !hehehe...

Slmt Berpuasa..dan slmt Hari Raya sis..:)

Pn Kartini said...

To My dear Maiyah:)

sama2 kita kongsi senyum ekk:):)

moga maiyah ceria2 di sana:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran