CETUSAN MINDA

...Cerita Hari Ini...


Sah!!
POSITIF!!...
:
:
Tapi takkan positif kut...gambar kat atas tak relevan langsung..aduhai!
Tapi memang POSITIF lah
Positif bertambah power mata beb!!!
:):):):):)
Sebelah kiri masih ok...just 75!
Yang bertambah  powernya hanya sebelah kanan...!
..bertambah pun sedikit jekk..
(dahulu sebelum berbekam memang migrainnya seblh kanan!!)

Agak2 faktor apa yaa makin bertambah ni...

i- Sebab pakai bila kuar umah jekk kut !
(.... mmg tak suka pakai spec bila lam  umah! )
ii.  asyik tgk skrin laptop ni kuttt..:P:P:P
iii.  Faktor usia nihh...yelahkan..usia bukan makin muda:P

Pe2 terima seadanya...:)



Sekian..catatan dairi utk hari ini...
:)

28 comments:

Abd Razak said...

Salam..:):)

Apa kabar kitak tek?
Moga kitak sihat hendaknya..
Kamek bait jak alhamdulillah..:)

Kira tek molah cermin mata barulah tok..
Kita tok semakin tua dan keadaan kita makin lemah..semuanya mula menunjukkan akan binasa..
Apa pun kena bersedia untuk menuju ke arah~Nya..

:):)

Zaitun said...

kak Zai pun baru bulan lepas ganti spek,power dah mencecah ke300 lebih.

kak Erna said...

akak dulu pakai masa nak baca aje..asek sakit kepala..baru 4..5..bulan ni pakai sentiasa..alhamdulillah..tak sakit kepala dah..cuma ..r rasa susah juga..bila tak pakai..semua nampak tak terang....kelabu semacam je..

mamawana said...

Salam

Bertambah umur, bertambah power bertambah cun....ihikkkss

Afida Anuar said...

Salam my dear kak tinie...
kene makan lobak merah banyak2 nampaknya ni kak....insyaAllah kurang sket kut power tu;)

maiyah said...

mata sy pu dh rabun dekat, skrg msih ok lg le.. aduiii dah tueee huhuu

piewahid said...

salam,
isteri saya pun baru je test mata. konpem rabun dekat. tanda2 kiamat kecil :)

p/s-sy dh lme pun...

Melor said...

salam puan kartini.
biasalah tu makin usia bertambah makin la power tambah tapikan kite tetap cun kan

Idalara said...

Salam Tinie
75 kira rendahlah..sis ni belah kiri hmpir 400+ kanan pun sama...power bertambah sebab cuma pakai masa buat keja mgadap pc dn membaca..dok suruh pakai terus tp rimas asik tergantung kat hidung yg tk berapa mancung ni...:)

ieda said...

salam kak ..
tensi nyer kalau kena tambah power pada kanta cermin mata nieh .. huhuhu x nak dah tambah kalau boleh , skrg nieh punn dah beratus .. huhuh

MaizaC'Joe said...

Salam my lovely sis Tinie

Bukan setakat faktor usia ja.. Maiza pun bermasalah gak mata nie.. silau.. rabun pun ada juga.. bila test ja 6 9 6 9.. last2 failed.. huhu.. u kena pakai spek nie.. tapi Maiza xsuka gak.. cm xsesuai ja.. dah try pakai tapi pening la.. rasa gangguan kat mata bila pakai spek.. payah betul.. mlm pula xbleh nak drive silau..

p/s lagi pun atas sbb krj.. mmemang asyik tenung lappy ja.. bleh ka sentiasa la.. kat ofis xpuas.. kat rumah lagi hehe :)

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Alhamdulilah ..kmk sihat di situk..
Moga kitak bait2 di sinun:)

Aukk..kmk polah yg baru..:)
Benarlah kata kitak tuk..
semakin kenikmatan anugerahNya ini kian menuju kepudarannya..:):)

tq ya ktk:)

Pn Kartini said...

Salam my dear sis Zai:)

Tini belum lagi sampai 300 sis..:)
baru 225 utk mata kanan ni...knn 75!
aduhaii..jauh bebenar beza powernya kan:):)

Pn Kartini said...

To my lovely kak Erna:)

Salam sis:)

Tini kdg2 jekk pakai di umah..:)
mmg tak suka pakai:):)hehehe..agaknya tu lee yang makin rabun ni ekk:)

Pn Kartini said...

To my lovely mamawana:):)

hehehehe...camtu eekk sis..kalau betul...ok gak kann..aduhaii:)

Pn Kartini said...

To my dear dik Fida:)
Salam dear:)
Ada jugak beli..tp tak lama lee buatnya...heheh..susah kan bila ada 'cik Lasss' nii..asyik tak sempat jekk..:p

Pn Kartini said...

To my dear Maiyah:)

Salam dear..:)
Alhamdulillah..rabun dekat tu belum lagi..ni rabun jauhhhh...:):)
Pe2 betullah kan...usia bknlah makin muda..:)

Pn Kartini said...

To Mr PieWahid:)

Salam:)
Alhamdulillah..setakat ni belumlah rabun dekat tu...tapi bimbang juga kan...manalah tahu..makin tua2 ni..:):)

Pn Kartini said...

To my dear Puan Melor:)

Salam dear:)
heheh...
pe2 pun.. bersyukur kerana masih lagi dapat melihat ciptaanNya biarpun semakin rabun pandangannya..:):)

Pn Kartini said...

To my lovely sis Ida;)

SAlAm sis..:)

Power mata tinie kiranya tak seimbang ni sis..75-225..:)
tu sebb agaKnya masih boleh nampak biar tdk berkaca mata niii..:)
mmg merimaskan bila pakai..nak cuba contact lens..aduss..lagi lee cerewet..:):)

Pn Kartini said...

To my lovely ieda:)

Salam dear:)

Runsing juga bila bertambah power..cuma mungkin bertambah power akak ni tak banyak..:)naik skit jek..:)harap2 masa kan dtg tak dek laaa tambah2 niii:):)

Pn Kartini said...

To my lovely dik Maiza:)

Salam dear:)

Aduhai dear..
cubalah pakai dari pada tak pakai terus ekk...bimbang juga kut2 makin bertambah power tuu...

Agaknya mata kita mesti letih kannn...aduhaii..asyik mengadap lappy jekkk...heheh..:):)

Pe2..sis take care yaa..

Kamsiah said...

salam
saya pun mcm tu jugak,tp bkn saya yg pakai spek,anak2...3 org ber spek...power makin lama makin bertambah..

Werdah said...

Salam Puan Katini.

Pertama, nak ucapkan selamat berpuasa, semoga dapat meraih keberkatannya.

Kedua, nak ucap terima kasih kerana follow blog kedua kak "Nota Untuk Diri".

Ketiga, bab cermin mata ni, rasanya ramai yang menggunakannya sejak muda lagi, kak mula guna ketika berumur 19 tahun, sejak tu guna cermin mata ketika keluar rumah je, sampai sekarang dalam rumah tak guna.

Apabila kak sakit tulang belakang ni, kak ada buat rawatan chelation, dengan izin Allah mata dah terang semula. Dah lama tak tukar cermin mata. Alhadulillah.

Terima kasih sekali lagi ya.

en_me said...

buat LASIK mata xyah pakai spec.. ehehe

Pn Kartini said...

To my lovely sis Kamsiah:)

:)salam:)
Sekarang ni anak lelaki yang ikut jejak maknya ni haa..:)powernya pun tinggi dari maknya lakk tuu..aduhaii..:)

Pn Kartini said...

To my lovely kak Werdah:)

Salam sis..:)
Selamat berpuasa jua utk akak sekeluarga yaa..moga diberikan keberkatanNya..:)

Pasal cermin mata tu..pakainya dari sek men..:)..
Rawatan chelation??1st time dgr ni..:)kiranya alhamdulillahlah kan..kiranya melalui rawatan tu dgn izin Allah..kembali pulih:)

Semoga Kak Werdah sentiasa diberikan kesihatan yang sihat di sana:)tq jua utk akak:)

Pn Kartini said...

To Mr Me:)

Salam:)
Sebenarnya bukannya ape..bimbang nak ambil risiko utk LASIK mata tuu...aduhaii:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran