CETUSAN MINDA

Aduhai....My Dear!!

Bila tetiba tiada senyumnya
Buat diri rasa gundah..
 :
 :
Semoga Aisha cepat sembuh!
:
:
:
Aisha suatu ketika dulu...:)
:
:
V
:
dalam demam2 pun..tersenyum lagi tuu..:)


23 comments:

Abd Razak said...

Salam kitak..:):)

Moga kitak sihat di sinun..:)

Kenak aisha tok, demam kah? Nampak lesu jak ya! Kamek doakan semoga Aisha cepat sembuh, dapat pegi sekolah semula dan kembali ceria.

Usah merasa gundah, berinya makan ubat dan selebihnya serah kepada Allah SWT..

Idalara said...

salam tinie..
bukan mudah ye nak membesarkan anak2..dalam kandungan begini ragamnya..kecil begitu bila besar lagi lah pulak...bila sakit kitlah yg paling bimbnag...

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Sebagai guru sains, tentu tahu bahawa apabila badan seseorang diserang bendasing2, sel2 bdn yg dikenali sbg makrophaj menular keseluruh bdn meninjau benasing2 tsbt. Ia akan mencerna dan menghasilkan sejenis peptide spy sel darah putih (rembeskan b-lymphocyte dan t-lymphocyte) dpt memusnahkan bendasing tsbt disamping menghantar isyarat kpd sistem immunisasi dgn menambahkan bilangan sel darah putih. Demam yg disebabkan oleh virus mmg tiada ubat. Ubat yg diberi oleh doktor hanya utk meransangkan sel bdn sahaja. Dlm seusia Aisya ni, bykkan minum air kosong spy berlaku homeostasis dan bdn dpt kumpul tenaga dan antibodi utk menjalankan peranannya. Bykkan berdoa pada Allah SWT. Wallahualam

hazeleyed lady said...

Ass-salam dear sweet Tinie
Aisha tak sehat ke?
You have areason to be worried...but pray that it's only temporary.
Kalau orang tua senang kita suruh minum air banyak2 but for a child..i guess all she need is your tender loving care...
Take care

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

Salam Tnine,
Gitulah klu ada anak kecik. Kalau biasanya dia bising dan ceria tp bila demam dsbnya naik risau mak ayah dibuatnya. Tambah2 skrg musim denggi dan mcm2 virus pelik dikesan menyerang ramai org. Mudah2an Aisha yg comel cpt sembuh hendaknya...

kak Erna said...

sakam tini,,semoga anakanda tu cepat semboh.dan boleh tersenyum manis..semula saperti waktu bayinya..asek senyum..comeeell sungguh...geram...

maiyah said...

kalo lihat mukanya rasa sejuk je hati kan..

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Salam:)
alhamdulillah sht kmk tukk..cuma my dear Aisha demam+batuk2..
Terimakasih utk doa kitak..
Moga anakanda kan cepat sembuh:)

InsyaAllah..
sesungguh segalanya dariNya jua..:)

thanks kitak!

Pn Kartini said...

To my dear KakLongSha:)
Salam:)

thanks sis..:)
begitulah aisha..time2 camni..manjanya lebihlah pulakkk..:):)

Pn Kartini said...

To my dear sis Idalara:)

salam:)

Betul tu sis..inilah ujian dariNya kan?Moga segala kepayahan itu mendatangkan hikmah dariNya..:)

namun..mmg tak dpt lari dari rasa bimbang dan sayu bila tgk anakanda tak ceria!aduhaii..

Pn Kartini said...

To Mr Tajnur:)

Salam:)

satu penerangan yang tepat sekali...:)
Macam guru biolah pulak..:):)
pe2 thanks yaa..
InsyaAllah ..atas nasihat doktor juga..disuruh minum byk air..:)
Alhamdulilah..demam dah baik tu..

Afida Anuar said...

salam my dear kak tinie...

menarik bila baca penerangan mr tajnur..bila komen kat blog fida, ada gaya orang IT..bila komen kat blog kak tinie pula, gaya orang bio.... hehe.

alolololo..ciannya aisha..moga cepat sembuh yer dik!.

Cen-D-Ree said...

ni sakit apa pulak ni....ish2..ni demam dia rindu kt "uncle jack" ..dop pun ngn wan cik ngah, hucna kot dop pun lama dop tgk danish..pak long dia cakap Pusat Rawatan Keluarga Cik Anang tempat nya mujarab...skali masuk semua sakit and problema bolah hilang..cuba la dapatkan healing disanaaaaa..inshaALLAH..

ieda said...

ujian allah pelbagai bentuk .. semoga tabah hadapi semua ini .. anak2 mutiara hati .. tapi bila dah besar kita x tahu mcm mana rupa apa yg kita bentuk ini .. semoga jadi anak kebanggaan kita sebagai ibu dan bapa ..

insyaallah semoga aisha cepat sembuh :))

Ibuhani said...

smoga aisya cpt sembuh.........slh satu ujian dlm membesarkan anak2..... :)

Pn Kartini said...

To my lovely sis hazeleyed:)

Salam..:)
Begitulah perasaannya bila aisha tak sihat..rasa hilang cerianya..
Namun sihat atau sebaliknya..datang dariNya jua..cuma yg mampu berdoa padaNya..agar cepat sembuh:)

Alhamdulillah sis..aisha bila disuruh minum air ..,minumlah jugak..:):)

Pe2...thanks ya sis..:)
Adanya kata semangat dari teman2 buat diri kuat!:)

Pn Kartini said...

To my lovely sis Yati:)

Salam sis..:)

Begitulah kan..seolh ada je yang tdk kena di hati bila lihat anakanda tak ceria..rasa sayu !
Semoga aisha cepat sembuh..dan kembali cerianya..:)

Tq sis:)

Pn Kartini said...

To my dear kak Erna:)

Salam sis..:)

Alhamdulillah...tuuu dah menyanyi2 tuu..:):)pantang sihat mesti aktiflah jawabnya..:):)
Bila tgk photosnya...memang buat diri tersenyum..:):):):)
tambah akak yang semmgnya suka bb kann..memang lagi gerammmm..:):)

Pn Kartini said...

Salam my dear Maiyah:):)

Lama Maiyah menyepi...rindu lakk!!

Memang tgk keceriaan anakanda akan buat sejuk hati...tp bila muram tu..mula laa susah hati..:):)

Pe2 moga maiyah sihat di sana:)

Pn Kartini said...

To My lovely dik Fida:):)

Salam dear:)

ermmmm....tu yang buat akak terfikir2 nihhh...siapa lee gerangan dia yaa..heheheh..serba-serbi tahu ekk..:)

Alhamdulilah...aisha dah sihat:)
Bila dah sht tu..aktiflah dia:):)

Pn Kartini said...

To my Bro yang hensem..Ops!!:P:P
..(tak makan lee seminggu..dek kena puji:P..hehehe)

Aisha demam+ batuk2 maa..biasa lah aisha..siap muntah2 ..
Pasal Pusat Rawatan Che Anang tuu...InsyaAllah..esok pergi lagi!!:P:P
Kiranya dapat booster dose !!:P

Pn Kartini said...

To my dear ieda:)

Salam :)

Begitulah kan..sesekali dugaan dariNya..kesabaranlah kunci segalanya walaupun terkadang tertewas..dek hati seorang ibu yang kasihkan anaknya..susah hati tu tetap ada jua..:)
Tapi alhamdulillah..:)
Aisha dah sembuh:):)

Tq yaa sis..moga ieda sihat disana :)

Pn Kartini said...

To my dear sis ani:):)

Salam:)

Dugaan yang memerlukan kesabaran dan berdoa padaNya jua..:):)

Moga akak sihat disamping family tersayang:):)
Tq sis..:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran