CETUSAN MINDA

ADuHai...!

Rehat jap..Cari ketenangan skit..
Mungkin juga nak release apa yg dirasa..Nak  kumpul sisa2 semangat !

Sambil2 tu..duk tgh fikir ....
Salah guru ke tak pandai ngajar..?
atau pun..
Memang pelajar yang tdk buat persiapan ..
Nama pun subjek Biology..!. mungkin biol kut nk menjawabnya.....!!erkk..!!


Masih Duk fikir..."masa bila leee aku ngajar fakta sesat niiiiiii...."GGrrrr!!
Antara jawapan student ( Final Exam Form 4)  :

- Terang proses Klon Biri2 : 
     *Rasanya masa ajar gurunya sebut Sel Telur penderma/Ovum yg dibuang nucleus ...
awat jadinya SARUNG!!
     * Bila masa pula guru sebut TELUR BESAR..TELUR KECIl ..TELUR KOSONG!!
Ingat roti canai  kosong keee budak2 niiiiii....
UUwaaaa
-  B/mana kanser berlaku...:
     * Masa bila lakkk di ajar melalui pemindahan darahhhhhhh!
Rajah Organ Jantung......
dijawabnya PEPARU!!fuhhh..
   Kalau kelas form 1 mmg boleh dimaaf jgk..ni kelas F4 SAINS!!
- EnZim..
Guru ajar Suhu optimum tindakan enzyme 37-40 Celcius..!!
-Kenapa lak dikatakan enzyme  musnah
- Ada lak sebut enzyme MATI..!
- Ditanya bahagian mana ada enzyme amylase?
Dijawabnya ESOFAGUSSSS...!!
Tak tahu lakkk cikgunya yg rupanya esofagus ada jgk ekk enzimnya!!!
eeeiiii....yg sepatutnya lam mulut/duodenum!

- Guru ajar peringkat Mitosis....ada fasa : 
Metafasa..Dijawab METAPHORA....adusss
Awat tak jawab jekk Metamorgana ke..lawa skitt!!eeii..
- Kenapa layu tumbuhan bila baja berlebihan?
Guru kaitkan dgn osmosis..
Dijawabnya..tanaman tdk blh bernafassss sbb terlbh baja...!!!!!!







Ok ..Ok..Ok..
Malas nak buat Post Mortem kat sini..
Lagi di ulas lagi lee heart beat rate increase dari Normal..!!
Itulah..
cabaran..dugaan menanda kertas ..
Pe2..InsyaAllah...
Masih ada masa utk mendidik dia org..
Semoga Next year masih berkesempatan....Aduhaiii..
Semoga Semangat itu masih ada....!
Now..
Sambung nanda kertas lak ni...
Saje..merelease jap..!








18 comments:

kakcikseroja said...

Salam Tini sayang..

x tidur ek? Teringat kertas pep. SPM yang adik kakcik semak lbhkrg sepuluh tahun lalu. Mengenai Sejarah. Soalannya disuruh terangkan tentang penubuhan kerajaan Sri Vijaya (kalau kakcik tak silap).. tahu apa antara jawapannya? :

'terdapat tiga orang budak. seorang bernama sri, seorang vij dan seorang jaya... bla..bla...bla...' Adoiiiiii...

Pn Kartini said...

Salam My dear kakcikS..,
Terbangun tido awal ..terus ingat soklan nak peksa..Akak pun bangun awal ekk???Harap kaki sis dah ok..

Tulah ..bila baca jawapan tu..ikut suka hati dia jekk nak jawab..aduhaii..Saborr jekklah ekk:):)

Abd Razak said...

Assalamualaikum...:)

Iboh riso gilak bahh...mun dah nyawab kedak ya nang sik belajar ya! Atopun keliru dgn fakta...

Pe pun sebagai guru mesti rasa sik puas ati mun pelajar nyawab soklan camya...polak jak post mortem pastok

Harap kitak sihat, sik ada migrain sebab jawapan dari pelajar2 kitak ya :):)

umi_e said...

Salam cikgu tini :)

* baca catatatn cikgu ni, teringat anak kak e... apalah yang dia jawab dalam peperiksaan (Ting 4 gak)sebab tak nampak dia beria-ia prepare untuk exam :{

ZOOL@TOD said...

Teringat kertas pepriksaan akhir pelajar semester 1 (berkaitan komputer)

Explain 2 types of non-impact printer.

1) Inkjet printer
2) Long Jack Printer (Printer Tongkat Ali)

hmmmmmm konfius, rasa-rasanya tak pernah saya sebut perkataan long jack sepanjang saya mengajar.....

hazeleyed said...

Ass-salam...sis Tini

Cobaan! P.Ramlee kata.
tapi ini bukaan cobaan...ini betul betul kejadian!
Hahaha...cobaan kita warga pendidik ek.
P/s diorang form ni tengah honeymoon Tini...sabau je le Be!

- jinggo - said...

amat seronok membaca - kisah guru dan luahan yg orang lain tak tahu.........
he.menarik.

dz said...

Assalamulaikum

Harap Cikgu Tini tabah menhadapi kerenah murid2 zaman ciber skg ni.
Siapalah murid kalau tiada cikgu

Pn Kartini said...

To Mr Razak..:)
Ws..:)
Alhamdulillah..sik kena migrain ..!!
Cuma mood timbul tenggelam jakk..
Kamek cepat benarr rasa frust...
Tukkk dah berapa kali take 5!!Juz wanna cool down dirikkk..:):)
pe2..don;t worry..:):):)

Moga kitak sihat:)

Pn Kartini said...

To Sis..Umi_e
alahai sis..panggil tinie jekk:):):)
Bukan pe sis..saje nak luah apa yg terbuku...kiranya blog lak jadi sasarannya..
Maybe subjek bio byk fakta..kena byk baca..bila tak baca tu..susah skitlah nak jawab kann..:):)

Semoga Anak akak..diberikan pemahaman dlm pembelajarannya...Insyaallah:)

Pn Kartini said...

To Mr Zool:)
hehehe..sesekali tu nak gelak jgk kan bila baca istilah2 yg dia org guna tu...advance terlebihhhh sudahhlah tuu..!
Pe2 Saborlah ekkk:)

Pn Kartini said...

To My Dear Sis Hazeleyed..:)
Tu laa ..pasal honeymoon tu lee yg buat dia org byk goyang kakinyaaa...sudahnya..guru ni jgk lee yg tergoncang jiwanyaaa...
Memanggg Cobaannnn!!:)

Pn Kartini said...

To Mr Jinggo
Tu laa..luahan perasan yg sebenar2nya..:):)
ermm..at least terlepas jua rasa frust tu di blog...sementara mengembalikan semula semangat seterusnya....:)

Pn Kartini said...

To Mr Dz..:):)
InsyaAllah..semoga sentiasa diberikan ketabahan itu..walau terkdg semangat itu kdg2 melonjak..kdg2 merudum...namun sentiasa bangkitkan semula demi anak didik..:):):)
Begitu jua laa guru..
Tanpa pelajarnya...siapalah gurunya pulaa...:):)

maiyah said...

cikgu mmg sbr.. bebudak mmg slalu bik mudah

cikgu ngajar kekadang msuk kiri kuar kanan :)

zai said...

Salam My Lovely Tini...:)

Hehehe baru perasan, ramai teman2 blogger zai ni bergelar guru..hmm...tugas yg sangat mulia dan mencabar kerana diuji dengan pelbagai bentuk dan perangai pelajar yg bermacam ragam...

yang buat jawapan hentam kromo tu dah jelas tak buat persediaan rapilah tu dan jawapannya pun mestila lari dari topik hehehe..

Pn Kartini said...

Salam dear Maiyah..:):)
Begitulah cabarannya..
Namun syukur..walau semgt terkdg tercabar..masih mampu utk gagahi mendidik mereka:):)

Pn Kartini said...

Salam dear Zai..:):)
Wanna to know..bermulanya blog ini selepas tension dgn pelajar..Sekadar mau meluah apa yg dirasa..yg terbuku..bila berdpn dgn mereka yg rapuh semngatnya..tdk setara dgn smgt guru....
But don;t worry...InsyaAllah..masih ada kesabarannya..:):)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran