CETUSAN MINDA

AWAS..APA YANG HARAMNYA....


E-mail yang di terima berkenaan makanan ringan yang sememangnya jelas ada logo HALALnya namun bila diteliti bahan kandungannya tertera kod emulsinya yang mengandungi lemak ****!!!


 

Atas kebaikan bersama..di bawah ini disenaraikan E-code yang dikatakan tiada kehalalannya :
 Bagi yang berminat untuk membaca satu artikel lengkap berkenaan isu yang berkaitan ini,
bolehlah klik  ke laman Perkim.



MULSIFIERS E-CODES FOR 
PIG FAT















1
E
100

16
E
280

31
E
434

46
E
482
2
E
110

17
E
300

32
E
435

47
E
483
3
E
120

18
E
301

33
E
436

48
E
491
4
E
140

19
E
325

34
E
440

49
E
492
5
E
141

20
E
326

35
E
441

50
E
493
6
E
153

21
E
327

36
E
470

51
E
494
7
E
160

22
E
334

37
E
471

52
E
495
8
E
161

23
E
335

38
E
472

53
E
542
9
E
210

24
E
336

39
E
473

54
E
570
10
E
213

25
E
337

40
E
474

55
E
572
11
E
214

26
E
422

41
E
475

56
E
631
12
E
216

27
E
430

42
E
476

57
E
635
13
E
234

28
E
431

43
E
477

58
E
904
14
E
252

29
E
432

44
E
478

59
E
920
15
E
270

30
E
433

45
E
481





28 comments:

ieyza said...

skang nie kan kena hati2 sgt ttg makanan nie..kena tgk bebetol pada kandungan makanan tu..kalau x kiter yg terkena..diorg nie sumer nak cari untung jerr

Abd Razak said...

Salam...:)

Begitulah jadinya jika "LOGO HALAL" yang tidak difahami oleh orang bukan Islam maka akan terjadilah perkara yang tidak dijangka.

Lihat sahaja mereka ingin menggunakan "ALLAH" dalam kitab mereka, pasti kelak akan ada perkara yang kita tidak duga berlaku.

Terima kasih utk info ini :)

Moga kitak sihat selalu :)

annie said...

Salam Tinie,
Akak pun ada dpt email berkenaan makanan halal yg dikatakan haram ni iaitu sardin cap ayam yg dikhabarkan mengandungi katak dan milo yg dicampur cacing...ishhh, nak taip ni pun dah kembang tekak..

Tapi dlm masa yg sama dapat gak email dr Halal Department Ayam Brand utk sardin tu. Mereka menjelaskan bhw email yg diterima adalah tidak benar sama sekali dan berunsur fitnah sbb menurut mereka semua produk Ayam Brand di Malaysia adalah disahkan Halal oleh Jakim. Tapi utk milo tu wallahualam..

So, bila Tinie bagi senarai kod yg mengandungi pig fat ni, akak bersyukur sgt sbb boleh dijadikan panduan ketika berbelanja. Terima kasih banyak2 yea di atas perkongsian ilmu.Semoga di lain kali kita tidak terus diperbodohkan lagi oleh mereka yg tidak bertanggungjawab ini.
Love U..

ONE ZABA said...

ke manakah mereka...penguatkuasa!!!!

AYU IDRIS said...

Salam Kak Tini!

Sejak ayu dpt kod emulsifier ni thn lepas,ayu print out dan bagi pd kwn2...simpan dlm hand bag/purse/wallet...so bila kita pegi supermarket,blhlah buat rujukan makanan yg nak dibeli ada terkandung kod tersebut atau tak...mmg sakit hati bila tgk tertera perkataan HALAL tapi hakikatnya HARAM!NAUZUBILLAHIMINZALIK! Harapnya muslimin muslimat semua tidak termakan benda2 yang haram......

- jinggo - said...

puan - nak minta izin
hebahkan kat rakan2 difacebook.......
agar semua dapat maklumat.

boleh ke.

maiyah said...

bagus info ni nnti nk salin

DrSam said...

salam. memang kita sebagai pengguna kena berwaspada dan hati-hati selalu. Idea membawa print kod-kod tersebut ketika membeli sebagai rujukan adalah idea yang bagus. Terimkasih.

MaizaC'Joe said...

Salam MMy lovely sis Tinie

ee.... nak beli apa pun dah risau, halal ke tak.. thanks for the info.. lepas nie memng kena peka dan lebih brhati-hati...

Idalara said...

salam tinie..
terimaksih kongsi info..kenalah berhati2 bila nk membeli makanan..tapi sekarang ni sgt sukar..logo halal dah diperlekehkan begitu hingga mengelirukan.

ZOOL@TOD said...

E471 boleh diabstrak daripada binatang dan daripada tumbuhan.

Bermakna, E471 yang telah mendapatkan pensijilan halal Jakim tidaklah lagi perlu diragui halalnya, kecuali dengan pasti diyakini, pihak pengeluar memasukkan E471 yang berasaskan binatang. Sekiranya TIDAK, kita sebagai umat Islam perlu yakin bahawa E471 itu adalah berasaskan tumbuhan.

sila rujuk di sini:
http://produkhalal.wordpress.com/2008/06/20/emulsifer-471-e471-halal-or-not/

insan pendidik said...

Salam Pn Kartini,

Terima kasih untuk hebahan ini. Untuk itu kita perlulah sentiasa beringat. Termasuk memberi peringatan pada yang lain.

al-lavendari said...

t.kasih atas maklumat. tapi lepas baca komen zool@tod saya jadi keliru.

hazeleyed lady said...

Ass-Salam sis
Perkongsian ini perlu...
Wajib kita sentiasa peka dan berhati2...TQ

Pn Kartini said...

To Dear ieyza:):)
Moga kita lebih berhati dan peka dgn apa yg kita beli& yang kita makan...

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak..:)
Betapa mereka dgn mudah memperlekehkan..Moga kita lebih peka segala apa yang ada di hadapan kita...Tidak semua apa yg Halal itu benar2 Halalnya..ermm...

Moga kitak sht3 juakk ...:):)

Pn Kartini said...

To My lovely Sis Annie:):)
Tq sis..penambahan info yang menarik:):)
Apa yg tinie nak buat..wanna print out kod2 tu..ltk lam handbag..senang nanti:):)utk rujukan..:):)
Luv U toooooo:):)

Pn Kartini said...

To Mr One Zaba:)
Mungkin dia org belum terima lagi kutt email ni....nanti2 lepas ni..harap ada laa tindakannya..HOPE so!

Pn Kartini said...

To my dear Ayu ..:)
akak baru nak print ni..
Utk rujukan kita jgk kan..:)
Semoga kita dijauhkan dr benda2 yng tiada halalnya ini..

Pn Kartini said...

To Mr Jinggo..:):)
Apa yang ada di sini semmgnya utk dikongsi bersama..Moga sama2 mendapat manfaatnya..
Silakan..:):)Amat menghargainya...:)

Pn Kartini said...

To My dear Maiyah:)
Salin dear..jangan tak salin..:):)
Utk kebaikan kita juga..:)

Pn Kartini said...

To Dr Sam:)
Moga sama2 mendapat kebaikannya..:)
Org sini baru nak print ni...aduhaii..

Pn Kartini said...

To my lovely sis Maiza'Joe:)
Kdg2 kita perlu ingat mengingati antara satu sama lain..utk kebaikan bersama..tak ke gitu..my dear..:):)

Pn Kartini said...

To My dear Sis Idalara:):)
Bila dah tahu ni..blh diguna sbg panduan kita bila membeli :)
Ingat sis..kita pakat ltk kod2 lam handbag ekk..:):):)

Pn Kartini said...

To Mr Zool@Tood:)
Pernah dikeluarkan n3 berkenaan E471..yg semmgnya dari sumber abstrak tumbuhan /haiwan...
Dalam byk2 e-kod,E471 yg sentiasa diingati..Mungkin ats dasar ketidakyakinan / ada rasa syak maka lebih baik tinggalkan shj mkn berkenaan..
Terpulang pada individu..apa2 bergantung rasa YAKIN atau sebaliknya..:):)

Pn Kartini said...

To Mr IP:):)
Pesan memesan sesama kita penting..:):)
Moga semua mendapat infonya:):)

Pn Kartini said...

To Mr Al Lavendari:):)

Mmg benar E471 dari sumber tumbuhan/haiwan..andai ia semmgnya dari tumbuhan 100% mungkin tiada permasalahannya..cuma dikhuatiri dari sumber sebaLIKNYA...
Apa2 ..bergantung pada rasa Yakin ..
andai terkeliru..sebaiknya hindar jekk laa...:)

Pn Kartini said...

To sis hazeleyed:)
Moga sama2 mendapat manfaatnya...
actually thanks utk adik tinie yg send email ni..:):)
Moga sis ceria2 selalu..& bersemangat selalu memikul t/jwb:):)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran