CETUSAN MINDA

..Cerita DINGIN..



Kebelakangan ni
Lambat je nak update blog
Kalau nak buat alasannya..memang macam-macam
Tapi yang paling pasti----->  Aura berblog tak kunjung datang!
Hanya menunggu masa yang terluang....
tika semangat muncul menerjah

So....
n3 kali ni
Ingin tuan blog mengabadikan kenangannya di sini
Biarpun boleh dikatakan cerita yang ingin dikongsi agak DINGIN
Yalah kan...apa taknya....cerita cuti-cutian CNY hari tu...
(..sepertimana yang dijanjikan dalam last n3 !..)
Kiranya bukan lagi cerita PANASlah kann...
:)



DESTINASI  : 
MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH

Tempat Penginapan Di sini  :
:
:
:
V
Pemandangan dari jendela/beranda bilik hotel..
Anakanda Aizad cam biasa...bawa sekali homework cutinya..
 dan sesekali disakat adiknya!
 
Kat hotel ini juga..
Pada petang sebelum CNY...kita dapat angpauuu
:
:
V
Angpau...RM 0.05 ...2 keping!
:)


Agenda seterusnya..
Keluar Jalan-jalan Cari Makan
Dan 
destinasinya
:
:
:
V
2-3 kali dah ke Melaka...cuma kali ni je baru dapat singgah 
ke
MEDAN IKAN BAKAR, UMBAI..
Memang sesak!
Macam2 makanan laut ada.....cuma yang jadi pilihan kita
Ikan Siakap Bakar berempah-Goreng Sotong Celup Tepung
-Udang Goreng Mentega-Kerang Rebus
(.......Kalau nak tanya menu pilihan---> Udang Goreng Mentega!
Yang kurenggggggggg ----> Sotong Celup Tepung Goreng!..)
Rege semua menu : 
:
:
:
V

Keesokan hari...
Sempat juga kita ke sini
:
:
V
 MENARA TAMING SARI MELAKA



Antara panorama sekitar Melaka yang sempat disnap!...Cantik kann!

Memandangkan 'Gyro Tower' ni bergerak pelan2...
jadi bagi yang gayat ketinggian rasanya 
No Problem!
:)
Mana2 nak mencuba... 
Tiket Dewasa : RM 10 dan Kanak-kanak  : RM 5


Dari Menara Ke Kapal Lakkk..!

MUZIUM  MARITIM

..Yang haru-biru..bila nak naik ke kapal ni.....banyak anak tangga!!!
So....just imagine!!!....dengan lutut yang tak OK...orang sini cuma jugak naik..!!
Uhhhh!!
Tiket masuk ke sini...Dewasa RM3 Kanak-Kanak  RM 1
:)


Dari Muzium Kapal Kita orang naik 'kapal bergerak lakk"
Actualy Aisha yang excited nak naik..
Si makbondanya  biasa jee...al-maklum lee..
dulu2 dah biasa naik SPEEDBOAT!!!
huhuhu...
;)
:
:
:
V
...agaknya sebab dulu2 dah naik SPEED bOAT...bila naik boat yang speednya kurengg..
lambat pula rasanya nak tunggu boat ni buat 1 pusingan...
hehehe..
Tapi tak pe...at least ..merasa juga naik boat kat Melaka niii
;)

Agenda hari seterusnya..
Ke sini...

:
:
:
V

ZOO MELAKA
Memang dah acap kali juga ke Zoo nii....cuma kali ni...
berpeluang naik KERETA LEMBU!!!
(...si aisha cakap...tak best sebab lembu tuuu jalan slow...!..
Aduhaii...kalau nak laju naik kuda leee ..aduhaii..)
Sekali satu pusingan naik kete lembu ni....hanya RM 10
:)


Oklah..
Dah hampir complete laporan Cuti-cuti Malaysia!
Sesekali Bercutian...
Memang seronok kan..
Biarpun dalam 'kaki yang tak OK.."
huhuhu..
;)















16 comments:

Acik Erna said...

assalam tini..CNY ke melaka ye..sama lak kita..akak pun kesana jugak masa CNY tu..

kakcik said...

Assalamualaikum Tinie Adikku...

Hujung minggu ini bersambung lagi cuti di awal minggu depan. Jalan2 ke mana pulak? Kakcik tak berkesempatan ke mana2 pun nampak gayanya...

Abd Razak said...

Assalamualaikum kitak..:)

Moga kitak sihat hendaknya serta sentiasa diberkati Allah SWT..amin

Pernah juak sekali dolok ziarah tempat yang kitak pergi tok, seronok juak kerana banyak dapat tahu tentang peninggalan sejarah bandar melaka.

Kenangan speedboat ke Daro erk! :)

P/S: Lambat nak taip komen dalam HP tok kecik gilak..:):)

sal said...

Assalamualaikum adikku tinie..
anak2 tentu suka ke melaka yee..
bnyk tempat2 bole dikunjungi..

Kamsiah said...

salam
saya pun plan nak ke melaka cny ari tu...tp ada sikit aral...takde rezeki kesana

Melor said...

saya baca tampalan ini

Zaitun said...

Kalau ke Umbai kak Zai suka makan kat Gerai Parameswara, masakkannya sedap dan harga pun berpatutan.

Nur-nba said...

Bestnya cuti2 Malaysia.. Nur tak ke mana2 pun kak.. Bercuti di kg je.

Pn Kartini said...

To my lovely kak Erna:)

Salam kak:)
Aaa'ah..hari tu ada terbaca juga akak nak ke melaka lam n3 blog akak masa CNY tempohari...:)
Pe2..moga akak happy2 di sana yaa..:)

Pn Kartini said...

To my lovely kakCikS:)

Waalaikumusalam kakCikS:)

Tini nak balik umah mak jee kut..
nak bersama makbonda sebelum mak ke Umrah next week..InsyaAllah:)
Moga kakCikS sihat bersama famili tersayang yaa..:)

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Waalaikumusalam ktk:)
Moga ktk diberikanNya kesihatan yang baik dan dirahmatiNya selalu..Amin

Melaka tuk antara feveret tempat utk cuti2 malaysia..tapi cuti2 ke Kelantan..masih lagi the best!..:)

aukk...daro dalam kenangan bahh..:)

p/s:..tq..dalam kesulitan masih sudi beri komen di situk..:)

Pn Kartini said...

To my dear Kak Sal:)

Apa tak seronoknya kak..kiranya cuti kali ni..dia orang dapatlah merasa naik boat..naik kete lembu..naik menara..hehehe..:)

Selamat bercuti yaa sis!:)

Pn Kartini said...

To my dear sis Kamsiah:)

Salam sis:)
Nak ke melaka..kena booking awal2 hotelnya...kalau takkk....aduhaii..penuhh...:)

Pn Kartini said...

To my dear Pn Melor:)

Thanks yaa..sudi baca:)

Pn Kartini said...

To my dear Kak Zai:)

aa'ah kak..
Kat gerai parameswara memang ramai pengunjungnya...tu yang kita org ke sana juga..hehe..
Mujur hari tu..tini sampai petang!malam katanya makin ramai..

Pn Kartini said...

To my dear dik Nur-nba:)

Bila bercuti-cutian..memang best...yang tak best...bila balik kena banyak ngemas umahnya...huhuuhu

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran