CETUSAN MINDA

Ops!! Jangan Terlebih Sudah...


Makanan yang terhidang sememangnya memikat selera yang memandang..
Terkadang  bagaikan tindakan luar kawal
mencuba satu persatu apa yang ada..
Aduhaii...
satu bulan berpuasa bagaikan nak rak menurunkan berat badan
bila time raya...wow!!mendadak lak angka timbangan..aduss

Sebagai peringatan utk diri ini juga...
Moga info ini dapat tersemat di minda...menguatkan semangat..menjitukan disiplin
ops!..disiplin dalam penjagaan pemakanan di musim raya  beb!..uhhh!
InsyaAllah... 

PERTAMA

Elak risiko 'terkejut' sistem perut  :
~ Sebulan berpuasa ,perut dalam keadaan rehat..kurang makanan yang diprosesnya..
Bila raya , individu yang makan terlalu banyak  boleh mengakibatkan
kadar metabolik mereka 
semakin tidak stabil ..dan lambat utk dibakar atau diproses !
Moralnya...makanlah secara berhemah..:)


KEDUA

Alas Perut  :
  Sebelum menikmati juadah sinonim pada hari raya seperti lemang dan rendang..disarankan  makan alas perut seperti buah-buahan /sayuran.
Dikatakan cara ini akan memberi lapisan kepada usus supaya lemak tidak diserap dengan banyak ke dalam dara memandangkan buah/sayuran kaya dengan serat! 

  Antara buah yang baik dimakan ialah buah limau, epal hijau, kiwi dan salad.

KETIGA

Elak Kafein :
Elak  pengambilan minuman yang mengandungi kafein. Bukan kopi dan teh sahaja yang mengandungi kafein, air bikarbonat juga mengandungi kafein selain 
daripada kandungan gulanya yang tinggi...!!!

Pengambilan minuman berkafein bersama lemang, rendang dan sebagainya memang memudaratkan usus. Sebaiknya, apabila kita makan makanan berlemak, minumlah air suam dan jus buah sebagai alternatif.

Salah satu cara penyerapan lemak terbaik untuk tubuh ialah pengambilan soy lecithin sebelum makan makanan berlemak. 
Makanan tambahan ini berfungsi sebagai penyerap lemak yang 
akan dikeluarkan melalui najis ketika membuang air besar..



KEEMPAT

Elak Kerepek!!..
Kerepek adalah makanan yang perlu dielak kerana ia mengandungi oksida yang tinggi.

Bahan makanan bergoreng dan mengandungi oksida tinggi ini boleh menyebabkan badan dipenuhi dengan toksin dan sebagai penyelesaiannya mereka disarankan mengambil bahan anti-oksida seperti vitamin A, C dan E.

Jika mahu makan kerepek, pilihlah kerepek daripada jenis dipanggang seperti emping jagung. Jika suka makan kekacang pula pilihlah kacang parang atau kacang kuda yang mempunyai kandungan lemak baik atau omega yang tinggi.

Jangan makan makanan mengandungi protein sekali gus. Sebagai contoh, makan ayam, daging, sotong dan ikan dalam satu masa, ini kerana usus hanya akan menghadamkan protein yang paling ringkas sahaja seperti ikan.

Protein lain seperti daging dan sotong akan terus menjadi toksin yang sekiranya tidak dibuang akan menjadi penyebab penyakit seperti migrain dan masalah-masalah lain.
 

KELIMA 
Biskut Raya??

Ehem!Untuk peminat biskut raya..
(tak lain tak bukan..org yang menaip ni haa..hehee)
Untuk peringatan diri ini ..
Biskut raya sememangnya   tinggi lemak dan kolesterol 
selain daripada  lemang, dodol, rendang,  ketupat dll.
Ini kerana kandungan bahannya  kaya dengan
gula, marjerin/mentega, telur, dll
yang mengundang penambahan berat badan!



KEENAM

Minum Air :
          ~ Pastikan  minum air kosong 8 gelas sehari demi kesihatan yang optimum.



**  Untuk bahan bacaan tambahan sila klik!! 
:)




Olahan Sumber Dari : Utusan Malaysia/09

20 comments:

Abd Razak said...

Salam kitak..:):)

Moga kitak sihat dan dalam limpah rahmat~NYA..

Harus hari raya ni kita jaga diri kita dari makanan yang boleh mendatangkan mudarat kepada kita. Kerana Allah mengingatkan kita, makan dan minumlah dan janganlah melampaui batas..

Terima kasih kitak atas peringatan dan info ini..:):)

p/s: Jangan makan sekuk banyak sangat..:):)

kakcik said...

Huhuhu...

rindunya kepada lemang buatan pak dan arwah mak (rindu juga kepada mak) .... :(

gadisBunga said...

salam kak,
bagus tips ni. saya nak link ke blog saya boleh? heheh

tips saya: mkn mcm mkn buffet. mkn semua boleh tapi sikit-sikit. adatlah masa raya semua nak dirasa. hihi

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Salam..:)
Semoga ktk juak dilimpahi rahmatNya..:)

terkdg selera mengatasi segalanya..
terlupa akan penyakit itu datang dari segala isi di perut..!apa yg dimakan ada risiko tersendiri..
Mudah2an...djauhi segala penyakit.

p/s: Aukk...kmk mmg suka gilakk makan sekuk raya tukk..kelak kenalah control tukk!!aduhaii

Pn Kartini said...

To my lovely KakCikS..:)

Kan terasa apa yang dirasai..
semmgnya tika saat begini..
rindu datang mengimbau kenangan ...
Apa yang terdaya..
hanyalah iringan doa agar segala rahmat dariNya melimpahi arwah ibu..

Jgn sedih2 my dear sis...

al-lavendari said...

salam.

nampaknya semua makanan yang patut dielak tu sedap-sedap belaka.

selamat hari raya, maaf zahir batin.

Pn Kartini said...

To my dear dik GB..fiddeOmar:)

Salam dear..:)
link jangan tak link...dipersilakan.:)Apa yang baik kita kongsi bersama..kita linkkan bersama..:):)

ermmm....nak fikir tips yg diberi tuhh jap!!heheh..

Take care dear!kerja2 jgk..rest kena cukup tu..:)+ makan pun kena cukup gak kann..kan..

Pn Kartini said...

To Mr Al-Lavendari:)

Salam:)

aa'ahh kann..
yang sedap tu gakk lee yang tak elok kan..Cubaannnnn!!:):)

Selamat Hari Raya..
Maaf andai ada salah dan silap..:)

piewahid said...

salam.
t kasih bkongsi tips.

nak tambah satu lagi, jgn lewatkan solat puasa syawal supaya sistem badanbtak tkejut sgt.

************************************

1. Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin.

2. Semoga segala doa, ibadah dan taubat kita dimakbulkan-Nya dan semoga berbahagia dunia akhirat.

3. Terima kasih sudi menjalin silaturrahim yang sungguh bermakna & berkongsi pengalaman yang sangat berharga.

4. Berhati-hati di jalanraya

Afida Anuar said...

Salam kak tinie..wahhhh dah tayang lemang rendang kuih raya bagai....

dan dan macam dah raya..hikhikhik

hazeleyed lady said...

InsyaAllah...no problem with all that.
kak hazel akan ingat selalu pesanan Tinie.
Raya balik sabah tak ?
Semuga bergembira di hari raya ...Takae care

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Thanks for the info. Kdg2 sik dpt ngikut teori ya.Anyway setakat tok, kamek sik ada masalah mengenai pemakanan sebab nang dr dolok sampey kinek tuk jisim bdn kamek 56 kg jak. Yang penting, mknn mesti fresh sik ada toxicide, physical exercise daily w/pun bulan posa, avoid preservative, additive and fatty food. Last but not least, always be happy and jgn tension gilak !

qaseh mas said...

Salam Kartini
salam aidil fitri
mohon maaf atas segala salah silap...

Pn Kartini said...

To Mr PieWahid:)

Salam:)
Betul tuu...cuma bila time2 raya awal Syawal ni mmg byk dugaan dan onak cabarannya..:):):)

*****************************
Selamat Hari Raya..
Maaf Zahir & Batin..
Moga Ukhwah terus berpanjangan:)

Pn Kartini said...

To my dear Dik Fida...

Salam dear..:)
hehehe...dah mood raya kuttttttt:P

Take care yaa:)

Pn Kartini said...

To my lovely Sis Hazeleyed:)

Salam sis..:)
Kiranya ni pun utk peringatan dari tinie juga sis..:):)
Tinie beraya di Trg sis..:):)

Selamat HAri Raya sis..Maaf Zahir & Batin
Moga akak dilimpahi kebahagiaan dan berkat dariNya buat akak sekeluarga..

tksh yaa sis..:)

Pn Kartini said...

To Mr Tajnur..:)
Salam:)
1.fresh sik ada toxicide,
2.physical exercise daily w/pun bulan posa,
3.avoid preservative, additive and fatty food

...tq utk peringatan sekali lagi utk kamek!:)
Kiranya berat kitak tukk lebih skitlah dari kmk..:)
Anyway..Selamat HAri Raya..Maaf andai ada kesilapan :)

Pn Kartini said...

To Qaseh Mas

]Salam:)

Selamat HAri Raya
Maaf jua dipinta andai ada salah dan silap..:)

mamawana said...

Salam Eid Mubaraq

Pn Kartini said...

Salam mamawana:):)

Selamat Hari Raya..:)
Moga bahagia di Aidilfitri ini..:):)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran