CETUSAN MINDA

..Cekap ke?!...



Ujian Dementia
Betapa cekapnya anda!! 




Di bawah ada (4 ) soalan dan satu soalan bonus. 
 Anda perlu menjawab dengan pantas.   
Anda tidak boleh mengambil masa,
perlu menjawabnya segera!!!!

JOM!!
Mari cuba lihat sendiri berapa pantas
                          dan hebatnya diri anda.....


Soalan Pertama:
Anda menyertai perlumbaan. 
Anda mengejar dan memotong orang yang kedua. Sekarang Anda di tempat yang ke berapa?



EHEM!!!
FIKIR DULU..!!BARU TENGOK JAWAPANNYA!!!


~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ 
Jawapan:   
:
:
Jika jawapan anda tempat yang pertama, 
sudah tentu jawapan anda salah! 
Jika anda memotong orang kedua sudah tentu 
anda mengambil tempatnya, tempat kedua!


Cuba jangan lihat atas semula untuk soalan seterus.  Sekarang jawab soalan kedua, 
tetapi JANGAN ambil terlalu banyak masa seperti 
soalan pertama!!
 
 

Soalan Kedua:
Jika anda memotong tempat orang yang terakhir, 
jadi anda di tempat...?
(lihat bawah)
                                         ~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ 
Jawapan: 
Jika jawapan anda tempat kedua terakhir, 
anda salah lagi..  
siapakah yang terakhir, 
bagaimana anda boleh memotong 
orang yang terakhir?



Soalan Ketiga:
Soalan kira-kira bermuslihat!
 Perhatian: Ini mesti dilakukan tanpa menggunakan 
fikiran sahaja . Jangan guna kertas dan pensil atau 
mesen kira-kira..!



Ambil 1000 dan campur 40.  Sekarang campur lagi 1000.  Campur lagi 30 .... Campur lagi 1000 . Campur lagi  20... Campur lagi 1000 . Campur lagi 10... 
Berapa kah jumlah semua?


Kira dulu..!
Baru Lihat bawah maa.. ..




~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ 


Adakah jawapan anda 5000 ?
 :
  : 
 : 
:

Jawapan sebenar adalah 4100.

Jika anda tak percaya gunakan mesen kira-kira.!  Mungkin ini bukan hari anda kan?  Mungkin anda boleh jawab soalan yang akhir ini dengan betul ... Cuba.


Soalan keempat:


Bapa Mary ada  seramai lima orang anak gadis:
1. Nana, 2. Nene, 3. Nini, 4. Nono.
Apakah nama anak gadisnya  yang terakhir?





~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ 

Adakah jawapan anda Nunu?
 Salah! 
sudah tentu Salah.
Namanya Mary.  
Baca semula soalan!!
:
:
Soalan Bonus:
Sorang bisu pergi ke mini-market untuk membeli sebatang berus gigi. Dengan mengayakan lakunan memberus gigi ia berjaya menerangkan hasratnya kepada pekedai dan ia berjaya membeli berus gigi itu.

Seterusnya, seorang buta pergi ke mini-market, untuk membeli cermin mata hitam, bagaimaa dia menerangkan kepada pekedai itu hasratnya. ...?


 

~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ 


Dia hanya membuka mulutnya dan 
menyebut apa yang dihajati
 
Mudah sahaja kan..:)
 

 
ermm....bagaimana tahap prestasi anda??

Moga dengan terujinya minda..
sedikit sebanyak bisa menggembirakan hati
teman sekalian...
:):)

Senyum-senyum Selalu!!

 Olahan Sumber  :  Email dari adinda ...Tq yaa!! :P:P

22 comments:

Abd Razak said...

Salam kitak..:):)

Moga kitak sihat hendaknya..

Soalannya banyak memperangkapkan minda kita...mun sik hati-hati dan berfikir memang banyak kita buat salah...

Orang buta tu...hehe

:):)

kak Erna said...

salam tini..terhibur..beria2 juga berfikir..sambil meneruskan membaca..walau pun dah ada jawapan..terima kasih tini..

Werdah said...

Salam Tinie.

Ada juga yang tersilap kira tadi tak dapat 4100.

musi said...

salam'
asah minda ni memang menghiburkan.
paparkan kagi.

Afida Anuar said...

Hehe..soalan pertama dah salah!...sebab eksaited nak jawab...kononnya dah pernah jawab seblum ni...aduhhh...kalut fida ni akak..

mamawana said...

Seronok wat jawapan ni...walaupun byk salah...ihiiikkksss

tajnur said...

Assalamualaikum
Ujian Dementia ini juga dikenali sebagai Alzheimer's Screening Test. Oleh krn, ia melibatkan penaakulan, dah tentu melibatkan neurones. Setakat tuk, AlHamdulillah, Subhanallah melepasi tahap ujian tersebut menandakan AcetylCoa dah dan neurotransmitter Acetylcholine berfungsi dengan baik.
Eh! Kenak nunggah kmek `sifu`? Jgn piya, supan benaar kmk tuk. Tinggi bnar kitak ngangkat bakul ya, limpas kpala kmk tuk.Kmek org biasak jak.

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Moga ktk bait2 di sinun..:)

Aukk..kena ligat juak minda tukk..sesekali praktis minda utk berfikir bahh..:):)

Soklan org buta tuuk...dikelirukan yg awal tuu..si org bisu..terconfused kejap;):)

Pn Kartini said...

To my lovely kak erna:)

Salam:)

tq sis...:)at least akak nak jawab gakk soklan uji minda tuu..:):)
Jawapan mesti diberi..maka tak deklah tertanya2kan..:):)

Moga akak sihat2 di sana:)

Pn Kartini said...

To my lovely sis Werdah:)

Salam:)
heheheh..rasanya kita samalah kutt...
tini mmg kira 5000 sis..hehehe..bila dikira semula..lorr...heheh:)

Pn Kartini said...

To Musi:)

Salam:)
sesuatu yang baik..kita kongsi2kan..

Pn Kartini said...

To my dear dik fida:)

Salam dear:):)
aduhaii dear...
lain kali ..tenang2kan diri...tarik nafas..hembus..tarikkkk..hembusss....then baru jwb ekkkk..:):);)Jgn kalut2 dear!:)

Pn Kartini said...

To my dear mamawana:)

salam:)
Oooo...tk pe sisss....janji kita try gakk nak jawabnya..ok whatttt:):):):)

Pn Kartini said...

To Mr Tajnur:)

Salam:)

Begitulah kehebatan manusia dgn kelajuan impulse dek bahan pemancar neurotransmitter di setiap neuronnya..betapa kesyukuran hanyalah pada penciptaNya jua:)

Sik hal kmk panggil ktk sifu..:)
mmg tepat pada orgnya..sikboh rendah2 diri ktk:)

maiyah said...

memula betul pas tu slh lak hehe

DrSam said...

salam pn. he...he...kalau soalan-soalan macam ni keluar kat PTK, mesti ramai yang pening ni

luahfikiran said...

SALAM,
MACAM MANA NI ? TAK ADA JAWAPAN YANG BETUL !

Pn Kartini said...

To my dear maiyah:)

Salam:)

hehehe,,org sini ada gak terjawab salah..:)samalah kita yaa..:)

Pn Kartini said...

To Dr Dr Sam:)

Salam:)

hehehe...tapikan kalau soklan camni...yg kuar lam pTK tuu...mesti enjoy kann..santai jekk..:)
Tak dek laa kena ingat pekeliling2 tuu...aduhaii..tepu dibuatnya!!:p

Pn Kartini said...

To Mr LF

Salam:)

hehehe..ye kee...atau saje nii nak rendah diri nih...nak2 semua betul !:):)
Pe2...tksh sudi menjawab soklan:)

Cen-D-Ree said...

tochee...tochee..aisha mau oleo lagi???...hihii

Pn Kartini said...

To my bro Cen-D-Ree..

Weeelokk!!awat lambat sgt bagi komen wehh!!tinggalan keretapi arr:P:P:P

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran