CETUSAN MINDA

...Lega!


Datangnya tetiba je..
Tak diundang...Tak dijemput pun
Namun..ia senang2 terjah sana sini...
Haru biru dibuatnya..!!
Owhh!!
Bahana.....Si virus binawe Malware!!
Terpinga2 juga....bila ada yang dikatakan terberjangkit ke blog2/website..
Hinggakan keterpingaan itu membawa kepada ingin tahu
apa kah blog Cetusan Minda terkena juga tempias 'attack'kan..si virus ni..
ermmm...

Thanks yaa untuk teman yang ajar cara nak  
check sama ada blog  kita ada serangan malware atau tak..
Mungkin rakan bloggers dah pun tahu ..
Cuma anggapkan saje ia sekadar menghargai ilmu yang baru diperolehi
&
sekaligus blh dijadikan  satu perkongsian sedikit ilmu pada mana2 teman yang 
ingin tahu ...


Caranya  :

*  Sign-In ke blog kita
*  Bila dah masuk...scroll  down & nampak Other Stuff
* Kan nampak  Tools and Resources
 * Click Webmaster Tools
* Click  Add  a  Site& kan kuar 
Enter the URL of a site you'd like to manage.
-   Taip URL blog kita dalam ruangan  & Click Continue
* sebelah kiri - (Dashboard) Click  Diagnostics & Click Malware
*  Status blog kita akan diberitahu...
Cth utk blog Cetusan Minda :

Malware

Google has not detected any malware on this site.

Alhamdulillah...

 

:)



20 comments:

maiyah said...

ok je blog ni msuk takde pape pun hrp blog sy xde pape gak

kakcik said...

Terima kasih Tinie sayang untuk perkongsian ini.. :)

Zaitun said...

Lama kak Zai tak singgah, sibuk sikit.

Harap blog kak Zai pun tak dijangkiti.

Abd Razak said...

Salam...:):)

Moga kitak sihat hendaknya..:)

Alhamdulillah blog kamek pun selamat walaupun pada awalnya ada teman memberitahu bahawa blog kamek kena serang juak...

Kita kena hati-hati meletak widget di blog kitak...:)

penjejak maya said...

salam,

moga blog kita dan kita pun sihat tak kena serang virus..

Afida Anuar said...

Alhamdulillah rasanya blog fida pun tak terkena serangan... cuma tuannya yang kene serangan virus demam dan selsema..hehehe

Kamsiah said...

salam
yg saya baca,mcm2 punca virus ni serang..dari mister linky's,dari banner geng blogger...

luahfikiran said...

SALAM,
TERIMA KASIH ATAS INFO

TK said...

Thanks for the info..Have never checked before..

Pn Kartini said...

To my dear Maiyah:)

Salam:)
Alhamdulillah....bebas kita dari virus ni ek:)

Pn Kartini said...

To my lovely KakCikS:)

Salam:)
Sama2 kasih sis..:)Moga ada manfaatnya:)

Pn Kartini said...

To my lovely Kak Zai:)
Salam sis..
tak pe..faham..nak2 time2 raya ekk
memasing bz jekk:):)
Yang pasti ingatan tetap ada ..:)

Moga dijauhi virus2 nihh..

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

SAlam:)
Alhamdulillah...sht:)

Kmk mulanya malas juak nak check..tp mujur bahh ada kawan sudi tjk caranya..:):)Alhamdulillah...selamat!:):)

aduhaii...kmk mmg byk gilak widget kan..tu pun ada sebhg dah delete:):)

Pn Kartini said...

To Mr Penjejak Maya:)

InsyaAllah..
mudah2an dijauhkan..:)

Pn Kartini said...

To my lovely dik fida..:)

Salam dear..
aduhaii..patut pun lama tak fida update blog..rupanya demam selsema yaa...apa2 bykkan rehat yaa...rajin makan ubat..moga cepat sembuh nanti!

Pn Kartini said...

To my lovely sis Kamsiah:)

Aduhaii...bimbang juga kut2 terkena serangan nihh....kalau tak menangis tak berlagulah jawabnya..:):)

Pn Kartini said...

To Mr LF:)

Salam:)

Sama2..moga ada manfaatnya jua..:)

Pn Kartini said...

To my lovely TK
Salam:)

Akak pun baru jek check..tu pun sebab ada yang sudi ajar..kalau takk...teraba2 jugak..:):)

Alhamdulillah...selamat!:)

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Dalam dunia tuk, mun sik ada viruses or malicious software, dunia komputer sik ada persaingan dan anti-viruses sik ada peluang nok ncarik kerja! Udah menjadi lumrah alam tuk, mesti ada cabaran dan rintangan. Kedak sistem imunisasi badan kita, mesti ada daya rintangan, sistem antibodi, sistem inokulasi dan BCG!

Pn Kartini said...

To Mr Tajnur:)

Waalaikumussalam:)

Aukkkk....
Tapi tu lee...haru biru dibuatnya..
tapi Alhamdulillah..everything's OK!!
sik ada jangkitan virus tukkk:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran