CETUSAN MINDA

..QUEEN CONTROL KE??..

QUEEN CONTROL???...


Kajian University of Michigan,mendapati kaum wanita memang mudah menjadi lebih dominan & mengawal segala-galanya kerana adanya kehadiran hormon estrogen di dalam diri seseorang wanita!!Kewujudan hormon ini menggalakkan sikap dominan di dalam diri wanita terutama sekali apabila mereka berhadapan dgn individu yang dirasakan mudah utk dikuasai.

CIRI-CIRI QUEEN CONTROL  :

1.  Mengkritik SEGALA perbuatan pasangannya

2.  Sentiasa MENGAWAL serta MENGATUR tingkah laku
& perbuatan pasangan.

3.  MELARANG pasangan BERTEMU dgn rakan-rakannya &
MEMUTUSKAN hubungan pasangan dgn dunia luar.

4.  TIDAK mendorong pasangan utk melakukan 
perkara yang diminatinya 
melainkan jika perkara tersebut berkaitan 
dengan diri anda.

5.  Tidak MEMPERCAYAI pasangan
&
sentiasa MEMPERHATIKAN langkahnya!


Adakah anda mempunyai ciri2 sepertimana di atas????



Sesungguhnya kepimpinan lelaki terhadap wanita memang telah termaktub dalam Al-Quran.
Allah telah berfirman dalam Surah An-Nisaa ayat 34, yang bermaksud, 
"Kaum lelaki adalah pemimpin bagi kaum wanita kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (kaum lelaki) atas sebahagian yang lain (kaum wanita) dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka."

Renung-renungkanlah...



** Jangan salahkan pada hormon yang semmgnya setiap wanita
tidak akan lari dari ber'estrogen'nya..
Kita dianugerahkan akal yang bisa memikirkan  sesuatu kebaikannya
& kefahaman akan ketertiban,hak  serta t/jawab kita..
Andai masih wujud tolak ansur ..bertanggungjawab.....kepercayaan ...hormat
pasti ada kebahagiaannya...
InsyaAllah.
:)


16 comments:

- jinggo - said...

cgu
satu lagi bahan yg amat praktikal untuk saya guna dan pinjam...

minta izin ni...

kakcikseroja said...

Salam Tinie..

hehehe.. nampaknya ciri2 tersebut tiada pada diri kakcik... :)

kal jis (im not carl zeiss) said...

Salam cekgu, alhamdulillah.. info yang sangat mantap bersertakan fakta dan dalil Quran..

Abd Razak said...

Salam..:):)

Apa khabar kitak? Moga sihat hendaknya. Kamek bait jak tok..:)

Kita perlu fahamlah kita bahawa syarat penting memilih isteri atau suami ialah yang beragama. Dengan kata lain yang beriman dan yang mengamalkan syariat Islam.

Jika keserasian sudah melimpah dlm keduanya maka tidak akan wujud sifat cemburu yang melampau. Jika tidak berlakulah apa yang di istilah 'queen control.'

Jauhkanlah sifat buruk itu kerana ia mengundang kemusnahan baik di dunia atau di akhirat.

:):)

Afida Anuar said...

Salam kak tinie...

Ciri2 yang patut dielakkan..insyaAllah fida akan ingat....di masa hadapan;)

thanks akak...

selamat berhujung minggu kak tinie.....

kak Erna said...

salam tini..alhamdulillah..tiada ciri2 tu pada diri akak..dari dulu sehingga kini...

ila-ali said...

alamak...ada sikit...:(
kadang-kadang ada...kadang-kadang takde...

Idalara said...

Salam Tinie..
kak ida tersangatlah pasti tiada ciri2 tersebut semasa menjadi isteri kepada arwah bekas suami kak ida..insyallah andai ditakdirkan suatu masa nnti kak ida kembali menjadi seorg isteri insyallah tida ciri2 tersebut dalam diri.

Pn Kartini said...

To Mr Jinggo:)
Salam..
Apa yg baik..Apa yg menarik
Andai disimpan..
tak ke mana ilmunya..kan??:)

Dipersilakan..:)
Fakta ini pun diolah dari bahan bacaan juga..:)

Pn Kartini said...

To my lovely KakCikS..:)

Alhamdulillah...:):):)
Tinie tahu..akak memang isteri mithali gituu..:):):)
Moga akak happy sentiasa..:)

Pn Kartini said...

To Mr Kal Jis:)

Salam..:)
Tksh....
Moga ia ada memberi manfaatnya..:)

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak..:):)

Salam..:)
Kamek baik di situkk..Moga ktk sht juak:)

Memang betul apa yg dikata..:)
memilih mesti agamanya dititikberatkan..
&pasti masing2 tahu akan peranan masing2 yg dituntut..:)

Moga dijauhi segala keburukan itu..

Pn Kartini said...

To My dear Dik Fida..:)

Salam dear..:):)
INgat jangan tak Ingat tauuu..!!:):):)
Tapi akak memang yakin pd Fida..
seorg yg tlh dididik sempurna oleh ayahbonda..:):)pasti tinggi budi pekertinya...:)

Pn Kartini said...

To my lovely Kak Erna..:):)

Salam sis..:):)
Alhamdulillah...:)
samalah kak..:):)

Pn Kartini said...

To my dear ila-ali:):)

Salam dear..:)
InsyaAllah..masih ada masa utk perbaiki kelemahan diri..
Sekurang2nya kikis apa yg tdk baik secara beransur2...:):)

Pn Kartini said...

To my lovely Sis Idalara:):)

Salam sis..:)
Alhamdulillah...
Semmgnya itulah ciri2 isteri solehah..:):)

Tq sis..:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran