CETUSAN MINDA

AWAS!!!

1
DEODORANT..
TAK SELAMAT!!!
Di sebalik kegunaannya untuk nyah bau badan ..namun tahukah anda ia juga ada kesan sampingannya yang berbahaya kerana mengandungi ALUMINIUM & ZIRKONIUM.
Dalam satu buku What You Don't Know be Killing You,Dr Don Colbert menjelaskan bahan kimia ini mengundang penyakit ALZHEIMER & KEROSAKAN HATI!
Bagi mereka yang masih mahu menggunakan deodorant,pilihlah deodoran yang BEBAS  :

ALUMINIUM KLORIDA
ALUMINIUM KLOROHIDRAT
ALUMINIUM FENOSULFAT
ALUMINIUM SULFAT
ZINK FENOSULFONAT
ZIRKONIUM KLOROHIDRAT
ZIRKONIL KLORIDA



2
MINUMAN RINGAN
Punca  MANDUL !!
  
Kajian sekumpulan saintis dari Denmark membuktikan amalan pengambilan minuman ringan di kalangan lelaki mendedahkan mereka kepada KEMANDULAN!Pengambilan minuman ringan untuk setiap hari boleh berhadapan dengan masalah sperma yang ROSAK!
Hasil kajian yang dimuat dalam American Journal of Epidermiology mendedahkan,mereka juga memiliki jumlah sperma yang rendah iaitu 30% kurang berbanding mereka yang tidak mengambilnya!




  3
GULA  LEBIH
ANCAM KOLESTEROL  BAIK !!

Kajian terbaru yang dimuatkan dalam Jurnal American Medical Association menemukan satu fakta baru di mana dengan pengambilan gula yang berlebihan mampu MENURUNKAN kadar HDL ( Kolesterol Baik) dalam darah.
HDL berperanan melawan kolesterol jahat yang mengakibatkan SAKIT JANTUNG!




** Sumber  :  Bahan Bacaan Majalah i-Sihat July/2010

22 comments:

DrSam said...

salam pn. Zaman sekarang ni memang kita kena sentiasa berhati-hati didalam pemakanan kita. Bukan sahaja status halal haram perlu diambil berat, malah kandungan makanan itu sendiri juga perlu diteliti. Diet zaman sekarang tidak sama dengan zaman dulu dulu.

cheqna said...

salam...
terima kasih untuk info ini..
salam kenal n ziarah =)

piewahid said...

slm...
sy stuju dgn komen DrSam. t kasih bkongsi info.
jazakallah khier!

al-lavendari said...

salam.

1. saya tak pakai deodornt - selamat.

2. dah tamat sah laku - selamat.

3. setakat ini masalah kolestoral jahat jer ada lebih sikit - belum selamat.

Afida Anuar said...

Salam kak tinie..

thanks for the info.. ada sesetengah deodorant juga boleh sebabkan barah payu dara..ada terbaca info ni kat mana entah..waAllahualam...

Abd Razak said...

Salam kitak..:):)

Apa kabar kitak? Moga kitak sihat. Kamek bait jak alhamdulillah..:)

Amatlah penting untuk kita menjaga kesihatan agar tidak berlebihan dan melampaui batas dalam soal makan, supaya kita dapat melakukan ibadah dengan sempurna, tidak dalam kesakitan dan merana.

Terima kasih kitak untuk info tok..:):)

Kunang-Kunang said...

Salam Sis Tinie, semoga Sis dan keluarga baik semuanya.

Terima kasih sudi berkongsi info yang baik ni. Semoga kita sama-sama berhati-hati.

MaizaC'Joe said...

salam my lovely sis tinie...

apa khabar akak.. sihat ka tue.. thanks for the info ya.. maiza ada juga dengar penggunaan deadoran.. tapi pakai juga.. lepas ini kena check betul2 la.. mana yg tidak atau boleh di pakai... lebih baik mencegah dari berubat...

kakcikseroja said...

Salam Tinie..

terima kasih untuk info yang berguna ini. :)

TK said...

Hi Sis!!!Saya tau fakta ni tapi saya masih lagi pakai deodorant. Came tu??. Kena g psr malam cari Habka ni..

penjejak maya said...

salam,

mencegah lebih baik daripada merawati..

Pn Kartini said...

To Dr Sam:)

Salam.:)
memang tepat sekali!Segalanya sekarang perlu diambil kisah!..tErkadang terlintas juga bila berdepan dgn pelbagai kerenah manusia dgn isu jenayah/maksiat...mungkin juga yaa..kesan pengambilan makanan yang tidak sihat!!aduhaii...:(

Pn Kartini said...

To my dear Cheqna..:)

Thanks dear sudi menjadi teman akak di sini..:):)
Salam perkenalan di sambut dear!!!Datang lagi yaaa..:)

Pn Kartini said...

To Mr PieWahid:)

Salam..:)
Sama2 kita setuju yaa..:)
Begitulah sekarang..makin canggih teknologinya..makin canggih jua campuran bahan dalam pemakanan..yg mungkin kesan -venya terzahir pada generasi kita!

Pn Kartini said...

To Mr Al-Lavendari:)

salam:)
1.....selamat?...Alhamdulilah..:)
2...selamat juga??...Alhamdulillah
3....opss!!..tak pe..InsyaAllah dgn
amalan diet sihat + senaman..boleh
diatasi dgn izinNya...:):)

Pn Kartini said...

To my dear Dik Fida..:):)

Salam dear:)
Rasanya mmg ada kemungkinan juga fakta tuuu..!!pe2..kena waspada apa yg kita guna kan..:)

Pn Kartini said...

To mr Abd Razak..:)
salam..
kamek bait2 jekk di situk..harap kita bait3 lagi di sinun yaa..:)

Begitulah kita..sentiasa beringat!
Makan untk hidup...bukannya hidup utk makan semata2..:):)yang utama makan utk beri kesihatan yg baik yg semmgnya utk beribadah dgn sempurna padaNya..:):)insyaAllah..:)

Pn Kartini said...

To my dear sis ani:):)

Salam sis..:)

moga akak sihat2 jua di sana disamping family tersayang:):)
Info utk kebaikan bersama..semmgnya elok utk dikongsi bersama..kan..:):)

pe2 take care sis:)

Pn Kartini said...

To my dear dik Maiza..:)

Salam dear..
Akak sihat2 di sini..moga Maiza sihat & ceria2 selalu..:):):)

Rasanyakan..kebyk deodorant ada bahan2 kimia tuu..susah nak cari yg tak dek..tapi rasanya..ada altenatif lain..cuma rajin tinjau2 kat watson/guardian/farmasi jekk..hehehe:):)

Pn Kartini said...

To my dear kakCikS..:):)

harap dapat info bersama..:)::)
Moga sis sentiasa sihat di sana:)

Pn Kartini said...

To my dear TK..:):)
Salam dear..:)
Rasanya byk deodorant yang ada bahan2 kimia tu..cuma kalau org2 tua ada juga guna tawas..!tapi sekarang dah dikomersialkan eg:smelly no more..:):)

Pn Kartini said...

To Mr Penjejak Maya

Salam..:)
Memang benar dan tepat sekali apa yg dikata..:):)setuju sgt2:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran