Hari ini masak kari ayam ..!
Tapi bukan nak cerita pasal masakan yaa..atau pun resepi kari ni
Cuma nak berkongsi info tentang ayam yang digunakan ini dari
Produk AZ-ZAIN
Cuma nak berkongsi info tentang ayam yang digunakan ini dari
Produk AZ-ZAIN
Maaf yaa...andai orang sini yang ketinggalan..!
(..tahu product ni pun...sebab ada akak yang beri risalahnya..)
&
Orang sini lakk..pantang baca sesuatu yang menarik...mesti berkenan jek nak cuba!
ermmmm...
ermmmm...
Sedikit info tentang produk AZ-ZAIN berbanding yang lain :
Ayam diproses Az-Zain | Amalan Memproses Ayam di Malaysia | |||
1. | Hanya ayam yang sihat sahaja dipilih untuk disembelih |
Tidak kira jenis dan keadaan ayam termasuk ayam yang berpenyakit dan bermasalah turut disembelih demi keuntungan
|
||
2. | Tanpa Stunning | Menggunakan Stunning (stunning ialah proses melalikan ayam dengan kejutan letrik sebelum disembelih) | ||
3. | Usus dikeluarkan sebelum proses seterusnya | Usus yang penuh dengan najis tidak dikeluarkan sehingga ayam siap diproses | ||
4. | Ayam disiram dengan air untuk membersihkan najis dan darah yang melekat pada bulu | Darah dan najis dibiarkan sehingga dapat mencemarkan daging ayam | ||
5. | Ayam dimasukkan ke dalam air panas yang bersih untuk melembutkan bulu | Ayam dimasukkan ke dalam air panas yang pekat dicemari oleh najis dan darah ayam |
||
6. | Suhu air dikawal pada 600C supaya air tidak menembusi dalam daging ayam | Amalan standard industri menetapkan suhu air 700C hingga 750C. Pada suhu yang tinggi ini air yang penuh dengan najis dan darah boleh menembusi daging ayam | ||
7. | Ayam dimasukkan ke dalam air ais tanpa kimia dan klorin | Ayam dimasukkan ke dalam air ais yang dicampur dengan klorin supaya ayam kelihatan segar untuk beberapa hari apabila dijual di pasaran. | ||
8. | Proses mendorong air tidak dilakukan kerana bertentangan dengan syariat untuk menipu timbangan | Teknik “water induce” (proses mendorong air) ke dalam badan ayam untuk menambahkan berat badan dan mengaut keuntungan dengan menipu | ||
9.. | Setelah diproses ayam dipotong dan dicuci dengan teliti sebelum pembungkusan dan disimpan dalam bilik sejuk dengan suhu 210 C supaya ayam bebas dari bakteria dan sentiasa segar dan tidak memudaratkan kesihatan manusia. | Ayam dihantar kepada pusat jualan,pasar basah, pasaraya, kedai runcit dan pasar malam | ||
10. | Ayam diangkut ke pasaran dengan truck refregirated sejuk supaya rangkaian sejuk tidak terputus | Kebiasaannya ayam diangkut dengan lori dan van yang tidak ada kemudahan sejuk beku, sekali lagi ayam dicemari dengan bakteria |
Bagi yang berminat untuk mengetahui produk ini dengan lebih lanjut...
bolehlah melayari website AZ-ZAIN