CETUSAN MINDA

..Bersawang..



Perasan atau tidak..
Rasanya dah lama tuan blog tidak meng-update blognya..
Dah hampir bersawang blog CM ni kut..
 ermm...

Tup2 pagi ni muncul pula tuan blog
sapu mana2 sawang yang ada...
memecah ke'sunyian' blog 
Agar masih ada yang sudi mengikuti blog CM 
yang tidak seberapa ini.

Cerita hari ni??
:
:
:
:
V
 Tuan blog CRK

Apa kes??
:
:
:
V
Ubat yang 'wajib' ada dalam simpanan....
 Ubat ini kepunyaan
:
:
:
:
:
:
:
V
 ....biasalah dia...bila batuk + selsema..melarat ke demam...

Alhamdulillah..selepas makan ubat tadi
demam dah mula kebah..
:)

Cuma tuan blog lakk yg...
:
:
:
:
:
V
...ubat yang  'wajib' dalam simpanan tuan blog!
erk!


Rasulullah saw bersabda :

" Tidaklah seseorang muslim tertimpa
kelelahan,sakit,gelisah,
sedih,susah atau rasa sakit
meskipun hanya duri yang menusuknya,
melainkan segalanya itu akan
menjadi penebus
kesalahan-kesalahannya.."

(Hadith riwayat Bukhari - Muslim)





18 comments:

Kakzakie said...

Assalamualaikum Pn. Kartini... adik tak sihat juga macam anak kakak hari ini pun tak sekolah. Demam.

Ujian yg sikit-sikit ini insya-allah dapat kita tanggung dan moga taklah diberi ujian yg kita tak tertanggung olehNya pada kita. Amin...

kakcik said...

Assalamu'alaikum adikku Tinie...

semoga segera diberi kesembuhan oleh Allah SWT. Dalam beg kakcik pula wajib ada ventolin inhaler...

Kamsiah said...

salam
dalam simpanan akak,wajib ada ubat gastrik...

Abd Razak said...

Assalamualaikum kitak..:)

Lamak juak kitak mendiamkan diri. Moga kitak sihat hendaknya dengan izin Allah SWT..aamiin

Sakit, gelisah, sedih, susah atau rasa sakit merupakan anugerah Allah untuk membangkitkan jiwa kita agar jadi kuat di samping meningkat derajat kita di sisi~Nya.

P/S : Kamek tengah bermusafir tok, bekal minyak cap kapak jak :)

Acik Erna said...

Assalamualaikum Tini..lama dah menanti sawang disapu..akak cuma berkata kata sendiri..mungkin tini sibuk sangat macam2 aktiviti yang nak uruskan,,sampai tak de masa nak update blog

mamaijat said...

....Salam.....

hidup dan kehidupan...
telah di beri ingatan buat kita...

"bersedialah sebelum datang nya lima perkara..."

Pn Kartini said...

To my dear Kak Zakie:)

Waalaikumusalam kak:)
Mungkin cuaca agak panas dan kadang2 hujan ..buat anak2 cepat je tak sihat kan..
Moga Allah sentiasa pelihara keluarga kita..Amin...

Pn Kartini said...

To my lovely kakCikS:)

Waalaikumusalam my dear sis:)
Moga akak sihat2 di sana ya:)

oo...akak asma ya..
tini lakk ada ubat migrain..:)
Aduhaii..masing2 ada penyakit nihh..
MOga diberikanNya kekuatan utk hadapi dugaan sakit dariNya ..

Take care sis

Pn Kartini said...

To my dear sis Kamsiah:)

Ubat gastrik tini pun ada tuu lam simpanan kat peti tuu...cuma alhamdulillah..dah lama tak bergastrik..cuma bermigrainan pula yang kerap..:)

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Waalaiakumusalam kitak:)

Perasan ktk owhh kmk lamak diam dirik tukk..Blog ktk dan teman2 lain pun lamak juak kmk sik terjah..:)aduhai...

Semua perasan yang diberikanNya sering silih berganti..menjadikan seseorang itu berfikir dan bisa memunajat diri agar lebih mendekatiNya.....InsyaAllah..:)

p/s:Mana juak kitak berada..moga sentiasa dipeliharakanNya..Amin..

Pn Kartini said...

To my dear Kak Erna:)

Waalaikumusalam kak:)

Andai difikirkan sibuk bekerja tu..memang rasanya tak kehabisan..menyebabkan...mental &fizikal yang terkdg menggugat kudrat dan emosi..lantas terbatas segalanya...:):)
Tapi InsyaAllah..biarpun diam..akak sentiasa diingati..:):):)

Pn Kartini said...

To my dear mamaijat:)

Salam mama..
Lama tak bertegur sapa kann..aduhaii..

Semakin hari..semakin pendek masanya..semakin usia mendekati penghujungnya...maka semakin itulah..segala kenikmatan ditarikNya perlahan2...hingga akhirnya..datanglah 5 perkara itu......:)

Sebegitulah kita kan kak..
:)

Zaitun said...

Salam Tinie...semoga cepat sembuh,jangan cuai makan ubat.

Pn Kartini said...

To my dear Kak Zai:)

Salam kak:)
Thanks kak..utk pesanan..:)
MOga akak sihat2 di sana yaa..:)
Take care:)

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Sis Tinie,

Tak aperlah, utamakan mana yang patut di utamakan.

Semoga anak sis tinie tu sehat.

Pn Kartini said...

To my dear Sis Ani..:)

Waalaikumusalam kak:)

Betulkan kak..
Memang hati teringin juga nak update selalu blog tu..tapi bila ada sahaja yang perlu diutammakan..pastinya wajar mendahului apa yang lebih penting..:)

Tksh yaa kak..:)
Moga akak sihat2 di sana:)

Nur-nba said...

Samala kak, Nur pun baru baik demam.. Jangan la makan ubat ye.. dan jangan stress2.

Pn Kartini said...

To my lovely dik Nur:)

InsyaAllah...cuma sentiasa memujuk diri..agar tidak keterlaluan stressnya...:)
Biasalah kan...kejap berkobar..kejap malap..kejap happy..kejap duka..memang bersilih ganti rasa..
:)
Nur take care yaa

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran