CETUSAN MINDA

..Al-kisahnya membuahkan SENYUM!...



n3 kali ni nak cakap pasal kuih raya..
Biasalah kan...kuih raya...biskut raya...
memang akrab bila tibanya raya!

Tahun ini..
  tradisi buat kuih/biskut/kerepek 
brand 'tunjuk-tunjuk' diteruskan lagi oleh orang sini!!
Erk!!....
 (...psttt!!!..rasanya nak buat sekuk raya ni..perlu kesabaran tinggi pee!...

Tapi..
kat bawah ni nak tunjuk apa yang telah dibuat.......

1


2


3


Jangan salah sangka yaa..
semua yang di atas tuuu bukan orang sini yang buat yaaa....
Tapiiii...........
:
:
:
:
:
:
:
:
V
...ini lee yang tukang buatnya!!!!!

Guru pra-sekolah dedah kemahiran buat biskut raya kuttt...
 Satu kelas buatnya tuu...
:)

Yang nak gelak
 bila ditanya apa nama biskut ni....nak tahu apa anakanda cakap..
"BISKUT COP-COP"!
Aduhaii...........macam cop batiklah pulakkkk!!
(Pandai2 jee dia reka nama biskut tu...mentang2 biskut tu diterap2 guna acuannya!!..)

Dan
Citer Semalam..

Bila ambilnya dari umah babysitter..tengok2 ..tangan Aisha berinai lakk!
Berinai hanya sebelah tangan kanannya!!
Aduhaiii...
(......nak beraya2..pakai lakkk dia inai!!...)

Maka petang semlm...
terpaksa lee makbonda carikan inai kat kedai
dan pakaikan utk tangan sebelah kiri lakkk...
agar tak nampak janggal

&
hasilnya....
:
:
:
:
:
:
:
V
...model kuku berinai!...

:)

Sekian...
Catatan dairi kerenah anakanda....
yang pasti buat makbondanya tersenyum!



24 comments:

kakcik said...

Comel je karenah anakanda.

Salam Lebaran Tinie sayang. Semoga sentiasa dalam limpah rahmat dan kasih Ilahi. :)

missgee said...

Wah!!
Meriahnya kuih...
Raya pasti gumbira..

P/s: Kasitau Aisha..kakakgee pun nak pakai inai..hehehe..kat sini memang budak2 pakai inai..ntah kenapa..

mamawana said...

Assalam My Lovely Tinie,

Putri tu pun so chomel... semekut cop cop pun comel....

Selamat hari Raya
Maaf Zahir Batin

Abd Razak said...

Assalamualaikum kitak..:)

Moga Allah limpahkan kesihatan yang baik buat kitak, serta kekuatan untuk melakukan ibadah di saat terakhir Ramadhan yang akan meninggalkan kita..amin :)

Boleh tahan juak Aisya tok pandeynya molah sekut, kalah makbondanya :)

P/S : Mauk sekut ya abis sebelum raya..:)

Cikli said...

comel biskut cop cop aisya

luahfikiran said...

SALAM,
SELAMAT HARI RAYA DAN MAAF ZAHIR BATIN ! PIHAK LF AKAN MENGAMPUNKAN SEGALA DOSA (JIKA ADA, YG SENGAJA ATAU TIDAK SENGAJA)

ibuintan said...

Assalamualaikum tinie... miss u

sori lama tak singgah sini... kan

comelnya Aisya, tambah comel dengan inai dijari



selamat hari raya buat Tini n famili juga.... moga selamat sampai ke setiap destinasi yg ditujui

sal said...

assalamualaikum
my lovely tinie...

si kecik pun pandai membantu..
bnyklah kuih rayanya..

slmt hari raya
maaf zahir batin
moga ceria2 bersama keluarga tercinta di hari raya ini..ameen

Afida Anuar said...

Assalamualaikum my dear kak tinie..

wahh dah pandai anak dara akak buat kuih raya. Lepas ni senang la mak dia tak payah buat kuih 'tunjuk2' dah.. he he..

alahaii, hawat yang pakai inai sebelah jari je.. he he...

PS: Alhamdulillah kak..fida dah selamat sampai kat kg, waktu zhor tadi...thanks atas doa.

hazeleyed lady said...

Ass-Salam dear Tinie
Wah!
nampaknya cerah masa depan...
dah confirm boleh buka bisness kuih raya dengan Aisya...
Selamat bebuka...dan Selamat Hari raya yang ...just around the corner.

sekamar rindu said...

salam..

kuih raya dah banyak dah tuuu

Pn Kartini said...

Assalamualaikum kakCikS tersayang:)

Tulah kak..ada jekk yang buat makbondanya tersenyum..:)

Selamat HAri Raya yaa kak..
Raya tahun ni...samalah kita kan kak..
tanpa ayahanda tersayang.......:(

aPA2 pun,moga akak happy sentiasa bersama family tersayang:)Take care!

Pn Kartini said...

To my dear dik MissGee:)

Aduhaiii..
meriahhh
jangan tak meriahhh:)

p/s:..sukalah si Aisha..ada geng berinai!:)

Pn Kartini said...

To my lovely mamawana:)

Waalaiakumusalam mama:)

heheheh...semekut cop-cop!!!
memang tak pernah ada tuuu nama semekut camtu kan mamma...heheh:)

Selamat Hari Rayaaa
Maaf andai ada salah dan silap tinie:)

Pn Kartini said...

To Mr Abd RAzak:)

Waaalaikumusalam:)

Semoga kitak juak diberikan kesihatan yang baik dan dilindungiNya selalu..Amin..:)

Aukkkkkkkkkkk!!
kalahlah kmk tukkk,sik pandey bahhh nak buat sekuk2 nihh...:)

p/s:..rasanya si Aisha just excited nak buat sekuk ,makannya sik adalah sangat..tuuu ada lagi atas meje..hehe

Pn Kartini said...

To Mr CikLi:)

ermmm....kalau beritahu Aisha ada org puji ..mesti sukalah dia tuuu...:)

Pn Kartini said...

To Mr LF:)

Selamat HAri Raya
Maaf Zahir & BAtin dari saya juga:)

Pn Kartini said...

To my lovely IbuIntan:)

Waaalikumusalam :)

miss u tooooooo:):)
tulah akak...tapi faham ..bila line tennet problem memang mood nak bw pun merudum kan kak..:)

Akak..
Maaf yaa andai ada salah silap tini
MOga akak dan family happy2 selalu dan dirahmatiNya di hari raya mulia ini....
Selamat Hari Raya :)

Pn Kartini said...

To My dear KakSal:)

Waalaikumusalam kak:)

Aduhaii...
Aisha tolong cikgu prasekolah diaa tuu
Balik2 sekolah...ajak makbonda yang tak berapa nak ada skil ni buat biskut raya jgk..huhuhuhu

Selamat Hari Raya yaa kak
Maaf andai ada salah dan silap tinie:)

Take care kak

Pn Kartini said...

To my lovelyyyyy dik fida:)

Waalaikumusalam dear

aa'ahh...
apa yang akak dah fikir niiii
nanti2 bila Aisha besar,serah terus semek tu buat sekuk raya...heheh..kiranya makbonda just pantauuu jeklah..;)

p/s:
Alhamdulillah..syukur..
patut pun ceria jee nampaknya kat sana:):)Selamat HAri Raya yaaa

Pn Kartini said...

To My lovely kak hazeleyed :)

bisness kak??Ooo tidakkkk...hehehe
tak dek tokoh kak!!maybe tak dek 'jiwa'nya kat situ....:):)

Selamat HAri Raya kak
Maaf yaa andai ada salah dan silap tini
Moga akak happy2 selalu bersama family tersayang:)

Pn Kartini said...

To Mr Sekamar Rindu:)

Salam:)

ada laaa lebih kurang...
biasalah kan...nak meriah atas meja jekk:)

Acik Erna said...

assalam tini..comelnya tangan anakanda berinai.acik yang dah tua ni pun masih suka berinai..

Pn Kartini said...

Salam Kak Erna :)

nampaknya..si Aisha bolehlah geng dengan auntie erna di sana....;)

Mak tinie pun suka juga berinai kak..:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran