CETUSAN MINDA

H1N1

E-mail yang diforward drp bro-in law..berkenaan H1N1!!!

Pengalaman orang yang ade family dijangkiti H1N1.Untuk panduan bersama

High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman

Beginner stage

Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...

Second Stage

Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.

Critical

Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.

Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...

** Virus penyebab H1N1 sangat kuat..sesiapa yang kena..memang suffer nak recover..no vaksin,cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them.Very genius virus..can hide in our body..difficult to detect.Only can detect thru swap which the cost in 1K above.Unable detected in blood as well.When they start action..can kill the person if the body immune doesn't strong.For those hv baby /anak2,U & ur family do not go to crowded place,better wear mask when u outside from home.The vaksin will come to Msia in Nov-Dec.So far ...hanya lelaki dewasa can fight the virus...woman might be 70% dan children most probably will die.

Take care You & Your Family

2 comments:

Abd Razak said...

Salam,..:)

Masa keadaan penyakit tuk menular ari ya kamek pun terkenak demam juak tapi alhamdulillah sikder tanda2 kenak H1N1

Pn Kartini said...

Salam:)
Memang bimbangkan..lama juak kamek sik g cuti mana2..weekend /cuti sek juz kat umh!!:)

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran