CETUSAN MINDA

..Mudah..Simple..Sedap..



Lama rasanya tak bercerita santai di sini..
:)
Dalam cuti-cuti ni
Suka juga intai-intai resepi dalam internet
Syarat pertama 
bila cari resepi  mesti
MUDAH,SIMPLE +  SEDAP
Ke duanya..
Semua bahan yang disenarai sememangnya 
sudah ada dalam simpanan
Ketiga
Sukatan yang diberi tak perlu guna2 penimbang!
erk! 
:)

Cari punya cari..
Maka jumpalah resepi yang menepati syarat & kriterianya
&
dipendekkan cerita
Maka semalam
berjayalah menghasilkan sesuatu bersama anakanda
Memang suka si Aisha bila boleh tolong makbonda
Biarpun tugas yang diberi
Hanyalah kacau itu..Kacau ini..
:)
(Semalam tak sempat pula nak snap gambar anakanda ni..
Yang ada dalam simpanan ..gambar masa buat sesuatu yang simple juga..Crackers Nestum Bercheese!..)
:
:
V
...masa ni aisha tolong makbonda ..utk dibawa ke jamuan sekolah...

Agaknya apa yang 
MUDAH,SIMPLE  + SEDAP
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
V

KEK COKLAT MOIST KUKUS


Bila ikut pada resepi..
Dapatlah jadikan 2 biji kek tu..
Memandangkan yang tukang makannya tak ramai
Lain kali kena semua  sukatan dikurangkan kepada separuh je
So resepi next time yang perlu diubah  untuk kek bersaiz kecil lagi cute:
(Bolehlah dimakan oleh 2-3 orang je)


BAHAN 1 
- Semua bahan ini diayak sekali

1 Cawan tepung gandum
1/2 Cawan Serbuk Koko Van Haunten
1/2 sk soda bikarbonat

BAHAN 2
- dipukul sekali guna handmixer

1/2 Cawan gula pasir
2 Biji telur 

BAHAN 3
- Untuk dicampur dalam Bahan 1&2

1/2 Cawan  Susu Pekat
1/2 Cawan Minyak Mazola/Minyak masak pe2 lah
1/2 Cawan Air panas

BAHAN  4
- Untuk topping mudah


1/2 Cawan Koko Van Haunten
1/2 Minyak Mazola
1/2 Susu Pekat
 Panas di bawah api kecil

 CARA  :

- Bahan A + Bahan B + Kacau
- Campuran ini + Susu Pekat + Kacau
- KEmudian + Minyak Masak/Mazola +Kacau
- Last step..+ Sedikit2 air panas +Kacau
Bila sebati semua bahan campuran
Masuk lam loyang & kukus
Tunggu 30-40 minit
Siap!
+
Letak toping koko
&
Hasilnya
:
:
:
V
Memang nampak comot je kan...
Tak pe..
1st time try !
:)


Siap je..
Maka masa untuk makan..
:
:
V




 Alhamdulillah..
Yang paling suka makan 
Siapa lagi kalau bukan si Aisha
Sampai ke malam pun
dimintaknya
Uh!

:)

Sekian..
Yang Simple..Mudah + Sedap
Kita kongsi-kongsikan


:)










5 comments:

Tinaz said...

Assalamualaikum..

Ermm nice looking mesti sedap, i love cakes bukan sekut especially kek coklat & kek buah..

:):)

Pn Kartini said...

waalaikumusalam:)

Aisha ckp sedapppp..
lebih2 lagi bila dah ltk dlm petisejuk..:)
Nanti bolehlah cuba juga ya..:)

Nur-nba said...

Assalamualaikum Kak Kartini,
Apa khabar? Nur harap akak sihat..
ermm nak tanya apa nama kek yang first tu. Nampak macam sedap je.. Kalau tak keberatan, boleh akak share resepinya sekali.. TQVM

MulutPayau said...

akak pun sama..cari resepi yg mudah dan simple jer utk dibuat..tapi kadang2 tak menjadi pun..hihi

Pn Kartini said...

To my dear dik Nur-nba:)

Waalaikumusalam dear:)
Alhamdulillah sihat:)
Akak pun lupa nama sebetulnya kek 1st tu..tp akak ltk nama crackers nestum bercheese sebab itulah bhn2 utamanya:)
InsyaAllah...andai terjumpa resepi yg Aisha simpan...nanti akak share yaa:)

To Sis MP :)

Sama pula kita ya sis..:)
Kdg2 resepi yang cerewet tu yang buat terbantut semangat nak cuba tu..;)kena lakk tak menjadi...uiishhh:(

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran