CETUSAN MINDA

...AWAS dengan BEG TANGAN !..




TAHUKAH ANDA...

BEG TANGAN
 PUNCA 
LEMAK TUBUH BERTIMBUN!!????!!!


Semua tahu..
aksesori wajib dan pelengkap gaya wanita adalah
BEG TANGAN!
Namun tahukah anda bahawa
berat & saiz sesebuah beg tangan mampu 
MEMPENGARUHI
jumlah LEMAK yang terdapat dalam tubuh?!

Pakar kecantikan,Michael Prager menjelaskan 
kebiasaan membawa beg tangan di salah satu sisi tubuh
boleh mempengaruhi 
PENGUMPULAN LEMAK.
Lapisan lemak yang lebih tebal akan terhasil di sisi tubuh
yang biasa menanggung beban berat sehingga
tubuh menjadi tidak seimbang sekaligus 
mengubah postur tubuh dalam jangka masa panjang.






Untuk itu,
wanita dinasihatkan agar tidak menggalas beg tangan
yang terlalu berat serta membawanya
menggunakan kedua-dua belah sisi tubuh secara 
bergilir-gilir.

Cara ini bukan sahaja dapat menyeimbangkan penghasilan
lemak tetapi juga dapat mengurangkan rasa sakit pada
leher,bahu dan punggung.




Sumber:
 Bahan bacaan Harmoni/September2012



24 comments:

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Allahu Akhbar...ada juak kesannya owhh. Apa pun buat kaum wanita hendaknya berpada-pada dengan ingatan tok sekalipun kesannya akan dapat dilihat dalam jangka masa yang panjang.

Moga kitak terus sihat di sinun serta sentiasa dalam rahmat pertolongan dan bantuan Allah SWT dalam apa jua urusan...aamiin :)

mamaijat said...

...salam...
biasalah tu dik ooii...
wanita & beg tangan ..memang x dapat dipisahkan...
sekarang mamaijat suka cari beg yang 3 in 1....
1)yang boleh di kepit celah ketiak..
2)sandang atas bahu 'singkat'..
3)sandang atas bahu ..tapi 'labuh'...
dan boleh di silang ...
he he he...

Cikli said...

Mungkin lagi mahal beg, lagi naik lemak tuannya...

Pn Kartini said...

Waalaikumusalam kitak:-)
Mungkin tidak terfikir kita ksn di sebalik tu yaa...moga info mberi manfaat bersama:-)

Tq kitak..
Mg kitak sht2 disinun..dan bahagia bsama famili tersayang:-)

Pn Kartini said...

Salam my dear mamaijat:-)
Wowww...kiranya handbag mamaijat 3 in 1 yaa..pilihan yg bijakk nihh..;-)

Pn Kartini said...

Salam mr cikli:-)
Ermm...logik jgk..sbb biasanya smkn mhl beg,smkn besar saiz begnya..mk smkn beratlah beg empunya diri..kiranya
Hipotesis mr cikli diterimalah nii...:-)

steffany daph said...

owhhh. ye ker? baru tau juga.. tpi nak wat cam mana, handbag besar2 diperlukan juga kadangkala nak simpan barang2 lain kalo emergency.

Latifah said...

errr... baru tahu...
Maklumat yang sangat berguna~

Nur-nba said...

Trend sekarang suka pakai handbag besar.. Senang nak bawa macam2 barang. Segala gadjet nak diusung.. Kamera, ipad, hp dsb. Nasihat yg baik..

Nur pun suka beli handbag macam Kak Mamaijat.. 3 in 1.

sal said...

oh begitu..handbag satu kemestian klu berjalan..kebiasaannya, klu sangkut sebelah kanan ,disitulah dia sampai dah habis waktu berjalan..mekasih atas informasi

MulutPayau said...

akak suka h/bag besar..macam2 boleh disumbat....thnks atas info yg berguna ni.

zino said...

nak kena cek ni .. ada tak orang tu tangan berat sebelah ke akibat beg yg berat di galas di tempat sama sepanjang masa hehe

Teacher Basariah said...

macam tu pulak..huhu

Kakzakie said...

Assalamualaikum Pn Kartini... menakutkan juga sebab beg kakak entah apa khazanah ada di dalam. No wonder kakak tak susut-susut berat badan semakin banyak lemak menempeklah ni..

Pn Kartini said...

Hi dear..
Akak pun baru tahu jg ni...ada baik juga kan bw beg besar..byk blh isi..tapi dlm masa yg sama..bila di bahu terbeban dgn sesuatu yg berat..tu yg buat skt sana sini ..aduhaii..
Tq ya follow my blog!

Pn Kartini said...

To my dear latifah..
Tq yaa sudi bc info...moga dpt manfaat bersama:-)

Pn Kartini said...

To my dear dik nur_nba
Salam dear..
Akak lakk mmg tak suka beg besar2..
Tp nakk letakk semua baranggg..aduhai..
Tgk org pakai beg bsr...terkenan pula..
Kalu 3 in 1 rasa satu pilihan bijak kutt..;-)

Pn Kartini said...

Salam kak sal..
Betul tu kak..dah terbiasa bw sblh kanan..nak tukar ke kiri..cam kekokkk jee kann..:-)

Pn Kartini said...

To my sis MP
So far...handbeg tini..saiz biasa2 je..
Maybe..kalau ada yg bkenan yg saiz bsr..mungkin blh cuba jg..tp tk leh ltkk byk2 sgt..nanti beratttt..bhy lakk kann..:-)

Pn Kartini said...

Salam Mr Zino:-)

Hehe...ok juga kan..sbb sesuatu statement atau fakta kena juga diuji kan..baru bnr2 sahihnya..:-)

Anonymous said...

moral : kene pakai beg bimbit (handbag) versi beg galas la pulak nanti...baru imbang :D

Pn Kartini said...

To dik TB
:)
Akak pun baru tahu gakk fakta nihh..huhu

Pn Kartini said...

To my dear Kak Zakie:)
waalaikumusalam kak:)
heheh...tapi kan..bila leh bawak semuaaa barang lam bag tu laa yang buat rasa senang di hati..puass hati leh bawa semuaaa...aduhaii

Pn Kartini said...

To Anonymous ..
good ideaaa!
tapi tak ke cam budak sekolah lakkk bila pakai beg bergalas!!!...Oo..tidakkkkk..

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran