CETUSAN MINDA

...WARNING! - Malware di blog!!!!




Terkejut & Bimbang juga..
Bila seorang teman memberitahu di blog 
ada 
Cik Virus Malware!!!
( eeii....biorrr betulll...!!..)
Mahunya tak bimbang..
Blog CMlah medium mengembang minat 
Blog CM juga tempat berkongsi ceritanya..
Dan
Blog CM juga  persahabatan bisa terjalin!
Boleh dikatakan  blog CM antara 'khazanah ilmu' 
yang disayangi tuan blog!! 

:)

Semalam bila baca email teman 
Barulah tuan blog tahu..
:
:
V
Bila satu2 blog di dalam bloglist kita terjangkitnya virus..
dengan2  blog kita juga terkena tempiasnya!
Uhh!
Dan cara nak atasi dari terkena jangkitan tu....
Dengan bersegera 'remove' blog berkenaan dari bloglist kita..
ermm...
(tq utk tunjuk ajar nihh!...satu tips yang berguna!...Thankssss  yaa!)
:)

Dan semalam..
Sempat jugalah cari2 website yang boleh detect 
cik Virus Sewel  Malware ni di blog..
Maka terjumpalah website ni..
:
:
V


Untuk blog CM..
Keputusannya
:
:
:
:
V


Alhamdulillah.....
:)


Untuk langkah berjaga-jaga..
Satu lagi website yang boleh kita download 
free software Malwarebytes iaitu di:
:
:
V



Rajin-rajin scan & sentiasa update softwarenya
bagi memastikan bebas dari 
Malware!





6 comments:

sal said...

ASsalamuakaikum..
akak pernah terkena..
kemudian akak remove blog yg ada tuan virus ni..alhamdulillah..apb dah buang, ok semula..dan terus berjaga2 dengan menyewa pengawal keselamatan...(anti virus) ..mudah2an slmtlah hendaknya..

mamawana said...

Alhamdulillah.. yep worry me also. mama suka baca blog yg banyak mencetus idea dan minda ini. Love you.

Abd Razak said...

Assalamualaikum...:)

Moga kitak sihat hendaknya dengan izin~Nya..aamiin :)

Bahaya juak malware tok sebab nya macam spy detect password dan sebagainya. Mun ada kesempatan download jak Anti-Malware online dan install kat komputer kitak.

P/S : Tgh rihat dlm Seminar & Diskusi Fiqah berinteraksi dgn Non-Muslim tok..:)

Maiyah said...

hrp2 blog sy ok le
ada gak kene camni
bila msuk blog shbt blogger

Acik Erna said...

Assalam Tini..Alhamdulillah ..boleh la tini menulis semula dan berkongsi ilmu disini

Nur-nba said...

Kak.. Tq kerana kongsi website yang dapat cek virus Malware tu. Takut juga.. Apa2 pun kena make sure antivirus update selalu..

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran