CETUSAN MINDA

Memang Menakjubkan!...


Tahukah anda...
Pengamal perubatan Cina menggunakan telur puyuh sejak beribu-ribu tahun lampau 
dalam mengubati penyakit lelah,penyakit kulit,batuk dan beberapa penyakit lain.
Sehinggakan pada hari ini,telur puyuh banyak digunakan dalam bidang perubatan 
di Rusia & Poland.Malah ada juga dijadikan dalam bentuk 
kapsul yang boleh 
didapati di farmasi-farmasi di 
Perancis,Switzerland,Jerman & United Kingdom.


Kandungan Telur Puyuh

* Mengandungi 3-4 kali ganda nilai nutrisi 
berbanding telur ayam biasa

*  Paras protein & vitamin yang tinggi iaitu 
13 % protein & 140% Vitamin B1 keperluan harian dan kaya selenium

*  5 kali ganda Zat Besi & Potassium 

*  Ovomucoid(sejenis protein dalam telur putih)
yang terkandung dalam telur puyuh mampu mencegah simptom-simptom berkait dengan 
alahan & resdung


Manfaat Kesihatan


*  Ubati gangguan penghadaman- gastritis,ulser perut & ulser duodenal

*  Bantu sembuh penyakit anemia dengan membenarkan badan menghasilkan paras 
    haemoglobin dan membuang toksin serta logam berat dari darah.

*  Bantu rawat penyakit TB,asma,kencing manis & mempunyai kesan anti kanser 
   & membantu singkirkan batu karang dari hati,buah pinggang & pundi hempedu

*  Menguatkan otot jantung

*  Baik untuk kesihatan lelaki terutama bagi atasi mati pucuk,menyuburkan kelenjar prostat

*  Baiki fungsi otak & tingkat daya ingatan serta melancar sistem saraf

*  Menguat sistem imun & melambat 
    penuaan organ

*  Membantu meningkatkan metabolisme 
    badan

*  Berkesan merawat alahan badan  
     terhadap sesuatu makanan/bahan

* Daging puyuh pula lebih baik dari 
   daging ayam kerana kandungan
    proteinnya lebih 
    tinggi & rendah lemak.



 

* Sumber  : Anis/Bil 160

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran