Tahukah anda...
Pengamal perubatan Cina menggunakan telur puyuh sejak beribu-ribu tahun lampau
dalam mengubati penyakit lelah,penyakit kulit,batuk dan beberapa penyakit lain.
Sehinggakan pada hari ini,telur puyuh banyak digunakan dalam bidang perubatan
di Rusia & Poland.Malah ada juga dijadikan dalam bentuk
kapsul yang boleh
didapati di farmasi-farmasi di
Perancis,Switzerland,Jerman & United Kingdom.
Kandungan Telur Puyuh
* Mengandungi 3-4 kali ganda nilai nutrisi
berbanding telur ayam biasa
* Paras protein & vitamin yang tinggi iaitu
13 % protein & 140% Vitamin B1 keperluan harian dan kaya selenium
* 5 kali ganda Zat Besi & Potassium
* Ovomucoid(sejenis protein dalam telur putih)
yang terkandung dalam telur puyuh mampu mencegah simptom-simptom berkait dengan
alahan & resdung
Manfaat Kesihatan
* Ubati gangguan penghadaman- gastritis,ulser perut & ulser duodenal
* Bantu sembuh penyakit anemia dengan membenarkan badan menghasilkan paras
haemoglobin dan membuang toksin serta logam berat dari darah.
* Bantu rawat penyakit TB,asma,kencing manis & mempunyai kesan anti kanser
& membantu singkirkan batu karang dari hati,buah pinggang & pundi hempedu
* Menguatkan otot jantung
* Baik untuk kesihatan lelaki terutama bagi atasi mati pucuk,menyuburkan kelenjar prostat
* Baiki fungsi otak & tingkat daya ingatan serta melancar sistem saraf
* Menguat sistem imun & melambat
penuaan organ
* Membantu meningkatkan metabolisme
badan
* Berkesan merawat alahan badan
terhadap sesuatu makanan/bahan
terhadap sesuatu makanan/bahan
* Daging puyuh pula lebih baik dari
daging ayam kerana kandungan
daging ayam kerana kandungan
proteinnya lebih
tinggi & rendah lemak.
* Sumber : Anis/Bil 160