CETUSAN MINDA

...Ibu KOLAGEN..



Assalamualaikum..
:
N3 hari ini 
Ingin berkongsi info
yang mungkin ada di antara kita yang sudah lama mengetahuinya!
Tapi untuk tuan blog...
kiranya...
satu yang baru diketahuinya!
Tu pun secara kebetulan bila ada seorang teman memberitahu..

"..Kita ambil IBU KOLAGEN!.."
Oowhh!
Memang tuan blog pantang dengar bila masuk bab2 
pemakanan yang berkait dgn kesihatan nii..
Maka ,
tanpa berfikir panjang..setelah diberitahu banyak kebaikannya
Time tu jugak terus mengorder
  "IBU KOLAGEN!.." 
merangkap kolagen asli
Uhh!
Agaknya ada yang tertanya2 yaaa camne lah rupa
si Ibu Kolagen niiii...
Ok Jappp...
:
:
:
:
:
:
V
 Sabah Seaweed...Sea Bird Nest...Eucheuma sp.


Antara kebaikannya :

1- Kajian menunjukkan rumpai laut ini mampu mengurangkan gejala  osteoarthritis sebanyak 15 %
2- Merendah kolesterol & baiki peredaran darah
3- Buang toksin & bahan radikel bebas
4-Mencegah kanser
5-Mengandungi alginate yang dikatakan mampu 
meningkatkan metabolisme
6-Meminimum peningkatan berat badan
7-Mengurangkan masalah kulit seperti ekzema & psoriasis
8-Mengandungi seanol iaitu antioksidan yang mampu 
merangsang tenaga & kecergasan mental
9- Mengandungi lignan yang dikatakan mampu mengembali
semula corak tidur & mengurangkan 'hot flushes'
pada wanita menopaus
10- Dikatakan berkesan rawat sakit jantung
11- Sisa tapisan dari air rebusan boleh dijadikan masker untuk
kulit yang lembap,licin&cerah
12 -Menguat sistem keimunan,sistem abdomen & 
pelihara kalenjar tiroid
13-Mengurang penuaan pramatang seperti kedutan/kulit kendur
14-Mengurangi selulit
15-Mengurang sakit bahu & belakang
16- Merawat gout
17-Meningkatkan fungsi penghadaman/pencernaan, merawat gastrik
18-Menstabilkan kandungan gula dalam darah (kencing manis) 
19-Merangsang penghasilan sel2 baru kulit, 
menyembuhkan luka
20-Memberikan rasa kekenyangan (diet)


Cara Penyediaan  :

..Pic dari Google..


 Pertama kali tuan blog mencuba dengan 
merebus rumpai laut..
Setelah disimpan dalam petiais..
Rupanya seperti jelly
Untuk tidak merasa terlalu tawar
boleh juga dicampur dengan jus buah/sunquick/honey etc
 dan rasanya..
memang tidak mengecewakan!!
Kiranya tekak boleh terimalah!

Mungkin selepas ini..
Ingin mencuba juga cara lain pula..
:)

Contoh

:
:
:
:
:
V

 atau mungkin




Sekian..

Moga mendapat Info bersama
:)






18 comments:

Kakzakie said...

Assalamu'alaikum Pn Kartini,

Kakak dah tanya di sinsei ibu kalogen ini tapi tak ada. Banyak dah kakak jumpa teman blogger tunjuk cara masak dia dan khasiatnya tapi kakak belum jumpa lagi yg mentah.

Di sini juga pertama kali kakak nampak ianya diolah jadi acar - warna pun dah menggoda kalbu:)

Pn Kartini said...

To my dear kakZakie:-)

Waalaikumusalam kak..:-)
Tini order dari ckg sekolah..akak tu mmg kaki bisness.mcm2 dijualnya...& akak tu pun order online juga..then jual pd ckg2..:-)

Apa kata Akak cuba ke website
jualan24 jam.blogspot.com
:-)
Ada dijual secara online:-)

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Moga kitak sihat hendaknya dengan izin~Nya...aamiin

Kamek sik pernah cuba gik benda tok. Banyak juak kebaikan mengambilnya. Boleh cuba, mudah-mudahan dengan usaha, kesihatan kita bertambah baik dan dapat beribadah dengan sempurna.

Terima kasih kitak untuk info tok..:):)

❤Kamsiah❤ said...

pernah tgk kat tv..tp tak ditunjuk cara masaknya...

mamawana said...

Wah... lepas ni berebut2 ibu ibu , puan puan memburu ibu kolagen ini...ihiiikkss

Nur-nba said...

Nampak sangat sedap.. Kak Tinie ambil dah lama ke? Ada apa2 perubahan pada diri tak?... Teringin juga nak cuba..

Acik Erna said...

assalam tinie.lamanya tinie menyepi..
baru pertama kali acik tengok rumpai laut ni..banyak jugak kerjanya baru boleh diminum ye tini

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

wahh, nice info.:) btw, salam kenal.

cHeRyNa PiReS said...

tak tau plak benda nieh ada kolagen. pernah dengar je.

bagus. good info. lepas nieh google lagi:)

Anonymous said...

salam kak.search2 pasal ibu kologen nie n terjumpa gan blog akk.mmg byk kak kebaikan kologen asli nie.100% asli n 100% bebas bahan kimia.lau akk2 berminat nk tahu lebih lanjut tntg kologen nie der masa boleh jenguk FB sy http://www.facebook.com/DChanteqIbuCollagen.sy mmg order secara borong kologen nie dr SEMPORNA,Sabah.x pun boleh sms/call saya 012 5376434 (huda).tq kak...;-)

Belogshop.com said...

murahnya harga akak... kalau saya dah habis stok nanti, boleh beli kat sini lak ye...

www.belogshop.com

nurmaizatul said...

kalau tak masuk dalam peti sejuk boleh tak? sebab kat asrama takde peti sejuk.

ketikketok said...

".. to love is to care, to care we must share..."
get some and feel awesome at BBC MARDI Station CH39000

Basharuddin Ashaari said...

Aslmkum cik tini, pkcik 60 mmng dh lme pkcik mncari kolagen ni.. pkcik n mkcik dh mngambil kolagen dh msuk 4 hri tp pkcik rse mcm ade tindakbalas pd diri pkcik saperti lenguh2 sluruh bdn rse demam skit kpala trmsuklah selsema n batuk. Pkcik ada gaut juga tp xla ketara sngt.
Soalan..
1. Adakah tubuh pkcik bnyk toksid?
2. Brape lme tindakbalas ini akan pkcik lalui?
3. Klau pnyucian x ikut cara yg btul. Ape akan
brlaku pd pnggune?

Basharuddin Ashaari said...

Aslmkum cik tini, pkcik 60 mmng dh lme pkcik mncari kolagen ni.. pkcik n mkcik dh mngambil kolagen dh msuk 4 hri tp pkcik rse mcm ade tindakbalas pd diri pkcik saperti lenguh2 sluruh bdn rse demam skit kpala trmsuklah selsema n batuk. Pkcik ada gaut juga tp xla ketara sngt.
Soalan..
1. Adakah tubuh pkcik bnyk toksid?
2. Brape lme tindakbalas ini akan pkcik lalui?
3. Klau pnyucian x ikut cara yg btul. Ape akan
brlaku pd pnggune?

Basharuddin Ashaari said...

Aslmkum cik tini, pkcik 60 mmng dh lme pkcik mncari kolagen ni.. pkcik n mkcik dh mngambil kolagen dh msuk 4 hri tp pkcik rse mcm ade tindakbalas pd diri pkcik saperti lenguh2 sluruh bdn rse demam skit kpala trmsuklah selsema n batuk. Pkcik ada gaut juga tp xla ketara sngt.
Soalan..
1. Adakah tubuh pkcik bnyk toksid?
2. Brape lme tindakbalas ini akan pkcik lalui?
3. Klau pnyucian x ikut cara yg btul. Ape akan
brlaku pd pnggune?

Basharuddin Ashaari said...

Aslmkum cik tini, pkcik 60 mmng dh lme pkcik mncari kolagen ni.. pkcik n mkcik dh mngambil kolagen dh msuk 4 hri tp pkcik rse mcm ade tindakbalas pd diri pkcik saperti lenguh2 sluruh bdn rse demam skit kpala trmsuklah selsema n batuk. Pkcik ada gaut juga tp xla ketara sngt.
Soalan..
1. Adakah tubuh pkcik bnyk toksid?
2. Brape lme tindakbalas ini akan pkcik lalui?
3. Klau pnyucian x ikut cara yg btul. Ape akan
brlaku pd pnggune?

Basharuddin Ashaari said...

Aslmkum cik tini, pkcik 60 mmng dh lme pkcik mncari kolagen ni.. pkcik n mkcik dh mngambil kolagen dh msuk 4 hri tp pkcik rse mcm ade tindakbalas pd diri pkcik saperti lenguh2 sluruh bdn rse demam skit kpala trmsuklah selsema n batuk. Pkcik ada gaut juga tp xla ketara sngt.
Soalan..
1. Adakah tubuh pkcik bnyk toksid?
2. Brape lme tindakbalas ini akan pkcik lalui?
3. Klau pnyucian x ikut cara yg btul. Ape akan
brlaku pd pnggune?

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran