CETUSAN MINDA

....Sekadar Berusaha..


Surah AI-Isra' ayat 82 
bermaksud:
'Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari al-Quran, ayat-ayat suci yang menjadi ubat, 
penawar dan rahmat bagi orang yang beriman kepada-Nya.'







Hadis Rasulullah s.a.w. dari Jabir R.A.:

'Katanya sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud: 
'Bagi Setiap penyakit ada ubatnya, maka apabila ubat itu sesuai untuk sesuatu penyakit,
akan sembuh dengan izin Allah'.
Hadis Riwayat Muslim dan Ahmad


- Rujukan dari Ustaz Sharhan  dalam rancangan

Tanyalah Ustaz... -


21 comments:

Acik Erna said...

Assalam tini..akak pun ada dngar ni..tapi tak sempat habis..7.15 dah siap2 nak pi kerja..dapat tengok sikit je
terima kasih tini kongsikan disini..

Abd Razak said...

Assalamualaikum..:)

Moga kitak sihat hendaknya serta sentiasa dalam redha Allah SWT..amin

Alhamdulillah, dapat juak sedikit ilmu perubatan Islam. Insya Allah atas usaha dan keyakinan, jika diamalkan serta pertolongan dari Allah, penyakit yang dialami akan sembuh, betul kan?

Terima kasih kitak..:)

Afida Anuar said...

Assalamualaikum my dear kak tinie, thanks sudi share ni, boleh share dengan adik ipar ni, pasai anak dia ada asthma, insyaAllah moga2 dengan izin Allah dia boleh sembuh..

Cikli said...

perubatan Islam alternatif hari ini

missgee said...

Salam..
Insyaallah..Akan dicuba..
Untuk kesihatan yang lebih
terjaga..

mamawana said...

Assalam,

Bagusnya perkongsian ini. Tq for sharing.

http://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/10/lambaian-rindu-berseru-lagi.html

Ibuhani said...

Salam Kartini. TQ share terutama yg pasal sakit asthma tu........berguna utk Nana!

budak penjara said...

sy de penyakit resung..tq kak..nk try la

Anonymous said...

Aduhh kak tinie, blog fida pula ada problem. Salah fida juga sebab pi tukar dns masa kat office. Jadi blogger ingat kena hack dari tempat lain... tunggu verification code tak sampai2... adehh tatau la macam mana ni..tak pasai2 blog kene removed...

sedihhnyer..sob sob..

-Afida Anuar-

Afida Anuar said...

Alhamdulillah..dah ok dah kak... hu hu.. kus semangat tengok blog takde semalam.. hehe

abanglong said...

salam

thanks for sharing

MulutPayau said...

terima kasih atas perkongsian...

Pn Kartini said...

To Mr Abd Razak:)

Waalaikumusalam Ktk:)

Moga ktk diberikan kesihatan yang baik nan berpjgan..amin...:)

Apa yang ptg ada keyakinan dalam apa yang diamalkan..semmgnya ada hikmah dan kelebihan yang tersendiri dalam mengamalkan ayat2 al-Quran...:)

Tksh yaa ktk:)

Pn Kartini said...

To my dear dik fida:)

Waalaikumusalam dik:)

InsyaAllah..
Semoga usaha kita diberkatiNya dengan kesembuhannya..InsyaAllah..
:):)

Pn Kartini said...

To mr CikLi:)

Yup!
InsyaAllah..moga ada manfaat dan kelebihannya..:)

Pn Kartini said...

To my dear mamawana:)

Assalam mama:)

Akak..
Selamat Berangkat yaa mama..
Mg mama selamat berangkat pergi dan kembali nanti..Amin..
:)

Pn Kartini said...

To saudara BP..:)

Tksh yaa sudi singgah ke sini..
semoga mendapat manfaat di sini..Insyaallah..

Moga diberi kesembuhan..InsyaAllah

Pn Kartini said...

To my dear Dik Fida..:)

Adusss..suspens jugak akak..
dapat je komen fida ni..terus akak click ke blog fida..
Akak nampak..Ok jeee ..masig mantap berdiri blog fida..heheh;)

Pn Kartini said...

To my dear fida:)

sesekali nak bergurau dgn fida tuu..kasi gempakkk tuu;)

Pn Kartini said...

To Mr AbgLong:)

Moga mendapat manfaat..InsyaAllah:)
tq sudi ke sini:)

Pn Kartini said...

To my dear sis MP:)

Sama2 :)

Alhamdulillah...sembuh sudah hb sis..moga akak sekeluarga dilindungiNya selalu..Amin

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran