CETUSAN MINDA

A.K.U.P.U.N.T.U.R



AKUPUNTUR?!









Semalam
 tuan blog barulah tahu perbezaan
Urutan tradisional biasa dengan urutan saraf
Mencuba urutan saraf
ada bezanya kerana ia lebih memfokuskan
kepada titik saraf yang berkait dengan organ-organ dalaman kita.
Urutannya agak lembut
berbanding urutan tradisional
Tidak perlu mengerut muka menahan sakit
Hanya relaks dan santai
Yang nyata
Kesannya boleh kita rasai!
 :)




Pastinya tertanya
Tajuk n3 pasal akupuntur
Tup2 mencerita tentang urutan saraf!
Kalau ikutkan hati
Memang tidak dirancang langsung 
untuk merelakan kulit dicucuk
dengan menda alah jarum ni
Tambahan pula
pernah melihat kaedah akupuntur yang 
mengguna elektrik..
Lagi2 lah menggerunkan 
Namun
setelah diberitahu tentang kebaikan akupuntur
Dan dikatakan tidak sakit
Apatah lagi budak2 kecil pun ada yang 'diakupunturnya '
Maka
 Alhamdulillah
Allah beri sedikit keberanian!
Yang boleh dirumus,
titik mana yang bermasalah,
cucukan jarum sedikitttt sakit
Cucukan pada titik yang tiada masalah
Tidak pula terasa!
:)
Setelah dicucuk,
tunggulah kita selama 30-45 min
:)


 InsyaAllah..

Ada kebaikan dari rawatan akupuntur ni
:)
Antara yang diberitahu,
Selepas urutan saraf,
Ditambah dengan akupuntur
Peredaran darah lebih lancar,
Kolesterol juga boleh dikurangkan,
Tiada sekatan pada saraf2,
angin yang banyak dalam badan boleh dinyahkan
( Rupanya semakin stress seseorang ..
semakin  banyak angin badan!)
Antara
Bahaya angin dalam badan:
Terlalu banyak angin di dalam badan  dikatakan
boleh attack di bahagian jantung dan boleh menyebab stroke!
Mengaktif sel2 kanser.cyst,
Rambut boleh gugur,cepat semput,
Badan tidak cergas & merasa malas
Resdung mula menyerang,migrain dll!



Cara mengurangkan angin dalam badan
katanya
Marah perlu dikawal dengan sebaiknya
+ yang utama diri mesti POSITIF!

Di samping pengambilan makanan 
dengan cara yang betul.
Manakala
untuk tips kesihatan yang lain :
Pengambilan air MESTI /WAJIB cukup!
8 gelas @ 3 LITER sehari!
Andai air dalam badan tidak mencukupi
Saraf mula mengecut
Organ dalaman tidak dapat berfungsi dengan efisien:)



Beruntung juga..
disamping menerima rawatan..dapat juga mendengar 
info kesihatan..Petua itu ini..kebaikan rawatan 
Larangandan peringatan  itu ini...
( OPS!! sebut larangan..tuan blog kena 
katakan TIDAK untuk NESCAFE!
Selain tinggi kafein..ia juga penyumbang angin 
dalam badan...)
erk! 




Urutan Saraf  sudah
Akupuntur pun dah  sudah
Kali ini Ada satu lagi hutang 
Appoinment !

Bagi melengkapkan pakej ,
RAwatan di bawah 
akan menyusuli
;)
:
:
:
:
:
:
:
:
V
 Berbekam lah pulak!




:)

Mana-mana yang ingin

mengetahui lebih banyak tentang kebaikan
kaedah rawatan akupuntur/berbekam
boleh cuba membacanya
di sini
:)  


5 comments:

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

Vee..kak nah pun belum pernah try berbekam n kaedah akupuntur lagi..takut tengok jarum banyak sangat..

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

sory..pn kartini.. =)

Pn Kartini said...

To my dear kak nah

Panggil tini je:)

Soalan pertama yg terkeluar di mulut..tanya sakit tak??
Tapi alhamdulillah. ..semua ok..
Hanya point tertentu shj dicucuknya..kalau x silap..dahi 1,tgn kiri knn 2...kaki kiri knn 2..betis kr knn 1..atas kepala...rasanya 3 kut....kiranya tak adalah byk jarumnya..hehe..

Abd Razak said...

ssalamualaikum...:)

Memang elok kabungan ketiga-tiga rawatan tok untuk urat saraf, dan rawatannya memakan masa sedikit. Namun, ianya memberi kesan yang sangat baik.

Pengalaman kamek, dah semua kamek lalui dan ianya memberi natijah yang baik. Usaha, doa dan tawakal

mamawana said...

Assalamualaikum

Mamawana pernah try masa rawatan kesihatan percuma akupuntur ni selama 15 minit. Cam gigit semut.

LISTEN TO QURAN

Listen to Quran